More
  HomeΥΓΕΙΑδερματικα εξανθηματα απο ακαρεα

  δερματικα εξανθηματα απο ακαρεα

  Published on

  spot_img

  Τι είναι η ψώρα;

  δερματικα εξανθηματα απο ακαρεα Η ψώρα είναι μια δερματική πάθηση που προκαλείται από το άκαρι Sarcoptes scabiei var hominis. Αυτά τα μικρά ζωύφια δημιουργούν σήραγγες (λαγούμια) κάτω από το δέρμα σας και προκαλούν μικρά κόκκινα εξογκώματα και έντονη φαγούρα. Η ψώρα μεταδίδεται εύκολα από άτομο σε άτομο, ειδικά μεταξύ ανθρώπων που ζουν κοντά. Εάν ένα μέλος της οικογένειας έχει ψώρα, ένας πάροχος θα πρέπει να ελέγξει και να θεραπεύσει άλλα μέλη της οικογένειας και στενές επαφές ταυτόχρονα.

  ΣΦΑΙΡΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ

  Εξάνθημα ψώρας στον κορμό ενός βρέφους.
  ξανθη νεα xanthitoday.gr

  Τι είναι η ψώρα;

  Η ψώρα είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα, αλλά συμβαίνει συχνότερα σε τροπικές περιοχές και σε μέρη με πολύ κόσμο.

  Η ψώρα είναι επίσης γνωστή ως σαρκοπτική ψώρα. Τα ζώα μπορούν επίσης να κολλήσουν ψώρα, αλλά τα ακάρεα είναι ελαφρώς διαφορετικά. Συνήθως, τα ακάρεα που επηρεάζουν τα κατοικίδια δεν μπορούν να προσαρμοστούν στο να ζουν στους ανθρώπους. Ωστόσο, μπορεί να έχετε κάποιο είδος αντίδρασης στα ακάρεα στο κατοικίδιό σας.

  Πού ζουν τα ακάρεα της ψώρας στο σώμα σας;

  Τα ακάρεα ζουν στις πτυχές και τις στενές ρωγμές του δέρματός σας. Οι κοινές τοποθεσίες ακάρεων περιλαμβάνουν:

  • Διπλώνει ανάμεσα στα δάχτυλα των χεριών και των ποδιών.
  • Διπλώνει στους μηρούς και στην περιοχή των γεννητικών οργάνων.
  • Λυγίζει στους καρπούς και τα γόνατά σας.
  • Η περιοχή γύρω από τη μέση σας.
  • Κάτω από τα νύχια.
  • Κάτω από δαχτυλίδια, ζώνες ρολογιών και βραχιόλια.
  • Η περιοχή γύρω από τις θηλές σας.

  Ποιος παθαίνει ψώρα;

  Ο καθένας μπορεί να πάθει ψώρα. Δεν είναι ασθένεια που προκαλείται από κακή υγιεινή. Μερικοί άνθρωποι είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν ψώρα, όπως:

  • Άνθρωποι που ζουν σε στενές συνθήκες συνωστισμού.
  • Βρέφη και παιδιά. (Τα παιδιά έχουν πολύ στενή σωματική επαφή με τους γονείς, τους φίλους, τα μέλη της οικογένειας και τους συμμαθητές τους.)
  • Άτομα που είναι ηλικιωμένα, ειδικά όσοι μένουν σε γηροκομεία.
  • Εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας που φροντίζουν άτομα που δεν γνωρίζουν ότι έχουν ψώρα.

  Υπάρχουν διάφορα είδη ψώρας;

  Ναι, υπάρχουν διαφορετικές φόρμες εκτός από την κλασική φόρμα. Άλλοι τύποι περιλαμβάνουν:

  • Crusted (Νορβηγικά): Αυτός ο τύπος συμβαίνει συχνά σε άτομα με ελαττωματικό ανοσοποιητικό σύστημα. Τείνει να σχηματίζει περιοχές με κρούστα που καλύπτουν μεγάλη επιφάνεια δέρματος. Εάν έχετε ψώρα με κρούστα, μπορεί να έχετε εκατομμύρια ακάρεα αντί για τα 10 έως 15 ακάρεα που είναι κοινά με την κλασική ψώρα.
  • Οζώδης: Αυτός ο τύπος είναι πιο κοινός στα παιδιά. Τα καφέ-κόκκινα οζίδια μπορούν ακόμα να υπάρχουν πολύ μετά την εξαφάνιση των ακάρεων.
  • Βολώδης: Στους ενήλικες, αυτός ο τύπος ψώρας μπορεί να εκληφθεί λανθασμένα με το πομφολυγώδες πεμφιγοειδές , μια άλλη πάθηση που περιλαμβάνει δερματικές φουσκάλες.
  • Τριχωτό της κεφαλής: Αυτός ο τύπος εμφανίζεται στο τριχωτό της κεφαλής σας και μπορεί να μην παρουσιάζει συμπτώματα εκτός από λέπια που μπορεί να μοιάζουν με ψωρίαση .

  Συμπτώματα και Αιτίες

  Ποια είναι τα συμπτώματα της ψώρας;

  Μπορείτε να μολυνθείτε από ψώρα για τέσσερις έως έξι εβδομάδες πριν εμφανίσετε τα πρώιμα συμπτώματα του κόκκινου εξανθήματος και των εξογκωμάτων. Τα μικροσκοπικά σημεία μπορεί να μοιάζουν με εξογκώματα ή σπυράκια.

  Το εξάνθημα εξαπλώνεται αργά σε διάστημα εβδομάδων ή μηνών. Εκτός από το εξάνθημα, τα σημεία και τα συμπτώματα της ψώρας περιλαμβάνουν:

  • Έντονος κνησμός, ο οποίος είναι χειρότερος τη νύχτα και μπορεί να δυσκολέψει τον ύπνο.
  • Εξογκώματα που μερικές φορές μολύνονται ως αποτέλεσμα γρατσουνίσματος.
  • Ένα μεταγενέστερο εξάνθημα που δείχνει γκριζωπές ή χρωματιστές γραμμές στο δέρμα.

  Τα παιδιά με ψώρα μπορεί να έχουν φαγούρα σε όλο τους το σώμα και μπορεί να είναι εκκεντρικά ή κουρασμένα από την έλλειψη ύπνου λόγω φαγούρας τη νύχτα .

  Διάγνωση και Δοκιμές

  Πώς μπορώ να ξέρω αν εγώ ή το παιδί μου έχει ψώρα;

  Εάν νομίζετε ότι εσείς ή το παιδί σας έχετε ψώρα, κλείστε ένα ραντεβού με τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης. Οι περισσότερες περιπτώσεις ψώρας μπορούν να επιβεβαιωθούν απλώς κοιτάζοντας προσεκτικά το δέρμα. Ο πάροχος υγειονομικής περίθαλψης μπορεί επίσης να εφαρμόσει ορυκτέλαιο στο εξάνθημα και να χρησιμοποιήσει ένα νυστέρι για να πάρει ένα μικρό δείγμα δέρματος (απόξεση). Το δείγμα τοποθετείται σε μικροσκόπιο και εξετάζεται για ακάρεα και αυγά ακάρεων. δερματικα εξανθηματα απο ακαρεα

  Μπορώ να δω το άκαρι;

  Το άκαρι της ψώρας είναι πολύ μικρό, περίπου στο μέγεθος της άκρης μιας βελόνας και πολύ δύσκολο να το δούμε. Έχει λευκό έως κρεμ-λευκό χρώμα. Έχει οκτώ πόδια και στρογγυλό σώμα, το οποίο μπορείτε να δείτε αν το άκαρι μεγεθύνεται.

  Διαχείριση και Θεραπεία

  Πώς αντιμετωπίζεται η ψώρα;

  Ο πάροχος υγειονομικής περίθαλψης πρέπει να παραγγείλει μια κρέμα που περιέχει ένα φάρμακο που ονομάζεται περμεθρίνη για τη θεραπεία της ψώρας. Η κρέμα εφαρμόζεται σε ολόκληρο το σώμα σας κάτω από το κεφάλι σας, συμπεριλαμβανομένων των χεριών, των παλάμων και των ποδιών.

  Σε παιδιά με ψώρα, η κρέμα μπορεί να χρειαστεί να εφαρμοστεί στο τριχωτό της κεφαλής. Βεβαιωθείτε ότι το δέρμα είναι καθαρό, δροσερό και στεγνό πριν εφαρμόσετε την κρέμα.

  Η κρέμα Permethrin αφήνεται στο δέρμα για οκτώ έως 14 ώρες και στη συνέχεια ξεπλένεται. Αυτό είναι ένα αντιπαρασιτικό χάπι που χορηγείται σε μία δόση, ακολουθούμενη από μια δεύτερη δόση μία έως δύο εβδομάδες αργότερα.

  Εάν είστε έγκυος ή θηλάζετε, δεν πρέπει να χρησιμοποιείτε ιβερμεκτίνη. Εάν το παιδί σας ζυγίζει λιγότερο από 35 λίβρες (15 κιλά), δεν πρέπει να χρησιμοποιεί ιβερμεκτίνη.

  Ο πάροχός σας μπορεί επίσης να προτείνει αντιισταμινικά , τα οποία μπορούν να ληφθούν από το στόμα και ως κρέμα, για την ανακούφιση από τον κνησμό. Ο παροχέας σας θα θεραπεύσει επίσης κάθε τύπο μόλυνσης που μπορεί να υπάρχει.

  Πόσο σύντομα σκοτώνονται τα ακάρεα;

  Τα ακάρεα που προκαλούν ψώρα σκοτώνονται μετά από μία θεραπεία. Η θεραπεία δεν χρειάζεται να επαναληφθεί εκτός εάν η μόλυνση δεν υποχωρήσει ή επανέλθει.

  Πόσο σύντομα σταματά ο κνησμός;

  Ο κνησμός μπορεί να χρειαστούν δύο έως τέσσερις εβδομάδες για να υποχωρήσει, παρόλο που τα ακάρεα έχουν σκοτωθεί.

  Πόσο σύντομα υποχωρεί το εξάνθημα της ψώρας;

  Τα κόκκινα εξογκώματα στο δέρμα πρέπει να εξαφανιστούν εντός τεσσάρων εβδομάδων μετά τη θεραπεία.δερματικα εξανθηματα απο ακαρεα

  Πρόληψη

  Πώς μπορώ να αποτρέψω την εξάπλωση της ψώρας;

  Μπορείτε να αποτρέψετε την εξάπλωση της ψώρας με:

  • Πλύσιμο κλινοσκεπασμάτων, πετσετών και ρούχων με ζεστό νερό και στεγνό στο πλυντήριο.
  • Βεβαιωθείτε ότι τα μέλη της οικογένειας και άλλα άτομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με το μολυσμένο άτομο ελέγχονται για ψώρα.
  • Περιορίστε τη στενή επαφή με άλλους εάν γνωρίζετε ότι έχετε ψώρα.

  Προοπτική / Πρόγνωση

  Εάν το παιδί μου έχει ψώρα, πόσο σύντομα μπορεί να επιστρέψει στο σχολείο;

  Το παιδί σας μπορεί να επιστρέψει στο σχολείο την ημέρα μετά τη θεραπεία.

  Μπορεί ένα άτομο να πάθει ψώρα περισσότερες από μία φορές;

  Ναί. Μπορείτε να κολλήσετε ψώρα κάθε φορά που έρθετε σε στενή επαφή με ένα μολυσμένο άτομο.

  Ζουν με

  Πότε πρέπει να δω τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης;

  Καλέστε τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης εάν:

  • Έχετε λάβει θεραπεία για ψώρα αλλά εξακολουθείτε να έχετε συμπτώματα ή δερματικά προβλήματα μετά από ένα μήνα.
  • Έχετε αναπτύξει σημάδια βακτηριακής λοίμωξης, όπως ερυθρότητα ή πληγές με πύον. Αυτοί οι τύποι λοιμώξεων μπορούν να οδηγήσουν σε πιο σοβαρά ιατρικά προβλήματα.
  • Έχετε κάποιο είδος παρενέργειας από το φάρμακο ή την κατάσταση που σας ανησυχεί.

  Πρόσθετες κοινές ερωτήσεις

  Ποια είναι η διαφορά μεταξύ ψώρας και εκζέματος;

  Η ψώρα και το έκζεμα είναι και οι δύο δερματικές παθήσεις που προκαλούν ερυθρά εξανθήματα με φαγούρα. Ωστόσο, η ψώρα προκαλείται από ένα παράσιτο, ένα άκαρι που εισβάλλει στο σώμα σας. Μερικές φορές μπορείτε να δείτε μοτίβα που μοιάζουν με γραμμές όπου βρίσκονται τα λαγούμια.

  Το έκζεμα είναι ένας τύπος εξανθήματος με άγνωστη αιτία. Μπορεί να έρχεται και να φύγει εποχιακά. Μπορεί να εμφανιστεί ως κόκκινες κηλίδες ή φουσκάλες που κλαίνε. Σε αντίθεση με την ψώρα, το έκζεμα δεν είναι μεταδοτικό. Οι θεραπείες εκζέματος έχουν σχεδιαστεί για τη διαχείριση των συμπτωμάτων σας. Οι θεραπείες ψώρας απαλλάσσουν το σώμα σας από τα ακάρεα.

  Εάν έχετε κόκκινο εξάνθημα και φαγούρα, επικοινωνήστε με τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης. Είναι σημαντικό να κολλήσετε την ψώρα όσο το δυνατόν συντομότερα, ώστε να μπορείτε να απαλλαγείτε από αυτήν και να μην μολύνετε άλλους ανθρώπους. Εάν πρόκειται για έκζεμα, ο παροχέας σας μπορεί να προτείνει θεραπείες που θα βοηθήσουν τα συμπτώματά σας.

  Η ψώρα θα φύγει από μόνη της;

  Όχι, η ψώρα δεν θα φύγει από μόνη της. Εάν δεν το θεραπεύσετε, πιθανότατα θα συνεχίσετε να μεταδίδετε την ασθένεια σε άλλους ανθρώπους. Επιπλέον, η συνεχής φαγούρα πιθανότατα θα οδηγήσει σε συνεχές ξύσιμο και θα προκαλέσει κάποιου τύπου βακτηριακή μόλυνση του δέρματος.

  Είναι δύσκολο να απαλλαγείτε από την ψώρα;

  Η ψώρα είναι θεραπεύσιμη, αλλά μπορεί να είναι δύσκολο να απαλλαγούμε εντελώς. Ορισμένες μορφές ψώρας είναι πιο δύσκολο να αντιμετωπιστούν, όπως η κρούστα. Επιπλέον, μπορεί να χρειαστείτε περισσότερους από έναν γύρους θεραπείας για να βεβαιωθείτε ότι όλα τα ακάρεα έχουν φύγει.

  Σημείωμα από την κλινική του Κλίβελαντ

  Εάν έχετε εξάνθημα και είναι τόσο φαγούρα που δεν μπορείτε να κοιμηθείτε, φροντίστε να επικοινωνήσετε με τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης. Μπορεί να έχετε ψώρα, που είναι μια μολυσματική ασθένεια. Εσείς και άλλα κοντινά σας άτομα θα πρέπει να υποβληθείτε σε εξετάσεις και να λάβετε θεραπεία. Θα θέλετε να επικοινωνήσετε με τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης εάν έχετε οποιοδήποτε είδος δερματικού εξανθήματος που δεν υποχωρεί και σας προκαλεί προβλήματα. Η ψώρα, όπως και πολλοί άλλοι τύποι κόκκινων εξανθημάτων με φαγούρα, μπορούν να αντιμετωπιστούν με επιτυχία. δερματικα εξανθηματα απο ακαρεα

  Ξάνθη νέα , ξανθη νεα , ελλαδα νεα ,

  ακολουθήστε μας στο FACEBOOK

  Latest articles

  ποτε η γενικη αιματοσ δειχνει καρκινο

  ποτε η γενικη αιματοσ δειχνει καρκινο Εξετάσεις αίματος για τον καρκίνο: Εργαστηριακές εξετάσεις...

  αστεια στιχακια για προσκληση γενεθλιων

  αστεια στιχακια για προσκληση γενεθλιων Προειδοποίηση: Γήρανση σε εξέλιξη! Ελάτε μαζί μας για τα γενέθλια...

  ευχεσ γενεθλιων για φιλη

  ευχεσ γενεθλιων για φιλη Είστε εδώ γιατί μπορεί να είναι δύσκολο να καταλάβετε τι...

  ευχεσ για βαπτιση κοριτσιου

  ευχεσ για βαπτιση κοριτσιου Το όνομα που δίνεται στη διαδικασία ή στο μυστήριο του...

  More like this

  ποτε η γενικη αιματοσ δειχνει καρκινο

  ποτε η γενικη αιματοσ δειχνει καρκινο Εξετάσεις αίματος για τον καρκίνο: Εργαστηριακές εξετάσεις...

  αστεια στιχακια για προσκληση γενεθλιων

  αστεια στιχακια για προσκληση γενεθλιων Προειδοποίηση: Γήρανση σε εξέλιξη! Ελάτε μαζί μας για τα γενέθλια...

  ευχεσ γενεθλιων για φιλη

  ευχεσ γενεθλιων για φιλη Είστε εδώ γιατί μπορεί να είναι δύσκολο να καταλάβετε τι...