More
  HomeΥΓΕΙΑθρομβωση στο ποδι φωτογραφιεσ

  θρομβωση στο ποδι φωτογραφιεσ

  Published on

  spot_img

  θρομβωση στο ποδι φωτογραφιεσ Η εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση (DVT) εμφανίζεται όταν σχηματίζεται θρόμβος αίματος (θρόμβος) σε μία ή περισσότερες από τις βαθιές φλέβες του σώματος, συνήθως στα πόδια. Η εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση μπορεί να προκαλέσει πόνο ή πρήξιμο στα πόδια. Μερικές φορές δεν υπάρχουν εμφανή συμπτώματα.

  Θρόμβος αίματος στη φλέβα του ποδιού

  Ένας θρόμβος αίματος σε μια φλέβα του ποδιού μπορεί να προκαλέσει πόνο, ζεστασιά και ευαισθησία στην πληγείσα περιοχή.

  Μπορείτε να πάθετε εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση (DVT) εάν έχετε ορισμένες ιατρικές παθήσεις που επηρεάζουν τον τρόπο πήξης του αίματος. Ένας θρόμβος αίματος στα πόδια μπορεί επίσης να αναπτυχθεί εάν δεν κινείστε για μεγάλο χρονικό διάστημα. Για παράδειγμα, μπορεί να μην κινείστε πολύ όταν ταξιδεύετε σε μεγάλες αποστάσεις ή όταν είστε σε ανάπαυση στο κρεβάτι λόγω χειρουργικής επέμβασης, ασθένειας ή ατυχήματος.

  Η εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση μπορεί να είναι σοβαρή επειδή οι θρόμβοι αίματος στις φλέβες μπορεί να χαλαρώσουν. Οι θρόμβοι μπορούν στη συνέχεια να ταξιδέψουν μέσω της κυκλοφορίας του αίματος και να κολλήσουν στους πνεύμονες, εμποδίζοντας τη ροή του αίματος (πνευμονική εμβολή). Όταν η DVT και η πνευμονική εμβολή συμβαίνουν μαζί, ονομάζεται φλεβική θρομβοεμβολή (VTE).

  Προιόντα και Υπηρεσίες

  • A Book: Mayo Clinic Family Health Book, 5η Έκδοση
  • Ποικιλία προϊόντων συμπίεσης στο κατάστημα Mayo Clinic
  • Ενημερωτικό δελτίο: Mayo Clinic Health Letter — Ψηφιακή Έκδοση

  Συμπτώματα

  Τα συμπτώματα της εν τω βάθει φλεβικής θρόμβωσης (DVT) μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Πρήξιμο στα πόδια
  • Πόνος στα πόδια, κράμπες ή πόνος που συχνά ξεκινά από τη γάμπα
  • Αλλαγή στο χρώμα του δέρματος στο πόδι — όπως κόκκινο ή μοβ, ανάλογα με το χρώμα του δέρματός σας
  • Αίσθημα ζεστασιάς στο προσβεβλημένο πόδι

  Η εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση μπορεί να συμβεί χωρίς εμφανή συμπτώματα.


  Πότε να δείτε γιατρό

  Εάν εμφανίσετε συμπτώματα DVT , επικοινωνήστε με τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης.

  Εάν εμφανίσετε συμπτώματα πνευμονικής εμβολής (ΠΕ) – μια απειλητική για τη ζωή επιπλοκή της εν τω βάθει φλεβικής θρόμβωσης – αναζητήστε επείγουσα ιατρική βοήθεια.

  Τα προειδοποιητικά σημεία και συμπτώματα μιας πνευμονικής εμβολής περιλαμβάνουν:

  • Ξαφνική δύσπνοια
  • Πόνος στο στήθος ή δυσφορία που επιδεινώνεται όταν παίρνετε μια βαθιά αναπνοή ή όταν βήχετε
  • Αίσθημα ζάλης ή ζάλης
  • λιποθυμία
  • Ταχύς παλμός
  • Ταχεία αναπνοή
  • Βήχας με αίμα

  Πνευμονική εμβολή

  Μια πνευμονική εμβολή (ΠΕ) εμφανίζεται όταν ένας θρόμβος αίματος κολλήσει σε μια αρτηρία στον πνεύμονα, εμποδίζοντας τη ροή του αίματος σε μέρος του πνεύμονα. Οι θρόμβοι αίματος συνήθως ξεκινούν από τα πόδια και ταξιδεύουν προς τα πάνω μέσω της δεξιάς πλευράς της καρδιάς και στους πνεύμονες. Αυτό ονομάζεται εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση (DVT).

  Αιτίες

  Οτιδήποτε εμποδίζει το αίμα να ρέει ή να πήξει σωστά μπορεί να προκαλέσει θρόμβο αίματος.

  Οι κύριες αιτίες της εν τω βάθει φλεβικής θρόμβωσης (DVT) είναι η βλάβη σε μια φλέβα από χειρουργική επέμβαση ή φλεγμονή και η βλάβη λόγω μόλυνσης ή τραυματισμού.


  Παράγοντες κινδύνου

  Πολλά πράγματα μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο ανάπτυξης εν τω βάθει φλεβικής θρόμβωσης (DVT). Όσο περισσότερους παράγοντες κινδύνου έχετε, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος για ΕΒΦΘ . Οι παράγοντες κινδύνου για DVT περιλαμβάνουν:

  • Ηλικία. Το να είσαι μεγαλύτερος από 60 αυξάνει τον κίνδυνο ΕΒΦΘ . Αλλά η DVT μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία.
  • Έλλειψη κίνησης. Όταν τα πόδια δεν κινούνται για μεγάλο χρονικό διάστημα, οι μύες της γάμπας δεν συμπιέζονται (συστέλλονται). Οι μυϊκές συσπάσεις βοηθούν τη ροή του αίματος. Το να κάθεστε για μεγάλο χρονικό διάστημα, όπως όταν οδηγείτε ή όταν πετάτε, αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης DVT . Το ίδιο ισχύει και για τη μακροχρόνια ανάπαυση στο κρεβάτι, η οποία μπορεί να προκύψει από μια μακρά παραμονή στο νοσοκομείο ή μια ιατρική κατάσταση όπως η παράλυση.

  Τραυματισμός ή χειρουργική επέμβαση.

  Τραυματισμός στις φλέβες ή χειρουργική επέμβαση μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο θρόμβων αίματος.

  • Εγκυμοσύνη. Η εγκυμοσύνη αυξάνει την πίεση στις φλέβες στη λεκάνη και τα πόδια. Ο κίνδυνος θρόμβων αίματος από την εγκυμοσύνη μπορεί να συνεχιστεί για έως και έξι εβδομάδες μετά τη γέννηση ενός μωρού. Τα άτομα με κληρονομική διαταραχή πήξης διατρέχουν ιδιαίτερα κίνδυνο.
  • Αντισυλληπτικά χάπια (από του στόματος αντισυλληπτικά) ή θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης. Και τα δύο μπορούν να αυξήσουν την ικανότητα του αίματος να πήζει.
  • Το να είσαι υπέρβαρος ή παχύσαρκος. Το υπερβολικό βάρος αυξάνει την πίεση στις φλέβες στη λεκάνη και τα πόδια.

  Κάπνισμα. 

  • Το κάπνισμα επηρεάζει τον τρόπο ροής του αίματος και θρόμβων, γεγονός που μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο DVT .
  • Καρκίνος. Ορισμένοι καρκίνοι αυξάνουν τις ουσίες στο αίμα που προκαλούν πήξη του αίματος. Ορισμένοι τύποι θεραπείας του καρκίνου αυξάνουν επίσης τον κίνδυνο θρόμβων αίματος.
  • Συγκοπή. Η καρδιακή ανεπάρκεια αυξάνει τον κίνδυνο DVT και πνευμονικής εμβολής. Επειδή η καρδιά και οι πνεύμονες δεν λειτουργούν καλά σε άτομα με καρδιακή ανεπάρκεια, τα συμπτώματα που προκαλούνται ακόμη και από μια μικρή πνευμονική εμβολή είναι πιο αισθητά.
  • Φλεγμονώδης νόσος του εντέρου. Η νόσος του Crohn ή η ελκώδης κολίτιδα αυξάνουν τον κίνδυνο DVT .
  • Προσωπικό ή οικογενειακό ιστορικό DVT ή πνευμονικής εμβολής (ΠΕ). Εάν εσείς ή κάποιος στην οικογένειά σας είχατε μία ή και τις δύο από αυτές τις παθήσεις, μπορεί να διατρέχετε μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξετε DVT .
  • Γενεσιολογία. Μερικοί άνθρωποι έχουν αλλαγές στο DNA που κάνουν το αίμα να πήζει πιο εύκολα. Ένα παράδειγμα είναι ο παράγοντας V Leiden. Αυτή η κληρονομική διαταραχή αλλάζει έναν από τους παράγοντες πήξης στο αίμα. Μια κληρονομική διαταραχή από μόνη της μπορεί να μην προκαλέσει θρόμβους αίματος εκτός εάν συνδυαστεί με άλλους παράγοντες κινδύνου.

  Μερικές φορές, ένας θρόμβος αίματος σε μια φλέβα μπορεί να εμφανιστεί χωρίς αναγνωρίσιμο παράγοντα κινδύνου. Αυτό ονομάζεται απρόκλητη φλεβική θρομβοεμβολή (ΦΘΕ).


  Επιπλοκές

  Οι επιπλοκές της DVT μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Πνευμονική εμβολή (ΠΕ). Η PE είναι μια δυνητικά απειλητική για τη ζωή επιπλοκή που σχετίζεται με την ΕΒΦΘ . Εμφανίζεται όταν ένας θρόμβος αίματος (θρόμβος) σε ένα πόδι ή σε άλλη περιοχή του σώματος απελευθερώνεται και κολλάει σε ένα αιμοφόρο αγγείο σε έναν πνεύμονα.Λάβετε άμεση ιατρική βοήθεια εάν έχετε συμπτώματα PE . Περιλαμβάνουν ξαφνική δύσπνοια, πόνο στο στήθος κατά την εισπνοή ή βήχα, γρήγορη αναπνοή, γρήγορο σφυγμό, αίσθημα λιποθυμίας ή λιποθυμίας και βήχα με αίμα.
  • Μεταφλεβικό σύνδρομο. Η βλάβη στις φλέβες από τον θρόμβο αίματος μειώνει τη ροή του αίματος στις πληγείσες περιοχές. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν πόνο στα πόδια, πρήξιμο στα πόδια, αλλαγές στο χρώμα του δέρματος και δερματικές πληγές.
  • Επιπλοκές θεραπείας. Τα αραιωτικά αίματος χρησιμοποιούνται συχνά για τη θεραπεία της DVT . Η αιμορραγία (αιμορραγία) είναι μια ανησυχητική παρενέργεια των αραιωτικών του αίματος. Είναι σημαντικό να κάνετε τακτικές εξετάσεις αίματος ενώ παίρνετε φάρμακα που αραιώνουν το αίμα.

  Πρόληψη

  Οι αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορεί να βοηθήσουν στην πρόληψη της εν τω βάθει φλεβικής θρόμβωσης. Δοκιμάστε αυτές τις στρατηγικές:

  • Κουνήστε τα πόδια σας. Εάν είχατε χειρουργική επέμβαση ή ήσασταν σε ανάπαυση στο κρεβάτι, προσπαθήστε να μετακινηθείτε το συντομότερο δυνατό. Μην σταυρώνετε τα πόδια σας ενώ κάθεστε. Κάτι τέτοιο μπορεί να εμποδίσει τη ροή του αίματος.Όταν ταξιδεύετε, κάντε συχνά διαλείμματα για να τεντώσετε τα πόδια σας. Όταν βρίσκεστε σε αεροπλάνο, στέκεστε ή περπατάτε περιστασιακά. Εάν ταξιδεύετε με αυτοκίνητο, σταματήστε κάθε ώρα περίπου και περπατήστε. Εάν δεν μπορείτε να περπατήσετε, κάντε ασκήσεις για τα πόδια. Σηκώστε και χαμηλώστε τις φτέρνες σας ενώ κρατάτε τα δάχτυλα των ποδιών σας στο πάτωμα. Στη συνέχεια, σηκώστε τα δάχτυλα των ποδιών σας ενώ κρατάτε τις φτέρνες σας στο πάτωμα.

  Μην καπνίζετε. 

  • Το κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο DVT .
  • Διαχειριστείτε το βάρος. Η παχυσαρκία είναι ένας παράγοντας κινδύνου για DVT . Η τακτική άσκηση μειώνει τον κίνδυνο θρόμβων αίματος. Ως γενικός στόχος, στοχεύστε σε τουλάχιστον 30 λεπτά μέτριας φυσικής δραστηριότητας κάθε μέρα. Εάν θέλετε να χάσετε βάρος, να διατηρήσετε την απώλεια βάρους ή να επιτύχετε συγκεκριμένους στόχους φυσικής κατάστασης, ίσως χρειαστεί να ασκηθείτε περισσότερο.

  Εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση (DVT)

  Η εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση είναι ένας θρόμβος αίματος σε μια φλέβα που βρίσκεται βαθιά μέσα στο σώμα σας, συνήθως στο πόδι σας. Λάβετε αμέσως θεραπεία για να αποτρέψετε σοβαρές επιπλοκές. Οι θεραπείες περιλαμβάνουν φάρμακα, κάλτσες συμπίεσης και χειρουργική επέμβαση. Κάνε υπομονή. Μπορεί να χρειαστεί να πάρετε φάρμακο για μερικούς μήνες και να φοράτε κάλτσες συμπίεσης για δύο χρόνια.

  Ποιος είναι ο κίνδυνος της DVT;

  Παρόλο που η ίδια η DVT δεν είναι απειλητική για τη ζωή, οι θρόμβοι αίματος έχουν τη δυνατότητα να απελευθερωθούν και να ταξιδέψουν μέσω της κυκλοφορίας του αίματός σας. Μια πνευμονική εμβολή (ΠΕ) συμβαίνει όταν οι θρόμβοι αίματος που ταξιδεύουν (εμβολές) παγιδεύονται στα αιμοφόρα αγγεία του πνεύμονα σας. Δεδομένου ότι αυτή μπορεί να είναι μια απειλητική για τη ζωή κατάσταση, χρειάζεστε μια γρήγορη διάγνωση και θεραπεία.

  Περίπου οι μισοί από αυτούς που παθαίνουν DVT στα πόδια τους αναπτύσσουν συμπτώματα διαλείποντος πόνου στα πόδια και πρήξιμο που μπορεί να διαρκέσουν μήνες έως χρόνια. Αυτά τα συμπτώματα ονομάζονται μεταθρομβωτικό σύνδρομο και μπορεί να συμβούν λόγω βλάβης στις βαλβίδες και την εσωτερική επένδυση των φλεβών σας που οδηγεί σε «συσσώρευση» αίματος περισσότερο από ό,τι θα έπρεπε. Αυτό αυξάνει την πίεση μέσα στις φλέβες σας και προκαλεί πόνο και πρήξιμο.

  Τα χαρακτηριστικά αυτής της κατάστασης περιλαμβάνουν:

  • Συσσώρευση αίματος.
  • Χρόνιο πρήξιμο στα πόδια.
  • Αυξημένη πίεση μέσα στις φλέβες σας.
  • Αυξημένη μελάγχρωση ή αποχρωματισμός του δέρματός σας.
  • Έλκη ποδιών γνωστά ως έλκη φλεβικής στάσης.

  Ποια είναι η διαφορά μεταξύ της DVT και μιας επιφανειακής φλεβικής θρόμβωσης;

  Μια επιφανειακή φλεβική θρόμβωση (ονομάζεται επίσης φλεβίτιδα ή επιφανειακή θρομβοφλεβίτιδα) είναι όταν αναπτύσσονται θρόμβοι αίματος σε μια φλέβα κοντά στην επιφάνεια του δέρματός σας. Αυτοί οι τύποι θρόμβων αίματος σπάνια ταξιδεύουν στους πνεύμονές σας, εκτός εάν μετακινηθούν πρώτα από το επιφανειακό σύστημα στο εν τω βάθει φλεβικό σύστημα. Ενώ ένας γιατρός μπορεί να διαγνώσει επιφανειακούς θρόμβους φλέβας με φυσική εξέταση, μπορεί να διαγνώσει DVT μόνο με υπερηχογράφημα.

  Πόσο συχνή είναι η εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση;

  Κάθε χρόνο, περίπου 1 έως 3 σε κάθε 1.000 ενήλικες αναπτύσσουν DVT ή πνευμονική εμβολή στις Ηνωμένες Πολιτείες και έως και 300.000 άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο ως αποτέλεσμα DVT/PE. Είναι η τρίτη πιο συχνή αγγειακή νόσος, πίσω από τις καρδιακές προσβολές και τα εγκεφαλικά. Η οξεία DVT/PE μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία, αλλά είναι λιγότερο συχνή σε παιδιά και εφήβους και πιο συχνή σε άτομα άνω των 60 ετών. Περισσότερο από το ήμισυ όλων των ΕΒΦΘ συμβαίνουν ως αποτέλεσμα της νοσηλείας από ιατρική ασθένεια ή μετά από χειρουργική επέμβαση. Ο λόγος για τον οποίο τα DVT είναι πιο συνηθισμένα μετά από παραμονή στο νοσοκομείο είναι επειδή ξαπλώνετε στο κρεβάτι τις περισσότερες φορές αντί να κινείστε όπως κάνατε συνήθως.

  Συμπτώματα και Αιτίες

  Ποια είναι τα συμπτώματα της εν τω βάθει φλεβικής θρόμβωσης;

  Ένα DVT συνήθως σχηματίζεται στις φλέβες των ποδιών ή των χεριών σας. Έως και το 30% των ατόμων με DVT δεν έχουν συμπτώματα, αλλά μερικές φορές τα συμπτώματα είναι πολύ ήπια και μπορεί να μην προκαλούν ανησυχία. Τα συμπτώματα που σχετίζονται με μια οξεία DVT περιλαμβάνουν:

  • Πρήξιμο του ποδιού ή του χεριού σας (μερικές φορές αυτό συμβαίνει ξαφνικά).
  • Πόνος ή ευαισθησία στο πόδι ή το χέρι σας (μπορεί να συμβεί μόνο όταν στέκεστε ή περπατάτε).
  • Η περιοχή του ποδιού ή του χεριού σας που είναι πρησμένο ή πονάει μπορεί να είναι πιο ζεστή από το συνηθισμένο.
  • Δέρμα που είναι κόκκινο ή αποχρωματισμένο.
  • Οι φλέβες κοντά στην επιφάνεια του δέρματός σας μπορεί να είναι μεγαλύτερες από το κανονικό.
  • Κοιλιακός πόνος ή πόνος στα πλευρά (όταν οι θρόμβοι αίματος επηρεάζουν τις φλέβες βαθιά μέσα στην κοιλιά σας).
  • Σοβαρός πονοκέφαλος (συνήθως ξαφνικής έναρξης) και/ή επιληπτικές κρίσεις (όταν οι θρόμβοι αίματος επηρεάζουν τις φλέβες του εγκεφάλου σας).

  Μερικοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν ότι έχουν DVT έως ότου ο θρόμβος μετακινηθεί από το πόδι ή το χέρι τους και ταξιδέψει στον πνεύμονά τους. Τα συμπτώματα της οξείας ΠΕ περιλαμβάνουν πόνο στο στήθος, δύσπνοια, βήχα με αίμα, ζαλάδα και λιποθυμία.

  Είναι σημαντικό να καλέσετε αμέσως το γιατρό σας ή να πάτε στο δωμάτιο έκτακτης ανάγκης εάν έχετε συμπτώματα DVT. Μην περιμένετε να δείτε αν τα συμπτώματά σας υποχωρούν. Λάβετε αμέσως θεραπεία για να αποφύγετε σοβαρές επιπλοκές.

  Τι προκαλεί τη βαθιά φλεβική θρόμβωση;

  Αυτές οι καταστάσεις μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο μιας εν τω βάθει φλεβικής θρόμβωσης:

  • Η ύπαρξη μιας κληρονομικής (γενετικής) πάθησης αυξάνει τον κίνδυνο θρόμβων αίματος.
  • Έχοντας καρκίνο και μερικές από τις θεραπείες του ( χημειοθεραπεία ).
  • Έχοντας ιστορικό εν τω βάθει φλεβικής θρόμβωσης στον εαυτό σας ή στην οικογένειά σας.
  • Περιορισμένη ροή αίματος σε βαθιά φλέβα λόγω τραυματισμού, χειρουργικής επέμβασης ή ακινητοποίησης.
  • Να μην κινείται για μεγάλα χρονικά διαστήματα, όπως να κάθεσαι για μεγάλο χρονικό διάστημα σε ταξίδια σε αυτοκίνητο, φορτηγό, λεωφορείο, τρένο ή αεροπλάνο ή να είσαι ακίνητος μετά από χειρουργική επέμβαση ή σοβαρό τραυματισμό.
  • Έγκυος ή γέννησε πρόσφατα μωρό.
  • Ηλικία άνω των 40 ετών (αν και η ΕΦΘ μπορεί να επηρεάσει άτομα οποιασδήποτε ηλικίας).
  • Έχοντας υπέρβαρο/παχυσαρκία.
  • Έχοντας μια αυτοάνοση νόσο, όπως ο λύκος, η αγγειίτιδα ή η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου .
  • Χρήση προϊόντων καπνού.
  • Έχοντας κιρσούς.
  • Λήψη αντισυλληπτικών χαπιών ή ορμονοθεραπεία .
  • Έχοντας κεντρικό φλεβικό καθετήρα ή βηματοδότη.
  • Έχοντας COVID-19 .

  Διάγνωση και Δοκιμές

  Πώς γίνεται η διάγνωση της DVT;

  Ο πάροχος υγειονομικής περίθαλψης θα κάνει μια φυσική εξέταση και θα εξετάσει το ιατρικό ιστορικό σας. Θα χρειαστεί επίσης να κάνετε εξετάσεις απεικόνισης.

  Δοκιμές για τη διάγνωση DVT

  Υπερηχογράφημα διπλής φλέβας . Αυτή είναι η πιο κοινή εξέταση για τη διάγνωση μιας ΕΦΒ, επειδή είναι μη επεμβατική και ευρέως διαθέσιμη. Αυτή η δοκιμή χρησιμοποιεί κύματα υπερήχων για να δείξει τη ροή του αίματος και τους θρόμβους αίματος στις φλέβες σας. Ένας τεχνολόγος υπερήχων αγγείων ασκεί πίεση ενώ σαρώνει το χέρι ή το πόδι σας. Εάν η πίεση δεν κάνει τη φλέβα σας να συμπιέζεται, μπορεί να σημαίνει ότι υπάρχει θρόμβος αίματος. Εάν τα αποτελέσματα του υπερήχου διπλής όψης δεν είναι ξεκάθαρα, ο πάροχος μπορεί να χρησιμοποιήσει άλλη εξέταση απεικόνισης

  Φλεβογραφία . Σε αυτήν την επεμβατική δοκιμή, ο πάροχος σας μουδιάζει το δέρμα του λαιμού ή της βουβωνικής σας χώρας και χρησιμοποιεί έναν καθετήρα για να εγχύσει μια ειδική χρωστική ουσία (υλικό σκιαγραφικού) στις φλέβες σας για να δει εάν τυχόν θρόμβοι αίματος εμποδίζουν μερικώς ή πλήρως τη ροή του αίματος μέσα στις φλέβες σας. Η φλεβογραφία χρησιμοποιείται σπάνια στις μέρες μας, αλλά μερικές φορές είναι απαραίτητη

  Μαγνητική τομογραφία (MRI) ή Μαγνητική φλεβογραφία (MRV).

   Η μαγνητική τομογραφία δείχνει εικόνες οργάνων και δομών μέσα στο σώμα σας. Το MRV δείχνει εικόνες των φλεβών σε συγκεκριμένες θέσεις στο σώμα σας. Σε πολλές περιπτώσεις, η μαγνητική τομογραφία και η μαγνητική τομογραφία μπορούν να προσφέρουν περισσότερες πληροφορίες από ένα υπερηχογράφημα διπλής όψης ή αξονική τομογραφία.

  Η αξονική τομογραφία (CT) είναι ένας τύπος ακτινογραφίας που δείχνει δομές μέσα στο σώμα σας. Ο πάροχός σας μπορεί να χρησιμοποιήσει μια αξονική τομογραφία για να βρει ένα DVT στην κοιλιά, τη λεκάνη ή τον εγκέφαλό σας, καθώς και θρόμβους αίματος στον πνεύμονά σας (πνευμονική εμβολή).

  Εάν ο γιατρός σας πιστεύει ότι μπορεί να έχετε γενετική ή επίκτητη διαταραχή πήξης, μπορεί να χρειαστεί να κάνετε ειδικές εξετάσεις αίματος. Αυτό μπορεί να είναι σημαντικό εάν:

  • Έχετε ιστορικό θρόμβων αίματος που ο παροχέας σας δεν μπορεί να συνδέσει με οποιαδήποτε άλλη αιτία.
  • Έχετε θρόμβο αίματος σε μια ασυνήθιστη θέση, όπως σε μια φλέβα από τα έντερα, το συκώτι, τα νεφρά ή τον εγκέφαλό σας.
  • Έχετε ισχυρό οικογενειακό ιστορικό θρόμβων αίματος.
  • Έχετε οικογενειακό ιστορικό συγκεκριμένης γενετικής διαταραχής πήξης.

  Διαχείριση και Θεραπεία

  Οδηγίες δραστηριότητας

  Ένα DVT μπορεί να σας κάνει πιο δύσκολο να μετακινηθείτε στην αρχή λόγω πόνου και πρηξίματος στα πόδια. Αλλά θα μπορέσετε σιγά σιγά να επιστρέψετε στις κανονικές σας δραστηριότητες. Εάν τα πόδια σας αισθάνονται πρησμένα ή βαριά, ξαπλώστε στο κρεβάτι με τις φτέρνες σας σηκωμένες περίπου 5 έως 6 ίντσες. Αυτό βοηθά στη βελτίωση της κυκλοφορίας και μειώνει το πρήξιμο.

  Επιπλέον:

  • Ασκήστε τους μύες της γάμπας σας εάν κάθεστε ακίνητοι για μεγάλες χρονικές περιόδους.
  • Σταθείτε όρθιοι και περπατήστε για λίγα λεπτά κάθε ώρα ενώ είστε ξύπνιοι και ειδικά κατά τη διάρκεια μιας πτήσης μεγάλων αποστάσεων ή οδικού ταξιδιού.
  • Φορέστε κάλτσες συμπίεσης μέχρι το γόνατο. Αυτά ελαχιστοποιούν τον πόνο και το πρήξιμο στα πόδια κατά τουλάχιστον 50% εάν τα φοράτε καθημερινά.
  • Αποφύγετε δραστηριότητες που μπορεί να προκαλέσουν σοβαρό τραυματισμό.
  • Μείνετε ενυδατωμένοι ανά πάσα στιγμή, και ειδικά κατά τη διάρκεια του ταξιδιού.

  Ποιες θεραπείες είναι διαθέσιμες για άτομα με εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση;

  Μερικά άτομα με DVT μπορεί να χρειαστεί να νοσηλευτούν στο νοσοκομείο. Άλλοι μπορεί να είναι σε θέση να έχουν θεραπεία εξωτερικών ασθενών.

  Οι θεραπείες περιλαμβάνουν φάρμακα που ονομάζονται αντιπηκτικά (αραιωτικά αίματος), κάλτσες συμπίεσης και ανύψωση των προσβεβλημένων ποδιών σας σε διαφορετικές ώρες κατά τη διάρκεια της ημέρας. Σε μια μειοψηφία περιπτώσεων, όταν η DVT είναι εκτεταμένη, μπορεί να απαιτούνται επεμβατικές θεραπείες (διαδικασίες με βάση τον καθετήρα).

  Οι κύριοι στόχοι της θεραπείας είναι:

  • Φροντίστε να μην γίνει μεγαλύτερος ο θρόμβος και να εμπλέξει άλλες φλέβες.
  • Αποτρέψτε τον θρόμβο από το να σπάσει στη φλέβα σας και να μετακινηθεί στους πνεύμονές σας.
  • Μειώστε τον κίνδυνο άλλου θρόμβου αίματος.
  • Αποτρέψτε τις μακροχρόνιες επιπλοκές από τον θρόμβο αίματος (όπως η χρόνια φλεβική ανεπάρκεια).

  Σημαντικές πληροφορίες για τα φάρμακα

  • Πάρτε τα φάρμακά σας ακριβώς όπως σας λέει ο πάροχος υγειονομικής περίθαλψης.
  • Κάντε εξετάσεις αίματος που ζητά ο παροχέας σας και κρατήστε όλα τα προγραμματισμένα εργαστηριακά ραντεβού.
  • Μην σταματήσετε ή αρχίσετε να παίρνετε οποιοδήποτε φάρμακο (συμπεριλαμβανομένων των φαρμάκων και των συμπληρωμάτων που παίρνετε χωρίς ιατρική συνταγή) χωρίς να ρωτήσετε τον παροχέα σας.
  • Μιλήστε με τον παροχέα σας για τη διατροφή σας. Μπορεί να χρειαστεί να κάνετε αλλαγές, ανάλογα με το φάρμακο που παίρνετε.

  Θεραπείες DVT

  Αντιπηκτικά (αραιωτικά αίματος)

  Αυτός ο τύπος φαρμάκου καθιστά πιο δύσκολο το αίμα σας να πήξει. Τα αντιπηκτικά εμποδίζουν επίσης τους θρόμβους να γίνουν μεγαλύτεροι και εμποδίζουν την κίνηση των θρόμβων αίματος. Τα αντιπηκτικά δεν καταστρέφουν ούτε «λιώνουν» τους θρόμβους αίματος. Το σώμα σας μπορεί φυσικά να διαλύσει έναν θρόμβο, αλλά μερικές φορές οι θρόμβοι δεν εξαφανίζονται εντελώς. Όταν δεν το κάνουν, συνήθως συρρικνώνονται και γίνονται μικρές «ουλές» μέσα στις φλέβες σας. Μερικές φορές αυτοί οι «παλιοί» θρόμβοι μπορεί να οδηγήσουν σε πρήξιμο στα πόδια, αλλά πολλές φορές δεν προκαλούν συμπτώματα.

  Υπάρχουν διάφοροι τύποι αντιπηκτικών: βαρφαρίνη ‘

  , ηπαρίνη και από του στόματος αναστολείς Xa. Ο γιατρός σας θα σας μιλήσει για τον καλύτερο τύπο φαρμάκου για εσάς.

  Εάν πρέπει να πάρετε ένα αντιπηκτικό, μπορεί να χρειαστεί να το πάρετε μόνο για μερικούς μήνες (συνήθως τρεις έως έξι μήνες) ή μπορεί να το παίρνετε επ ‘αόριστον. Ο χρόνος θεραπείας σας μπορεί να είναι διαφορετικός ανάλογα με τις συγκεκριμένες καταστάσεις του κάθε ατόμου, συμπεριλαμβανομένων εάν:

  • Είχατε θρόμβους στο παρελθόν.
  • Λαμβάνετε θεραπεία για άλλη ασθένεια, όπως καρκίνο ή αυτοάνοση νόσο (μπορεί να χρειαστεί να πάρετε ένα αντιπηκτικό εφόσον ο κίνδυνος θρόμβου είναι υψηλότερος.).

  Η αιμορραγία είναι η πιο συχνή παρενέργεια των αντιπηκτικών. Θα πρέπει να καλέσετε αμέσως το γιατρό σας εάν παρατηρήσετε ότι μελανιάζετε ή αιμορραγείτε εύκολα ενώ παίρνετε αυτό το φάρμακο.

  Κάλτσες συμπίεσης

  Πιθανότατα θα χρειαστεί να φορέσετε διαβαθμισμένες ελαστικές κάλτσες συμπίεσης για να βελτιώσετε ή να απαλλαγείτε εντελώς από το πρήξιμο των ποδιών. Η βλάβη στις μικρές βαλβίδες μέσα στις φλέβες σας συχνά προκαλεί αυτό το πρήξιμο. Μπορεί επίσης να έχετε πρήξιμο επειδή το DVT εμποδίζει τη ροή του αίματος στη φλέβα σας. Φοράτε τις περισσότερες κάλτσες συμπίεσης ακριβώς κάτω από το γόνατό σας. Αυτές οι κάλτσες είναι σφιχτές στον αστράγαλο και γίνονται πιο χαλαρές καθώς απομακρύνονται από τον αστράγαλό σας. Αυτό προκαλεί ήπια πίεση (συμπίεση) στο πόδι σας. Μερικοί άνθρωποι πρέπει να τα φορούν για δύο ή περισσότερα χρόνια. Αρκετές κλινικές μελέτες έχουν δείξει ότι οι κάλτσες συμπίεσης βελτιώνουν τα συμπτώματα του πόνου και του πρηξίματος στα πόδια κατά τουλάχιστον 50%, εφόσον φοριούνται καθημερινά από το πρωί έως το βράδυ (δεν χρειάζεται να φοριούνται όλη τη νύχτα).

  Μετά τη χειρουργική επέμβαση,

  οι πάροχοι μπορεί να τοποθετήσουν συσκευές συμπίεσης στις γάμπες σας για να τις ασκήσουν πίεση. Αυτά τα μηχανήματα πιέζουν και απελευθερώνουν τις συσκευές που καλύπτονται με ύφασμα γύρω από τις γάμπες σας ενώ είστε ξαπλωμένοι στο κρεβάτι. Αυτές οι συσκευές βοηθούν στην πρόληψη της DVT εάν βρίσκεστε στο νοσοκομείο, αλλά δεν συνταγογραφούνται εκτός νοσοκομείου. Επιπλέον, σε αντίθεση με τις κάλτσες συμπίεσης που μπορείτε να φοράτε με ασφάλεια όταν υπάρχει DVT ποδιών, δεν θα πρέπει να χρησιμοποιείτε αυτές τις συσκευές για την πρόληψη της DVT εάν έχετε DVT.

  Διαδικασίες θεραπείας DVT

  Όταν δεν μπορείτε να πάρετε φάρμακα για να αραιώσετε το αίμα σας ή έχετε θρόμβους αίματος ενώ παίρνετε αραιωτικά αίματος χωρίς να χάσετε δόσεις, ένας χειρουργός μπορεί να χρειαστεί να κάνει μια διαδικασία για να βάλει ένα φίλτρο κάτω κοίλης φλέβας (IVC) . Η διαδικασία γίνεται με τοπική αναισθησία. Ο χειρουργός σας εισάγει το φίλτρο IVC μέσω ενός καθετήρα σε μια μεγάλη φλέβα στη βουβωνική χώρα ή στο λαιμό σας και στη συνέχεια στην κοίλη φλέβα σας (τη μεγαλύτερη φλέβα στο σώμα σας). Εάν οι θρόμβοι αίματος στις φλέβες των ποδιών σας σπάσουν και ταξιδέψουν, το φίλτρο IVC έχει σχεδιαστεί για να εμποδίζει τους μεγάλους θρόμβους αίματος (εμβολές) να φτάσουν στους πνεύμονές σας και να προκαλέσουν πνευμονική εμβολή. Ενώ ένα φίλτρο IVC βοηθά στην πρόληψη μιας πνευμονικής εμβολής, δεν εμποδίζει το σχηματισμό περισσότερων θρόμβων αίματος στις φλέβες σας.

  Πρόληψη

  Πώς μπορώ να μειώσω τον κίνδυνο μου;

  Αφού κάνετε DVT, θα πρέπει να μειώσετε τον κίνδυνο μελλοντικών θρόμβων DVT/PE με:

  • Λαμβάνετε τα φάρμακά σας ακριβώς όπως σας λέει ο πάροχος υγειονομικής περίθαλψης.
  • Τηρώντας τα ραντεβού παρακολούθησης με το γιατρό σας και το εργαστήριο. Αυτά λένε στον πάροχο σας πόσο καλά λειτουργεί η θεραπεία σας.
  • Κάνοντας αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως η κατανάλωση πιο υγιεινών τροφίμων, το να είσαι πιο δραστήριος και να αποφεύγεις τα προϊόντα καπνού.

  Εάν δεν είχατε ποτέ DVT, αλλά έχετε αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξετε, φροντίστε να:

  • Ασκήστε τους μύες της γάμπας σας εάν χρειάζεται να καθίσετε ακίνητοι για μεγάλο χρονικό διάστημα. Σταθείτε όρθιοι και περπατήστε τουλάχιστον κάθε μισή ώρα εάν είστε σε μεγάλη πτήση. Ή να βγαίνετε από το αυτοκίνητο κάθε ώρα εάν βρίσκεστε σε μεγάλο οδικό ταξίδι.
  • Σηκωθείτε από το κρεβάτι και μετακινηθείτε όσο πιο γρήγορα μπορείτε αφού είστε άρρωστοι ή χειρουργηθείτε. Όσο πιο γρήγορα μετακινείστε, τόσο λιγότερες πιθανότητες έχετε να αναπτύξετε DVT.
  • Λάβετε φάρμακα ή χρησιμοποιήστε κάλτσες συμπίεσης μετά τη χειρουργική επέμβαση (εάν ο πάροχος σας τις συνταγογραφήσει) για να μειώσετε τον κίνδυνο θρόμβου.
  • Συνεχίστε με τον παροχέα σας σύμφωνα με τις οδηγίες και ακολουθήστε τις συστάσεις του για να μειώσετε τον κίνδυνο θρόμβου.

  Προοπτική / Πρόγνωση

  Τι μπορώ να περιμένω εάν έχω εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση;

  Μια DVT μπορεί να πάρει αρκετούς μήνες έως ένα χρόνο για να διαλυθεί, επομένως θα πρέπει να συνεχίσετε να παίρνετε φάρμακα για την αραίωση του αίματος σύμφωνα με τις οδηγίες και να συνεχίσετε να φοράτε κάλτσες συμπίεσης μέχρι να σας πει ο πάροχος να σταματήσετε. Μπορεί να χρειαστείτε εξετάσεις αίματος για να βεβαιωθείτε ότι λαμβάνετε τη σωστή δόση αραιωτικών αίματος. Ο πάροχός σας μπορεί να θέλει να κάνει περισσότερους υπερήχους αργότερα για να διαπιστώσει εάν ο θρόμβος αίματός σας εξακολουθεί να είναι στο ίδιο σημείο, βελτιώνεται ή γίνεται μεγαλύτερος.

  Ζουν με

  Πότε πρέπει να δω τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης;

  Ενημερώστε τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης εάν τα συμπτώματά σας δεν βελτιώνονται. Θα πρέπει επίσης να τους ενημερώσετε εάν έχετε πολύ εύκολα μώλωπες ή έχετε έντονες περιόδους.

  Πότε πρέπει να πάω στο ER;

  Θα πρέπει να λάβετε επείγουσα περίθαλψη εάν τα αραιωτικά αίματος που παίρνετε σας προκαλούν υπερβολική αιμορραγία ή προκαλούν προβλήματα όπως έντονο κόκκινο αίμα σε εμετό ή κακώσεις.

  Τι ερωτήσεις πρέπει να κάνω στον γιατρό μου;

  • Πόσο καιρό θα χρειαστεί να παίρνω αραιωτικά αίματος;
  • Πότε μπορώ να ταξιδέψω ξανά;
  • Πόσο συχνά χρειάζομαι ραντεβού παρακολούθησης;

  Ξάνθη νέα , ξανθη νεα , ελλαδα νεα ,

  ακολουθήστε μας στο FACEBOOK

  Latest articles

  ποτε η γενικη αιματοσ δειχνει καρκινο

  ποτε η γενικη αιματοσ δειχνει καρκινο Εξετάσεις αίματος για τον καρκίνο: Εργαστηριακές εξετάσεις...

  αστεια στιχακια για προσκληση γενεθλιων

  αστεια στιχακια για προσκληση γενεθλιων Προειδοποίηση: Γήρανση σε εξέλιξη! Ελάτε μαζί μας για τα γενέθλια...

  ευχεσ γενεθλιων για φιλη

  ευχεσ γενεθλιων για φιλη Είστε εδώ γιατί μπορεί να είναι δύσκολο να καταλάβετε τι...

  ευχεσ για βαπτιση κοριτσιου

  ευχεσ για βαπτιση κοριτσιου Το όνομα που δίνεται στη διαδικασία ή στο μυστήριο του...

  More like this

  ποτε η γενικη αιματοσ δειχνει καρκινο

  ποτε η γενικη αιματοσ δειχνει καρκινο Εξετάσεις αίματος για τον καρκίνο: Εργαστηριακές εξετάσεις...

  αστεια στιχακια για προσκληση γενεθλιων

  αστεια στιχακια για προσκληση γενεθλιων Προειδοποίηση: Γήρανση σε εξέλιξη! Ελάτε μαζί μας για τα γενέθλια...

  ευχεσ γενεθλιων για φιλη

  ευχεσ γενεθλιων για φιλη Είστε εδώ γιατί μπορεί να είναι δύσκολο να καταλάβετε τι...