More
  HomeΥΓΕΙΑδιαστρεμμα αστραγαλου αντιμετωπιση

  διαστρεμμα αστραγαλου αντιμετωπιση

  Published on

  spot_img

  διαστρεμμα αστραγαλου αντιμετωπισηΤο διάστρεμμα αστραγάλου είναι ένας από τους πιο συνηθισμένους μυοσκελετικούς τραυματισμούς σε άτομα όλων των ηλικιών, αθλητές και καναπέ. Ο τραυματισμός συμβαίνει όταν ένας ή περισσότεροι από τους συνδέσμους στον αστράγαλο τεντώνονται ή σχίζονται, προκαλώντας πόνο, πρήξιμο και δυσκολία στη βάδιση. 

  Πολλοί άνθρωποι προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τους τραυματισμούς στον αστράγαλο και δεν αναζητούν ιατρική βοήθεια. Αλλά εάν ένα διάστρεμμα αστραγάλου προκαλεί κάτι περισσότερο από ελαφρύ πόνο και πρήξιμο, είναι σημαντικό να επισκεφτείτε έναν κλινικό γιατρό.  διαστρεμμα αστραγαλου αντιμετωπιση

  Χωρίς την κατάλληλη θεραπεία και αποκατάσταση, ένας σοβαρά τραυματισμένος αστράγαλος μπορεί να μην επουλωθεί καλά και θα μπορούσε να χάσει το εύρος κίνησης και τη σταθερότητά του, με αποτέλεσμα επαναλαμβανόμενα διαστρέμματα και περισσότερο χρόνο διακοπής στο μέλλον.

  Ανατομία διαστρέμματος αστραγάλου

  Ο πιο κοινός τύπος διάστρεμμα αστραγάλου είναι ένας τραυματισμός αναστροφής ή πλάγιο διάστρεμμα αστραγάλου. Το πόδι κυλά προς τα μέσα, καταστρέφοντας τους συνδέσμους του εξωτερικού αστράγαλου – τον πρόσθιο λοβό σύνδεσμο, τον πτερυγωτό σύνδεσμο και τον οπίσθιο πτερυγωτό σύνδεσμο. 

  Λιγότερο συνηθισμένα είναι τα διαστρέμματα που επηρεάζουν τους συνδέσμους του έσω αστραγάλου (διαστρέμματα του έσω αστραγάλου) και τα συνδεσμωτικά διαστρέμματα, τα οποία τραυματίζουν τους κνημοφολιακούς συνδέσμους – τους συνδέσμους που ενώνουν τα δύο οστά των ποδιών (την κνήμη και την περόνη) ακριβώς πάνω από τον αστράγαλο. Τα συνδεσμωτικά διαστρέμματα, τα οποία εμφανίζονται πιο συχνά σε αθλήματα επαφής, είναι ιδιαίτερα πιθανό να προκαλέσουν χρόνια αστάθεια στον αστράγαλο και επακόλουθα διαστρέμματα.

  Η σοβαρότητα ενός διαστρέμματος αστραγάλου εξαρτάται από το πόσο μεγάλη ζημιά προκαλεί και πόσο ασταθής γίνεται η άρθρωση ως αποτέλεσμα. Όσο πιο σοβαρό είναι το διάστρεμμα, τόσο μεγαλύτερη είναι η ανάρρωση (βλ. «Βαθμοί σοβαρότητας διαστρέμματος αστραγάλου»). διαστρεμμα αστραγαλου αντιμετωπιση

  Βαθμοί σοβαρότητας διαστρέμματος αστραγάλου

  Αυστηρότητα

  Βλάβη στους συνδέσμους

  Συμπτώματα

  Χρόνος αποθεραπείας

  Βαθμός 1

  Ελάχιστη διάταση, χωρίς σκίσιμο

  Ήπιος πόνος, πρήξιμο και ευαισθησία. Συνήθως δεν υπάρχουν μώλωπες. Καμία αστάθεια της άρθρωσης. Καμία δυσκολία να αντέξει βάρος.

  1-3 εβδομάδες

  Βαθμός 2

  Μερική ρήξη

  Μέτριος πόνος, οίδημα και ευαισθησία. Πιθανοί μώλωπες. Ήπια έως μέτρια αστάθεια της άρθρωσης. Κάποια απώλεια εύρους κίνησης και λειτουργικότητας. Πόνος με αντοχή βάρους και περπάτημα.

  3-6 εβδομάδες

  Βαθμός 3

  Πλήρης ρήξη ή ρήξη

  Έντονος πόνος, οίδημα, ευαισθησία και μώλωπες. Σημαντική αστάθεια, απώλεια λειτουργικότητας και εύρους κίνησης. Δεν μπορεί να αντέξει βάρος ή να περπατήσει.

  Έως και αρκετούς μήνες

  Πώς να αντιμετωπίσετε ένα διάστρεμμα στον αστράγαλο

  Ο πρώτος στόχος είναι η μείωση του πόνου και του οιδήματος και η προστασία των συνδέσμων από περαιτέρω τραυματισμό. Αυτό συνήθως σημαίνει υιοθέτηση του κλασικού σχήματος RICE — ανάπαυση, πάγος, συμπίεση και ανύψωση. Εάν έχετε έντονο πόνο και πρήξιμο, ξεκουράστε τον αστράγαλό σας όσο το δυνατόν περισσότερο για τις πρώτες 24-48 ώρες. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, βυθίστε το πόδι και τον αστράγαλό σας σε κρύο νερό ή εφαρμόστε μια παγοκύστη (φροντίστε να καλύψετε τον αστράγαλο με μια πετσέτα για να προστατεύσετε το δέρμα) για 15-20 λεπτά τρεις φορές την ημέρα ή μέχρι να αρχίσει να υποχωρεί το πρήξιμο. .

  Για να μειώσετε το πρήξιμο, συμπιέστε τον αστράγαλο με ένα ελαστικό περιτύλιγμα, όπως επίδεσμο ACE ή ελαστικό μανίκι στον αστράγαλο. Όταν κάθεστε, σηκώστε τον αστράγαλό σας όσο πιο άνετα μπορείτε — στο ύψος του ισχίου σας, αν είναι δυνατόν. Τις πρώτες 24 ώρες, αποφύγετε οτιδήποτε μπορεί να αυξήσει το πρήξιμο, όπως ζεστό ντους, ζεστά πακέτα ή τρίψιμο με θερμότητα.

  Πότε να δείτε το γιατρό σας

  Εάν τα συμπτώματά σας δεν είναι ήπια ή βελτιώνονται αμέσως μετά τον τραυματισμό, επικοινωνήστε με τον κλινικό σας γιατρό. Μπορεί να θέλει να σας δει αμέσως εάν ο πόνος και το πρήξιμο σας είναι σοβαρά ή αν ο αστράγαλος αισθάνεται μουδιασμένος ή δεν αντέχει βάρος. Αυτός ή αυτή θα εξετάσει τον αστράγαλο και το πόδι και μπορεί να τα χειριστεί με διάφορους τρόπους για να καθορίσει τον τύπο του διαστρέμματος και την έκταση του τραυματισμού. Αυτή η εξέταση μπορεί να καθυστερήσει για μερικές ημέρες μέχρι να βελτιωθούν το πρήξιμο και ο πόνος. εν τω μεταξύ, συνεχίστε με το σχήμα RICE.

  Οι ακτινογραφίες δεν χρησιμοποιούνται συνήθως για την αξιολόγηση τραυματισμών στον αστράγαλο. 

  Τα προβλήματα των συνδέσμων είναι η πηγή του περισσότερου πόνου στον αστράγαλο και οι σύνδεσμοι δεν εμφανίζονται στις τακτικές ακτινογραφίες. Για τον έλεγχο για κάταγμα, οι κλινικοί γιατροί χρησιμοποιούν ένα σύνολο κανόνων – που ονομάζονται κανόνες αστραγάλου της Οττάβα, από την καναδική ομάδα που τους ανέπτυξε – για να εντοπίσουν περιοχές του ποδιού όπου ο πόνος, η ευαισθησία και η ανικανότητα να αντέξουν το βάρος υποδηλώνουν κάταγμα. Μια ανασκόπηση μελετών που αφορούσαν περισσότερους από 15.000 ασθενείς κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι κανόνες της Οτάβα εντόπιζαν ασθενείς με κατάγματα στον αστράγαλο περισσότερο από το 95% των περιπτώσεων.

  Πώς να δυναμώσετε τον αστράγαλό σας μετά από διάστρεμμα

  Για να ανακάμψετε πλήρως από ένα διάστρεμμα αστραγάλου, θα χρειαστεί να επαναφέρετε το φυσιολογικό εύρος κίνησης στην άρθρωση του αστραγάλου σας και να ενισχύσετε τους συνδέσμους και τους μύες στήριξης. Μελέτες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι επιστρέφουν στις κανονικές τους δραστηριότητες νωρίτερα όταν η θεραπεία τους δίνει έμφαση στην αποκατάσταση της λειτουργίας του αστραγάλου – συχνά με τη βοήθεια νάρθηκας, νάρθηκες, ταινίας ή ελαστικών επιδέσμων – παρά στην ακινητοποίηση (όπως η χρήση γύψου). Αυτή η στρατηγική, που ονομάζεται λειτουργική θεραπεία, συνήθως περιλαμβάνει τρεις φάσεις: το σχήμα RICE τις πρώτες 24 ώρες για μείωση του πόνου, του οιδήματος και του κινδύνου περαιτέρω τραυματισμού. εύρος κίνησης και ασκήσεις ενδυνάμωσης του αστραγάλου εντός 48-72 ωρών. και προπόνηση για τη βελτίωση της αντοχής και της ισορροπίας μόλις η ανάκαμψη είναι σε καλό δρόμο.

  κίνησης και διατάσεων εντός των πρώτων 48 ωρών

  και θα πρέπει να συνεχίσετε μέχρι να απαλλαγείτε από τον πόνο όπως πριν από το διάστρεμμά σας. Ξεκινήστε την άσκηση καθισμένοι σε μια καρέκλα ή στο πάτωμα. Καθώς το διάστρεμμα του αστραγάλου σας βελτιώνεται, μπορείτε να προχωρήσετε σε όρθιες ασκήσεις. Εάν τα συμπτώματά σας δεν είναι καλύτερα σε δύο έως τέσσερις εβδομάδες, μπορεί να χρειαστεί να επισκεφτείτε έναν φυσιοθεραπευτή ή άλλο ειδικό.

  Ασκήσεις που βοηθούν στην αποκατάσταση της λειτουργίας και την πρόληψη τραυματισμώνΕύρος κίνησης, διατάσεις και ενδυνάμωση του αστραγάλου: Πρώτες 1-2 εβδομάδες
  34a504bb-6ab1-4957-a04b-f9d24f06fd6dFlexes. Ακουμπήστε τη φτέρνα του τραυματισμένου ποδιού στο πάτωμα. Τραβήξτε τα δάχτυλα των ποδιών και το πόδι σας προς το σώμα σας όσο το δυνατόν περισσότερο. Ελευθέρωση. Στη συνέχεια, στρέψτε τα μακριά από το σώμα όσο το δυνατόν περισσότερο. Ελευθέρωση. Επαναλάβετε όσο πιο συχνά γίνεται την πρώτη εβδομάδα.
  e6b8c6df-1de4-4f61-9357-1505e0297c4dΑλφάβητο στον αστράγαλο. Με το τακούνι στο πάτωμα, γράψτε όλα τα κεφαλαία γράμματα της αλφαβήτου με το μεγάλο δάχτυλο του ποδιού σας, κάνοντας τα γράμματα όσο πιο μεγάλα μπορείτε.
  251ac54b-7e1b-4b0e-8dbf-21a9350463bbΠιέστε προς τα κάτω, τραβήξτε προς τα πίσω. Τυλίξτε μια ελαστική ταινία ή σωλήνα γύρω από το πόδι, κρατώντας το απαλά τεντωμένο (Α). Πιέστε τα δάχτυλα των ποδιών σας μακριά και κάτω. Κρατήστε για μερικά δευτερόλεπτα. Επαναλάβετε 30 φορές. Δέστε το ένα άκρο της ταινίας σε ένα πόδι τραπεζιού ή καρέκλας (Β). Τυλίξτε το άλλο άκρο γύρω από το πόδι σας. Τραβήξτε αργά το πόδι προς το μέρος σας. Κρατήστε για μερικά δευτερόλεπτα. Επαναλάβετε 30 φορές.

  448db445-bc13-47c8-9c78-8cdb5c0c6471Εκτροπή αστραγάλου. Καθισμένοι στο πάτωμα, με μια ελαστική ταινία ή σωλήνα δεμένη γύρω από το τραυματισμένο πόδι και αγκυρωμένη γύρω από το μη τραυματισμένο πόδι σας, γυρίστε αργά το τραυματισμένο πόδι προς τα έξω. Επαναλάβετε 30 φορές.
  c59ccd2f-d8a8-45c4-a641-5fd9c03b00edΑναστροφή αστραγάλου. Καθίστε στο πάτωμα, σταυρώστε τα πόδια σας με το τραυματισμένο πόδι σας από κάτω. Με μια ελαστική ταινία ή σωλήνα γύρω από το τραυματισμένο πόδι και αγκυρωμένη γύρω από το μη τραυματισμένο πόδι σας, γυρίστε αργά το τραυματισμένο πόδι προς τα μέσα. Επαναλάβετε 30 φορές.
  Διάταση και ενδυνάμωση: Εβδομάδες 3–4
  ef03dbf4-18f8-4c2f-9a98-b77a9954ca11Όρθιο τέντωμα. Σταθείτε στο μήκος του ενός χεριού από τον τοίχο. Τοποθετήστε το τραυματισμένο πόδι πίσω από το άλλο πόδι, με τα δάχτυλα στραμμένα προς τα εμπρός. Κρατήστε τις φτέρνες σας κάτω και το πίσω γόνατο ίσιο. Λυγίστε αργά το μπροστινό γόνατο μέχρι να νιώσετε τη γάμπα να τεντώνεται στο πίσω πόδι. Κρατήστε για 15–20 δευτερόλεπτα. Επαναλάβετε 3-5 φορές.
  1c6005ca-38a9-4c31-87bd-f9a1877fbebfΚαθιστό τέντωμα. Τυλίξτε μια ελαστική ταινία ή σωλήνα γύρω από την μπάλα του ποδιού. Διατηρώντας το γόνατο ίσιο, τραβήξτε αργά προς τα πίσω την ταινία μέχρι να νιώσετε το άνω μέρος της γάμπας να τεντώνεται. Κρατήστε για 15 δευτερόλεπτα. Επαναλάβετε 15-20 φορές.
  d2608484-87b6-4219-a5f4-2cd0345fbff7Ανεβαίνει. Σταθείτε απέναντι από έναν τοίχο με τα χέρια σας στον τοίχο για ισορροπία. Σηκωθείτε στις μύτες των ποδιών σας. Μείνετε για 1 δευτερόλεπτο και, στη συνέχεια, χαμηλώστε αργά στην αρχική θέση. Επαναλάβετε 20-30 φορές. Καθώς γίνεστε πιο δυνατοί, κάντε αυτή την άσκηση κρατώντας το βάρος σας μόνο στην τραυματισμένη πλευρά καθώς χαμηλώνετε.
  daa2dd84-61a2-4568-83dd-46f3cabbc52b

  Διατάσεις.

   Σταθείτε με τα δάχτυλα των ποδιών σας και την μπάλα του προσβεβλημένου ποδιού σε ένα βιβλίο ή στην άκρη μιας σκάλας. Η φτέρνα σας πρέπει να είναι από το έδαφος. Χρησιμοποιήστε έναν τοίχο, μια καρέκλα ή μια ράγα για ισορροπία. Κρατήστε το άλλο σας πόδι από το έδαφος πίσω σας, με το γόνατο ελαφρώς λυγισμένο. Χαμηλώστε αργά τη φτέρνα. Κρατήστε τη θέση για 1 δευτερόλεπτο. Επιστρέψτε στην αρχική θέση. Επαναλάβετε έως και 15 φορές, αρκετές φορές την ημέρα. Αυτή η άσκηση μπορεί να ασκήσει μεγάλη πίεση στον αστράγαλο, γι’ αυτό ζητήστε το πράσινο φως του ιατρού σας πριν τη δοκιμάσετε.

  διαστρεμμα αστραγαλου αντιμετωπιση

  Ξάνθη νέα , ξανθη νεα , ελλαδα νεα ,

  ακολουθήστε μας στο FACEBOOK

  Latest articles

  ποτε η γενικη αιματοσ δειχνει καρκινο

  ποτε η γενικη αιματοσ δειχνει καρκινο Εξετάσεις αίματος για τον καρκίνο: Εργαστηριακές εξετάσεις...

  αστεια στιχακια για προσκληση γενεθλιων

  αστεια στιχακια για προσκληση γενεθλιων Προειδοποίηση: Γήρανση σε εξέλιξη! Ελάτε μαζί μας για τα γενέθλια...

  ευχεσ γενεθλιων για φιλη

  ευχεσ γενεθλιων για φιλη Είστε εδώ γιατί μπορεί να είναι δύσκολο να καταλάβετε τι...

  ευχεσ για βαπτιση κοριτσιου

  ευχεσ για βαπτιση κοριτσιου Το όνομα που δίνεται στη διαδικασία ή στο μυστήριο του...

  More like this

  ποτε η γενικη αιματοσ δειχνει καρκινο

  ποτε η γενικη αιματοσ δειχνει καρκινο Εξετάσεις αίματος για τον καρκίνο: Εργαστηριακές εξετάσεις...

  αστεια στιχακια για προσκληση γενεθλιων

  αστεια στιχακια για προσκληση γενεθλιων Προειδοποίηση: Γήρανση σε εξέλιξη! Ελάτε μαζί μας για τα γενέθλια...

  ευχεσ γενεθλιων για φιλη

  ευχεσ γενεθλιων για φιλη Είστε εδώ γιατί μπορεί να είναι δύσκολο να καταλάβετε τι...