More
  HomeΥΓΕΙΑθλαστικο τραυμα

  θλαστικο τραυμα

  Published on

  spot_img

  θλαστικο τραυμα Τι είναι το αμβλύ τραύμα;Το αμβλύ τραύμα , γνωστό και ως μη διεισδυτικό τραύμα ή τραύμα αμβλείας δύναμης , αναφέρεται σε τραυματισμό του σώματος από ισχυρή πρόσκρουση, πτώσεις ή σωματική επίθεση με θαμπό αντικείμενο. να προκληθεί από συνδυασμό δυνάμεων, συμπεριλαμβανομένης της επιτάχυνσης και της επιβράδυνσης (η αύξηση και μείωση της ταχύτητας ενός κινούμενου αντικειμένου), της διάτμησης (η ολίσθηση και τέντωμα οργάνων και ιστών μεταξύ τους) και πίεση σύνθλιψης.

  Το αμβλύ τραύμα μπορεί γενικά να ταξινομηθεί σε τέσσερις κατηγορίες: θλάση, απόξεση, ρήξη και κάταγμα. Η μώλωπες – ευρύτερα γνωστή ως μώλωπας – είναι μια περιοχή του δέρματος όπου έχουν σπάσει μικρές φλέβες και τριχοειδή αγγεία . Οι εκδορές εμφανίζονται όταν τα στρώματα του δέρματος έχουν αποξεσθεί από μια τραχιά επιφάνεια. 

  Η ρήξη αναφέρεται στο σχίσιμο του δέρματος που προκαλεί μια ακανόνιστη ή οδοντωτή εμφάνιση πληγής. Τέλος, τα κατάγματα είναι πλήρη ή μερικά σπασίματα στα οστά. 

  Τέτοιοι τραυματισμοί μπορούν συχνά να συμβούν σε τροχαία ατυχήματα, αθλητικούς τραυματισμούς, σωματικές επιθέσεις και πτώσεις.

  Τι είναι ο θάνατος από αμβλύ τραύμα;

  Ο θάνατος από αμβλύ τραύμα αναφέρεται σε σωματικό τραύμα στο σώμα μέσω πτώσης, πρόσκρουσης ή επίθεσης, που οδηγεί σε θάνατο.

   Το τραύμα στο κεφάλι και η σοβαρή απώλεια αίματος είναι οι πιο συχνές αιτίες θανάτου από αμβλύ τραυματικό τραυματισμό. 

  Η σοβαρότητα του τραυματισμού εξαρτάται από τον μηχανισμό και την έκταση του τραυματισμού. Τυπικά, μια μεγάλη δύναμη που εφαρμόζεται σε μια μεγάλη περιοχή για αρκετά λεπτά θα έχει ως αποτέλεσμα τεράστια βλάβη ιστού, η οποία αυξάνει την πιθανότητα θανάτου . 

  Ενώ μια μικρότερη δύναμη που εφαρμόζεται σε μια μικρότερη περιοχή θα έχει ως αποτέλεσμα λιγότερη βλάβη των ιστών. 

  Η σοβαρότητα του τραυματισμού εξαρτάται επίσης από την υποκείμενη ηλικία και την υγεία του ατόμου. Για παράδειγμα, οι ηλικιωμένοι ασθενείς έχουν αναγνωριστεί ότι έχουν μερικά από τα υψηλότερα ποσοστά θνησιμότητας που σχετίζονται με τραυματισμούς . Αυτό έχει αποδοθεί σε διάφορους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένης της μειωμένης καρδιοπνευμονικής εφεδρείας, η οποία αποτελεί μέτρο της λειτουργίας της καρδιάς και των πνευμόνων , καθώς και σε κακή διατροφική κατάσταση και τάση για αιμορραγία μετά από κατάγματα.

  Ποια όργανα είναι πιο πιθανό να τραυματιστούν από αμβλύ τραύμα;

  Η πλειονότητα των περιπτώσεων αμβλύ τραύματος οφείλεται σε τροχαία ατυχήματα και τραυματισμούς πεζών που συχνά οδηγούν σε κοιλιακούς τραυματισμούς . Αυτοί οι τραυματισμοί συνήθως αποδίδονται σε συγκρούσεις μεταξύ του ατόμου και του εξωτερικού περιβάλλοντος ή σε δυνάμεις επιτάχυνσης και επιβράδυνσης που δρουν στα εσωτερικά όργανα του ατόμου. 

  Εντός της κοιλιάς, ο σπλήνας είναι το πιο συχνά τραυματισμένο όργανο, ακολουθούμενο από το ήπαρ. Τα νεφρά, η ουροδόχος κύστη , το διάφραγμα και το παχύ και λεπτό έντερο μπορεί επίσης να επηρεαστούν. 

  Οι τραυματισμοί στα εσωτερικά όργανα μπορεί να οδηγήσουν σε αιμορραγία (απελευθέρωση αίματος από κατεστραμμένα αιμοφόρα αγγεία). 

  Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε υπόταση , ή μείωση της αρτηριακής πίεσης , και πιο σοβαρά, υποογκαιμικό σοκ . Αυτό συμβαίνει όταν ο όγκος του αίματος στο σώμα είναι πολύ χαμηλός, με αποτέλεσμα την κυκλοφορική ανεπάρκεια . 

  Το υποογκαιμικό σοκ μπορεί να είναι απειλητικό για τη ζωή και μπορεί να οδηγήσει σε ανεπάρκεια οργάνων.

  Πώς γίνεται η διάγνωση του αμβλύ τραύματος;

  Κατά την αξιολόγηση πιθανού κοιλιακού τραύματος, οι γιατροί αναζητούν κοιλιακό άλγος , ευαισθησία, ναυτία και έμετο.

   Σε περιπτώσεις ατυχημάτων με μηχανοκίνητα οχήματα, η παρουσία ενός θετικού «σημαδιού της ζώνης ασφαλείας», που εμφανίζεται ως μώλωπες σε μια οριζόντια ή διαγώνια ζώνη που αντιστοιχεί σε ζώνη ασφαλείας στην κοιλιά, το στήθος ή το λαιμό, υποδηλώνει αυξημένη πιθανότητα το άτομο να έχει ενδο -κοιλιακός τραυματισμός. 

  Εάν υπάρχει υποψία σοβαρού τραύματος, τεχνικές απεικόνισης, όπως ακτινογραφίες, αξονική τομογραφία και απεικόνιση υπερήχων, μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για την ανίχνευση καταγμάτων και εσωτερικού τραυματισμού.

  Εάν ένα κοίλο όργανο, όπως το λεπτό ή το παχύ έντερο , σπάσει μετά από τραυματισμό, θεωρείται επείγουσα ιατρική κατάσταση και απαιτεί άμεση ιατρική φροντίδα. Εκτός από τη διαγνωστική απεικόνιση, οι πάροχοι μπορούν να χρησιμοποιήσουν μια διαγνωστική περιτοναϊκή πλύση για να καθορίσουν εάν υπάρχει ελεύθερο επιπλέον υγρό, όπως αίμα, στην κοιλιακή κοιλότητα. 

  Η διαδικασία περιλαμβάνει την εισαγωγή ενός καθετήρα στην περιτοναϊκή κοιλότητα ή στον σάκο γύρω από την κοιλιακή κοιλότητα. Μετά την εισαγωγή, τυχόν ελεύθερα αιωρούμενο αίμα ή υγρό αφαιρείται έξω. Εάν είναι απαραίτητο, στη συνέχεια εγχέεται στείρος φυσιολογικός ορός για να ξεπλυθεί η κοιλότητα.

  Μπορεί το τραύμα με αμβλεία δύναμη να προκαλέσει θρόμβους αίματος;

  Το τραύμα με αμβλεία δύναμη μπορεί συχνά να οδηγήσει σε μώλωπες και θρόμβους αίματος. Οι μώλωπες εμφανίζονται όταν τα αιμοφόρα αγγεία στην επιφάνεια του μαλακού ιστού του δέρματος σπάσουν, συνήθως με αποτέλεσμα προσωρινό αποχρωματισμό του δέρματος.

   Στη συνέχεια, το σώμα σχηματίζει θρόμβους, ή ημι-στερεές μάζες αίματος, ως φυσική αντίδραση για την πρόληψη της υπερβολικής απώλειας αίματος από τραυματισμένα αγγεία ή ιστούς. 

  Ένας συγκεκριμένος τύπος θρόμβου αίματος που μπορεί να προκαλέσει μεγαλύτερη ανησυχία είναι η εν τω βάθει φλεβική

  θρόμβωση (DVT), η οποία μπορεί να συμβεί μετά από βλάβη στην εσωτερική επένδυση μιας φλέβας. 

  Αυτή η βλάβη μπορεί να συμβεί ως αποτέλεσμα αμβλύ τραύματος . 

  Η εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση συνήθως σχηματίζεται βαθιά στα πόδια,

  αλλά μπορεί να εμφανιστεί και σε άλλα μέρη του σώματος , όπως το χέρι.

   Η πιο σοβαρή επιπλοκή της DVT εμφανίζεται όταν ένα μέρος του θρόμβου σπάσει και ταξιδεύει μέσω της κυκλοφορίας του

  αίματος στους πνεύμονες, προκαλώντας απόφραξη που είναι γνωστή ως πνευμονική εμβολή . 

  Η πνευμονική εμβολή θεωρείται επείγουσα ιατρική κατάσταση και απαιτεί άμεση ιατρική φροντίδα. Επιπλέον, η DVT μπορεί να

  οδηγήσει σε μακροπρόθεσμες επιπλοκές που προκαλούνται από τη βλάβη που προκαλεί ο θρόμβος στις βαλβίδες της φλέβας

  – αυτό είναι γνωστό ως μεταθρομβωτικό σύνδρομο (PTS).

   Τα άτομα με PTS έχουν συχνά συμπτώματα όπως πρήξιμο, πόνο, αποχρωματισμό και σε σοβαρές περιπτώσεις απολέπιση ή έλκη στο προσβεβλημένο μέρος του σώματος .

  Μπορεί το τραύμα αμβλείας δύναμης να προκαλέσει ανευρύσματα;

  Εάν υπάρχει τραύμα αμβλείας δύναμης στο κεφάλι και το κρανίο, μπορεί να υπάρχει κίνδυνος για ανευρύσματα ή διευρυμένες

  και εξασθενημένες αρτηρίες στον εγκέφαλο.

   Για παράδειγμα, το χτύπημα του κεφαλιού κάποιου στο τιμόνι σε σύγκρουση με μηχανοκίνητο όχημα θα μπορούσε να

  προκαλέσει αμβλύ τραύμα στο κεφάλι. Τα ανευρύσματα του εγκεφάλου που οφείλονται σε αμβλύ και διεισδυτικό τραύμα στο κεφάλι είναι σπάνια, ωστόσο, και αποτελούν λιγότερο από το 1% όλων των περιπτώσεων.

  Μπορεί το τραύμα με αμβλύ βία να προκαλέσει αποβολές;

  Ο αμβλύς τραυματισμός κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να προκαλέσει αποβολές , ειδικά εάν συμβεί μετά το πρώτο

  τρίμηνο της εγκυμοσύνης. Οι πιο συνηθισμένοι μηχανισμοί τραυματισμού είναι τα τροχαία ατυχήματα, οι πτώσεις και οι επιθέσεις. Οι επιπτώσεις των τραυματικών κακώσεων στην εγκυμοσύνη εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την ηλικία κύησης

  του εμβρύου, καθώς και από τον τύπο και τη σοβαρότητα του τραύματος. 

  Στην αρχή της εγκυμοσύνης, η μήτρα προστατεύεται από τη λεκάνη , επομένως μια αποβολή που προκαλείται από αμβλύ

  τραύμα στην κοιλιά είναι απίθανη. 

  Εάν, ωστόσο, η εγκυμοσύνη βρίσκεται στο δεύτερο ή τρίτο τρίμηνο, τα αποτελέσματα μπορεί να είναι πιο σοβαρά. Σε αυτό το σημείο, η μήτρα αρχίζει να επεκτείνεται πάνω από τη λεκάνη και ο πλακούντας έχει σχηματιστεί πλήρως. 

  Εάν υπάρχει ταχεία επιβράδυνση, επιτάχυνση ή άμεσος τραυματισμός στην κοιλιά της εγκυμοσύνης κατά τη διάρκεια αυτής

  της περιόδου, ο πλακούντας μπορεί να αποκολληθεί από τη μήτρα. Αυτή η αποκόλληση του πλακούντα , ή η αποκόλληση του

  πλακούντα, σχετίζεται με επιπλοκές, όπως απώλεια αίματος τόσο από τον γονέα όσο και από το έμβρυο, ρήξη μήτρας και αποβολή. 

  Η διαγνωστική υπερηχογραφική απεικόνιση και η παρακολούθηση του εμβρυϊκού καρδιακού ρυθμού μπορούν να

  χρησιμοποιηθούν σε επείγουσες ιατρικές καταστάσεις για να προσδιοριστεί η έκταση του τραυματισμού.

  Ποια είναι τα πιο σημαντικά στοιχεία που πρέπει να γνωρίζετε για το αμβλύ τραύμα;

  Το αμβλύ τραύμα αναφέρεται σε τραυματισμό του σώματος από ισχυρή πρόσκρουση με θαμπό αντικείμενο. Με τραύμα αμβλείας δύναμης , μπορεί να υπάρξουν τραυματισμοί εσωτερικών οργάνων που δεν είναι άμεσα ορατοί. Τα κοινά όργανα που επηρεάζονται περιλαμβάνουν τη σπλήνα , το συκώτι και το λεπτό έντερο . 

  Οι τραυματισμοί στα εσωτερικά όργανα μπορεί να οδηγήσουν σε αιμορραγία και απότομη πτώση της αρτηριακής πίεσης . 

  Εάν δεν διαγνωστεί έγκαιρα, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε υποογκαιμικό σοκ . Ο σχηματισμός θρόμβων αίματος είναι συχνό φαινόμενο με αμβλύ τραυματισμό και, στις περισσότερες περιπτώσεις, δεν προκαλεί ανησυχία. 

  Εάν σχηματιστούν πιο σοβαροί θρόμβοι αίματος, όπως εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση , μπορεί να απαιτηθεί ιατρική φροντίδα. 

  Τα ανευρύσματα είναι μια λιγότερο συχνή επιπλοκή του αμβλύ τραύματος της κεφαλής , αλλά μπορεί να εμφανιστούν σε

  σπάνιες περιπτώσεις και να αποδειχθούν θανατηφόρα. 

  Εάν μια έγκυος υποστεί τραυματικό τραυματισμό κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, υπάρχει κίνδυνος αποβολής ανάλογα με

  το στάδιο της εγκυμοσύνης και τη σοβαρότητα του τραύματος. 

  Η διάγνωση για τραυματισμούς αμβλύ τραύμα επικεντρώνεται κυρίως στη φυσική εξέταση και τις απεικονιστικές εξετάσεις. Εάν υπάρχει υποψία βλάβης εσωτερικών οργάνων, μπορεί να απαιτηθούν πρόσθετες εξετάσεις. 

  Το τραύμα είναι η κύρια αιτία νοσηρότητας και θνησιμότητας σε ασθενείς ηλικίας κάτω των 35 ετών και η έκτη κύρια αιτία

  θανάτου παγκοσμίως. 

  Η πλειονότητα των σοβαρών τραυματικών τραυματισμών οφείλεται σε αμβλύ τραύμα από τροχαία ατυχήματα και τραυματισμούς πεζών. 

  Η σοβαρότητα σχετίζεται τόσο με τον μηχανισμό του τραυματισμού όσο και με τις υποκείμενες συννοσηρότητες του ασθενούς. 

  Αυτή η δραστηριότητα περιγράφει την αιτιολογία, την επιδημιολογία, την κλινική παρουσίαση, την αξιολόγηση και τη διαχείριση του τραύματος αμβλείας δύναμης και δείχνει τη σημασία της διεπαγγελματικής ομάδας στην εκπαίδευση των ασθενών για την πρόληψη τέτοιων τραυματισμών και την αποτελεσματική διαχείριση τέτοιων ασθενών. θλαστικο τραυμα

  Στόχοι:

  • Περιγράψτε την αιτιολογία, την επιδημιολογία και τους τύπους τραυματισμών που προκλήθηκαν σε τραύμα αμβλείας δύναμης.
  • Περιγράψτε την κλινική παρουσίαση και αξιολόγηση ασθενών με τραύμα αμβλείας δύναμης.
  • Εξηγήστε τις στρατηγικές διαχείρισης σύμφωνα με τις οδηγίες τραύματος σε ασθενείς με τραύμα αμβλείας δύναμης.
  • Περιγράψτε πώς μια διεπαγγελματική ομάδα μπορεί να συνεργαστεί για τη βελτίωση της ταχείας διάγνωσης, ανάνηψης, αξιολόγησης και διαχείρισης αυτής της κατάστασης και την εκπαίδευση των ασθενών σχετικά με την ασφαλή οδήγηση για την πρόληψη τραύματος αμβλείας βίας.

  Το τραύμα είναι η κύρια αιτία νοσηρότητας και θνησιμότητας σε ασθενείς ηλικίας κάτω των 35 ετών και η έκτη κύρια αιτία θανάτου παγκοσμίως. 

  Η πλειονότητα των σοβαρών τραυματικών τραυματισμών οφείλεται σε αμβλύ τραύμα από τροχαία ατυχήματα και τραυματισμούς πεζών. 

  Οι πτώσεις είναι επίσης μια σημαντική αιτία, ιδιαίτερα στους ηλικιωμένους. Τα άμεσα χτυπήματα, οι επιθέσεις και οι αθλητικοί τραυματισμοί είναι επίσης κοινά. 

  Το μη τυχαίο τραύμα είναι μια σημαντική αιτία και θα πρέπει να υπάρχει υποψία με ορισμένες παρουσιάσεις και μοτίβα τραυματισμών.  θλαστικο τραυμα

  Η αμβλεία πρόσκρουση στο σώμα μπορεί να οδηγήσει σε διάφορους τραυματισμούς. Η σοβαρότητα σχετίζεται τόσο με τον μηχανισμό του τραυματισμού όσο και με τις υποκείμενες συννοσηρότητες του ασθενούς. Οι αμβλύτερες κρούσεις μπορούν γενικά να ταξινομηθούν σε τέσσερις κατηγορίες: θλάση, τριβή, ρήξη και κάταγμα.

  Οι αμβλύτερες βλάβες πρόσκρουσης παρατηρούνται συνήθως στην πρακτική της ιατροδικαστικής αυτοψίας και η κατάλληλη ερμηνεία των τραυμάτων είναι απαραίτητη για την ακριβή ιατροδικαστική μαρτυρία.

  Ξάνθη νέα , ξανθη νεα , ελλαδα νεα ,

  ακολουθήστε μας στο FACEBOOK

  Latest articles

  ποτε η γενικη αιματοσ δειχνει καρκινο

  ποτε η γενικη αιματοσ δειχνει καρκινο Εξετάσεις αίματος για τον καρκίνο: Εργαστηριακές εξετάσεις...

  αστεια στιχακια για προσκληση γενεθλιων

  αστεια στιχακια για προσκληση γενεθλιων Προειδοποίηση: Γήρανση σε εξέλιξη! Ελάτε μαζί μας για τα γενέθλια...

  ευχεσ γενεθλιων για φιλη

  ευχεσ γενεθλιων για φιλη Είστε εδώ γιατί μπορεί να είναι δύσκολο να καταλάβετε τι...

  ευχεσ για βαπτιση κοριτσιου

  ευχεσ για βαπτιση κοριτσιου Το όνομα που δίνεται στη διαδικασία ή στο μυστήριο του...

  More like this

  ποτε η γενικη αιματοσ δειχνει καρκινο

  ποτε η γενικη αιματοσ δειχνει καρκινο Εξετάσεις αίματος για τον καρκίνο: Εργαστηριακές εξετάσεις...

  αστεια στιχακια για προσκληση γενεθλιων

  αστεια στιχακια για προσκληση γενεθλιων Προειδοποίηση: Γήρανση σε εξέλιξη! Ελάτε μαζί μας για τα γενέθλια...

  ευχεσ γενεθλιων για φιλη

  ευχεσ γενεθλιων για φιλη Είστε εδώ γιατί μπορεί να είναι δύσκολο να καταλάβετε τι...