More
  HomeΥΓΕΙΑγάγγλιο στο πόδι Η κύστη γαγγλίου είναι ένα εξόγκωμα γεμάτο με υγρό...

  γάγγλιο στο πόδι Η κύστη γαγγλίου είναι ένα εξόγκωμα γεμάτο με υγρό .

  Published on

  spot_img

  γάγγλιο στο πόδι Η κύστη γαγγλίου είναι ένα εξόγκωμα γεμάτο με υγρό κάτω από την επιφάνεια του δέρματος που εμφανίζεται κοντά σε αρθρώσεις και τένοντες. Συνήθως δεν προκαλούν κανένα σύμπτωμα και συχνά εξαφανίζονται από μόνα τους. Η θεραπεία κυμαίνεται από παρατήρηση έως μια χειρουργική επέμβαση εξωτερικών ασθενών που ονομάζεται γαγγλιονεκτομή. , γάγγλιο στο πόδι

  Τι είναι η κύστη γαγγλίου;

  Η κύστη γαγγλίου (πληθυντικός: γάγγλια) είναι ένα μικρό, γεμάτο υγρό ογκίδιο ακριβώς κάτω από το δέρμα. Τα γάγγλια σχηματίζονται συνήθως κοντά σε μια άρθρωση. Οι περισσότερες κύστεις γαγγλίου βρίσκονται στον καρπό, στο δάχτυλο ή στο πόδι.

  Πόσο συχνές είναι οι κύστεις των γαγγλίων;

  Πολλοί άνθρωποι παθαίνουν κύστεις γαγγλίων. Τα γάγγλια είναι μερικές από τις πιο κοινές καλοήθεις (μη καρκινικές) μάζες που αναπτύσσονται στους μαλακούς ιστούς του σώματος.

  Συμπτώματα και Αιτίες

  Τι προκαλεί τις κύστεις των γαγγλίων;

  Κανείς δεν ξέρει ακριβώς τι προκαλεί την έναρξη της ανάπτυξης μιας κύστης γαγγλίου. Ορισμένες θεωρίες υποδεικνύουν ότι μια κύστη μπορεί να αναπτυχθεί αφού κάτι τραυματίσει μια άρθρωση, επιτρέποντας στον ιστό να διαρρεύσει ή να εξογκωθεί.

  Επί του παρόντος, οι περισσότεροι ερευνητές συμφωνούν ότι οι γαγγλιακές κύστεις αναπτύσσονται από μεσεγχυματικά κύτταρα στην αρθρική καψική συμβολή ως αποτέλεσμα του συνεχούς μικροτραυματισμού. Ο επαναλαμβανόμενος τραυματισμός στις υποστηρικτικές δομές της κάψας και των συνδέσμων φαίνεται να διεγείρει τους ινοβλάστες να παράγουν υαλουρονικό οξύ, το οποίο συσσωρεύεται για να παράγει το υλικό που μοιάζει με ζελέ βλεννίνης που βρίσκεται συνήθως στις κύστεις των γαγγλίων

  Ποιος παθαίνει κύστεις γαγγλίων;

  Από ό,τι καταλαβαίνει η ιατρική κοινότητα για τις κύστεις γαγγλίου, ο καθένας μπορεί να τις πάρει. Ορισμένοι παράγοντες μπορεί να αυξήσουν τις πιθανότητές σας να έχετε μία από αυτές τις κύστεις:

  • Φύλο: Οι γυναίκες αναπτύσσουν γάγγλια τρεις φορές πιο συχνά από τους άνδρες.
  • Ηλικία: Για τους περισσότερους ανθρώπους που αναπτύσσουν κύστη γαγγλίου, εμφανίζεται στις αρχές έως τα μέσα της ενηλικίωσης, μεταξύ 20 και 50 ετών.
  • Προηγούμενος τραυματισμός: Ορισμένοι πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης πιστεύουν ότι ένας τραυματισμός της άρθρωσης (όπως η τενοντίτιδα από την υπερβολική χρήση του καρπού σας) θα μπορούσε να προκαλέσει την ανάπτυξη μιας γαγγλιακής κύστης στο μέλλον. Η έρευνα δεν έχει ακόμη αποδείξει αυτή τη θεωρία.
  • Αρθρίτιδα: Αν έχετε αρθρίτιδα στα χέρια σας, είναι πιο πιθανό να εμφανίσετε κύστη γαγγλίου. Τα άτομα με αρθρίτιδα συχνά εμφανίζουν μια γάγγλιο κύστη κοντά στις άκρες των δακτύλων τους (στην άρθρωση που βρίσκεται πιο κοντά στο νύχι). Αλλά το να έχετε μια κύστη γαγγλίου στο δάχτυλό σας δεν σημαίνει ότι έχετε (ή θα πάθετε) αρθρίτιδα.

  Ποια είναι τα συμπτώματα των γαγγλιακών κύστεων;

  Ένα εξόγκωμα κάτω από το δέρμα είναι το κύριο σημάδι μιας γαγγλιακής κύστης. Αυτό το χτύπημα μπορεί να ποικίλλει σε μέγεθος και σχήμα. Μπορεί να μεγαλώσει με την πάροδο του χρόνου ή όταν χρησιμοποιείτε περισσότερο αυτήν την περιοχή (άρθρωση). Η κύστη μπορεί να μην σας ενοχλεί καθόλου. Εάν έχετε συμπτώματα, μπορεί να παρατηρήσετε κάποιο μυϊκό πόνο ή μια αίσθηση μυρμηγκιάσματος. Αυτό είναι συνήθως μαζικό αποτέλεσμα, που σημαίνει ότι η μάζα προκαλεί πίεση και μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή.

  Πού εμφανίζονται οι κύστεις των γαγγλίων;

  Οι κύστεις γαγγλίου εμφανίζονται συνήθως σε συγκεκριμένες αρθρώσεις. Η χρήση της άρθρωσης κοντά στην κύστη μπορεί να αυξήσει το πρήξιμο και να επιδεινώσει οποιαδήποτε ενόχληση αισθάνεστε.

  Οι κύστεις γαγγλίου συνήθως αναπτύσσονται σε:

  • Καρπός: Μπροστά ή πίσω. γάγγλιο στο πόδι
  • Δάχτυλο: Κοντά σε οποιαδήποτε άρθρωση του δακτύλου (κοντά στην παλάμη σας ή ακριβώς κάτω από το νύχι).
  • Πόδι: Κοντά στον αστράγαλο ή κοντά στα δάχτυλα των ποδιών σας.

  Πώς μοιάζει μια κύστη γαγγλίου;

  Μια κύστη γαγγλίου συνήθως μοιάζει με ένα εξόγκωμα ή ένα εξόγκωμα στον καρπό, το δάχτυλο ή το πόδι σας. Αυτό το εξόγκωμα μπορεί να φαίνεται συμμετρικό (στρογγυλό) ή άμορφο (περισσότερο σαν οβάλ).

  Μια κύστη γαγγλίου βρίσκεται ακριβώς κάτω από την επιφάνεια του δέρματος. Μπορεί να μοιάζει με μια φυσαλίδα που έχει φυσηθεί από μια άρθρωση. Τα γάγγλια μερικές φορές έχουν ένα ημιδιαφανές αποτέλεσμα (μπορείτε να δείτε μέσα από το εξόγκωμα σε ορισμένες γωνίες).

  Οι κύστεις των γαγγλίων είναι σκληρές ή μαλακές;

  Οι άνθρωποι βιώνουν τις κύστεις των γαγγλίων διαφορετικά. Τα γάγγλια είναι συνήθως (αλλά όχι πάντα) σταθερά στην αφή. Μερικοί άνθρωποι αναφέρουν ότι οι γεμάτες με υγρό κύστεις είναι μαλακές. Το εξόγκωμα πιθανότατα μετακινείται εύκολα κάτω από το δέρμα σας.

  Διάγνωση και Δοκιμές

  Πώς γίνεται η διάγνωση της κύστης γαγγλίου;

  Οι πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης συνήθως διαγιγνώσκουν γάγγλια εξετάζοντάς σας σωματικά. Η εμφάνιση και η θέση ενός εξογκώματος (όπως στον καρπό ή στα δάχτυλα) είναι ενδεικτικά σημάδια γαγγλίων. Ο πάροχος μπορεί να πατήσει το χτύπημα για να δει αν σας ενοχλεί. Ή μπορεί να ρίξουν ένα φως στο εξόγκωμα για να δουν αν είναι ημιδιαφανές (εν μέρει διαφανές).γάγγλιο στο πόδι

  Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο παροχέας σας μπορεί να αφαιρέσει ένα δείγμα από το εσωτερικό του εξόγκωμα (που ονομάζεται βιοψία ) για περαιτέρω ανάλυση. Τα γάγγλια περιέχουν συνήθως ένα υγρό που μοιάζει με ζελέ, όχι στερεό ιστό. Σε σπάνιες περιπτώσεις, ο πάροχος μπορεί να συστήσει μια ακτινογραφία για να μάθει περισσότερα σχετικά με το τι προκαλεί τα συμπτώματά σας.

  Ο παροχέας σας μπορεί να χρησιμοποιήσει υπερήχους για να πει τη διαφορά μεταξύ μιας συμπαγούς μάζας και μιας κύστης. Υπάρχει επίσης διαφορά μεταξύ μιας γαγγλιακής κύστης και ενός αρθρικού κυττάρου. Η διαφορά είναι στο make-up της επένδυσης της κύστης.

  Μπορεί να έχετε προβλήματα από μια κρυφή κύστη γαγγλίου;

  Ορισμένες κύστεις γαγγλίου είναι τόσο μικρές που δεν προκαλούν εμφανές φυσικό οίδημα, αλλά εξακολουθούν να προκαλούν πόνο. Είναι γνωστά ως απόκρυφα γάγγλια. Ο πάροχος υγειονομικής περίθαλψης μπορεί να παραγγείλει εξέταση μαγνητικής τομογραφίας (MRI) ή υπερηχογράφημα για να τα αποκαλύψει. γάγγλιο στο πόδι

  Διαχείριση και Θεραπεία

  Όλες οι κύστεις των γαγγλίων πρέπει να αντιμετωπίζονται;

  Εάν μια κύστη γαγγλίου δεν σας ενοχλεί, μπορεί να μην χρειάζεται θεραπεία. Μερικές φορές μια κύστη γαγγλίου υποχωρεί από μόνη της.

  Ο πάροχός σας μπορεί να συστήσει θεραπεία εάν μια κύστη γαγγλίου:

  • Πονάει , που μπορεί να συμβεί όταν μια κύστη πιέζει ένα νεύρο ή τους ιστούς της άρθρωσης.
  • Δυσκολεύει ορισμένες κινήσεις ή εργασίες, όπως το περπάτημα ή το πιάσιμο ενός μολυβιού.
  • Σας κάνει να συνειδητοποιείτε την εμφάνισή σας.

  Πώς αντιμετωπίζονται οι κύστεις των γαγγλίων ;

  Οι θεραπείες κύστης γαγγλίων περιλαμβάνουν:

  • Τα αντιφλεγμονώδη φάρμακα μπορεί να ελαχιστοποιήσουν το πρήξιμο, μειώνοντας τα ήπια επίπεδα δυσφορίας.
  • Οι νάρθηκες ή οι νάρθηκες προσφέρουν υποστήριξη και σας εμποδίζουν να μετακινήσετε την πληγείσα περιοχή, μειώνοντας το πρήξιμο και τον πόνο.
  • Η αναρρόφηση είναι μια διαδικασία όπου ο πάροχος σας χρησιμοποιεί μια βελόνα για να αφαιρέσει υγρό από την κύστη. Οι πάροχοι συνήθως κάνουν aspiration στο γραφείο τους. Μπορεί να νιώσετε καλύτερα αμέσως. Επειδή αυτή η θεραπεία αφαιρεί μόνο το υγρό και όχι ολόκληρη την κύστη, τα συμπτώματά σας μπορεί να επιστρέψουν.

  Πότε χρειάζεται χειρουργική επέμβαση μια κύστη γαγγλίου;

  Ο πάροχός σας μπορεί να εξετάσει το ενδεχόμενο χειρουργικής επέμβασης εάν άλλες θεραπείες δεν προσφέρουν ανακούφιση ή η κύστη σας επανέλθει. Οι χειρουργοί αντιμετωπίζουν τα γάγγλια αφαιρώντας ολόκληρη την κύστη. Μια κύστη συχνά περιλαμβάνει μια δομή που μοιάζει με μίσχο (ρίζα) που συνδέεται με την κύστη.

  Ο χειρουργός σας μπορεί να χρησιμοποιήσει ανοιχτές (παραδοσιακές) τεχνικές ή αρθροσκόπηση (μικροσκοπικές τομές). Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι χειρουργοί μπορεί να πάρουν λίγο ιστό από την κοντινή άρθρωση για να επιδιορθώσουν πλήρως το πρόβλημα.

  Η χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση μιας κύστης γαγγλίου ονομάζεται γαγγλιεκτομή. Συνήθως είναι μια διαδικασία εξωτερικών ασθενών. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να πάτε σπίτι την ημέρα της επέμβασης. Η πλήρης αποκατάσταση διαρκεί δύο έως έξι εβδομάδες. Οι ορθοπεδικοί χειρουργοί λαμβάνουν εξειδικευμένη εκπαίδευση για την εκτέλεση περίπλοκων επεμβάσεων στις αρθρώσεις του σώματος και σε άλλους μαλακούς ιστούς.

  Η χειρουργική επέμβαση μπορεί να επιλύσει αποτελεσματικά τα συμπτώματά σας. Η χειρουργική αφαίρεση μιας κύστης γαγγλίου μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο επανεμφάνισης μιας κύστης. Ωστόσο, τα γάγγλια επανέρχονται μετά από χειρουργική επέμβαση σε περίπου 5% έως 15% των περιπτώσεων.

  Πρόληψη

  Μπορούν να προληφθούν οι κύστεις των γαγγλίων;

  Δεν μπορείτε να αποτρέψετε μια κύστη γαγγλίου. Οι ειδικοί της ιατρικής δεν γνωρίζουν τι προκαλεί την ανάπτυξή τους.

  Προοπτική / Πρόγνωση

  Είναι επικίνδυνες οι κύστεις των γαγγλίων;

  Οι κύστεις γαγγλίου δεν είναι επικίνδυνες. Είναι καλοήθεις μάζες, που σημαίνει ότι δεν θα εξαπλωθούν σε άλλες περιοχές. Οι κύστεις γαγγλίου δεν είναι καρκίνος.

  Ποια είναι η πρόγνωση (προοπτική) για τα άτομα με κύστεις γαγγλίων;

  Ενώ ορισμένες κύστεις γαγγλίου μπορεί να είναι επώδυνες, δεν αποτελούν σοβαρή απειλή για την υγεία σας.

  Ζουν με

  Ποιες ερωτήσεις πρέπει να κάνω στον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης;

  Εάν έχετε κύστη γαγγλίου, μπορεί να θέλετε να ρωτήσετε τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης:

  • Χρειάζομαι θεραπεία αυτή τη στιγμή;
  • Ποιες θεραπευτικές επιλογές προτείνετε να δοκιμάσω πρώτα και γιατί;
  • Ποιες είναι οι πιθανότητες να επανέλθει μια κύστη μετά τη θεραπεία;
  • Πότε θα εξετάζατε το ενδεχόμενο χειρουργικής επέμβασης για τη θεραπεία των γαγγλιακών κύστεων;
  • Ποιοι είναι οι κίνδυνοι και τα οφέλη της χειρουργικής επέμβασης γαγγλιονεκτομής;

  Σημείωμα από την κλινική του Κλίβελαντ

  Εάν έχετε κύστη γαγγλίου, μπορεί να μην χρειάζεστε θεραπεία αμέσως. Εάν το κομμάτι δεν σας ενοχλεί, ο πάροχος μπορεί να σας ακολουθήσει με την πάροδο του χρόνου για να ελέγξει για τυχόν αλλαγές. Οι κύστεις των γαγγλίων είναι καλοήθεις, πράγμα που σημαίνει ότι αυτά τα εξογκώματα δεν είναι καρκίνος. Δεν αποτελούν μακροπρόθεσμη απειλή για την υγεία σας. Πολλές κύστεις γαγγλίου υποχωρούν από μόνες τους. Εάν μια κύστη γαγγλίου επηρεάζει την ποιότητα της ζωής σας με οποιονδήποτε τρόπο, ρωτήστε τον παροχέα σας σχετικά με τις θεραπευτικές επιλογές. Οι νάρθηκες, τα παυσίπονα χωρίς ιατρική συνταγή ή η χειρουργική επέμβαση μπορεί να προσφέρουν ανακούφιση.γάγγλιο στο πόδι

  Ξάνθη νέα , ξανθη νεα , ελλαδα νεα ,

  ακολουθήστε μας στο FACEBOOK

  Latest articles

  ποτε η γενικη αιματοσ δειχνει καρκινο

  ποτε η γενικη αιματοσ δειχνει καρκινο Εξετάσεις αίματος για τον καρκίνο: Εργαστηριακές εξετάσεις...

  αστεια στιχακια για προσκληση γενεθλιων

  αστεια στιχακια για προσκληση γενεθλιων Προειδοποίηση: Γήρανση σε εξέλιξη! Ελάτε μαζί μας για τα γενέθλια...

  ευχεσ γενεθλιων για φιλη

  ευχεσ γενεθλιων για φιλη Είστε εδώ γιατί μπορεί να είναι δύσκολο να καταλάβετε τι...

  ευχεσ για βαπτιση κοριτσιου

  ευχεσ για βαπτιση κοριτσιου Το όνομα που δίνεται στη διαδικασία ή στο μυστήριο του...

  More like this

  ποτε η γενικη αιματοσ δειχνει καρκινο

  ποτε η γενικη αιματοσ δειχνει καρκινο Εξετάσεις αίματος για τον καρκίνο: Εργαστηριακές εξετάσεις...

  αστεια στιχακια για προσκληση γενεθλιων

  αστεια στιχακια για προσκληση γενεθλιων Προειδοποίηση: Γήρανση σε εξέλιξη! Ελάτε μαζί μας για τα γενέθλια...

  ευχεσ γενεθλιων για φιλη

  ευχεσ γενεθλιων για φιλη Είστε εδώ γιατί μπορεί να είναι δύσκολο να καταλάβετε τι...