More
  HomeΥΓΕΙΑκαψιμο και μουδιασμα στα πελματα

  καψιμο και μουδιασμα στα πελματα

  Published on

  spot_img

  καψιμο και μουδιασμα στα πελματα Ενώ η κόπωση ή μια λοίμωξη του δέρματος μπορεί να προκαλέσει προσωρινό κάψιμο ή φλεγμονή στα πόδια, το κάψιμο των ποδιών είναι πιο συχνά σημάδι νευρικής βλάβης (περιφερική νευροπάθεια). Η βλάβη των νεύρων έχει πολλές διαφορετικές αιτίες, όπως ο διαβήτης, η χρόνια χρήση αλκοόλ, η έκθεση σε ορισμένες τοξίνες, ορισμένες ανεπάρκειες βιταμινών Β ή η μόλυνση από τον ιό HIV.

  Πιθανές αιτίες καψίματος στα πόδια:

  1. Διαταραχή χρήσης αλκοόλ
  2. Πόδι αθλητή
  3. Νόσος Charcot-Marie-Tooth
  4. Χημειοθεραπεία
  5. Χρόνια νεφρική νόσος
  6. Σύνδρομο σύνθετου περιφερειακού πόνου
  7. Διαβητική νευροπάθεια
  8. HIV/AIDS
  9. Υποθυρεοειδισμός (υπολειτουργικός θυρεοειδής)
  10. Σύνδρομο ταρσικής σήραγγας
  11. Αναιμία ανεπάρκειας βιταμινών

  Σύνδρομο καψίματος ποδιών

  Το σύνδρομο του καψίματος των ποδιών είναι ένα σύνολο συμπτωμάτων όπου τα πόδια σας συχνά γίνονται άβολα ζεστά και επώδυνα. Γνωστή και ως σύνδρομο Grierson-Gopalan, η πάθηση έχει πολλές πιθανές αιτίες. Η θεραπεία εξαρτάται από τις υποκείμενες αιτίες ή καταστάσεις.

  ΣΦΑΙΡΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ

  Τι είναι το σύνδρομο καψίματος των ποδιών;

  Το σύνδρομο καψίματος ποδιών, γνωστό και ως σύνδρομο Grierson-Gopalan, είναι ένα σύνολο συμπτωμάτων στα οποία τα πόδια σας ζεσταίνονται άβολα και πονάνε. Το αίσθημα καύσου μπορεί να γίνει πιο έντονο τη νύχτα, με κάποια ανακούφιση να εμφανίζεται κατά τη διάρκεια της ημέρας. Τα συμπτώματα μπορεί να κυμαίνονται από ήπια έως σοβαρά. Η θερμότητα και ο πόνος μπορεί να περιοριστούν στα πέλματα των ποδιών σας, αλλά μπορεί επίσης να επηρεάσουν τις κορυφές των ποδιών σας, τους αστραγάλους σας και ακόμη και τις κνήμες σας.

  Τα πιο κοινά συμπτώματα του συνδρόμου Grierson-Gopalan περιλαμβάνουν:

  • Αισθήσεις θερμότητας ή καύσου, που συχνά επιδεινώνονται τη νύχτα.
  • Μούδιασμα στα πόδια ή τα πόδια σας.
  • Αιχμηρός ή μαχαιρωμένος πόνος.
  • Αίσθημα βάρους στα πόδια σας.
  • Θαμπό πόνο στα πόδια σας.
  • Ερυθρότητα του δέρματος ή υπερβολική ζέστη.
  • Τσούξιμο, μυρμήγκιασμα ή αίσθημα «καρφίτσες και βελόνες» ( παραισθησία ). καψιμο και μουδιασμα στα πελματα

  Πιθανές αιτίες

  Ποιες είναι οι πιο συχνές αιτίες του συνδρόμου του καψίματος των ποδιών;

  Τα συμπτώματα του συνδρόμου του καψίματος των ποδιών μπορεί να προκύψουν από πολλές διαφορετικές καταστάσεις ή ασθένειες.

  Νευρική βλάβη ή παγίδευση

  Υπάρχουν πολλές πιθανές αιτίες νευρικού πόνου. Μπορεί να συμβεί λόγω διαφόρων ασθενειών, τραυματισμών στην πλάτη — που μπορεί να προκαλέσουν αργή κατάρρευση (εκφυλιστικές αλλαγές) της σπονδυλικής στήλης — χειρουργική επέμβαση στην πλάτη, χρήση φαρμάκων χημειοθεραπείας ή άλλων φαρμάκων ή έκθεση σε τοξίνες.

  • Περιφερική νευροπάθεια : Αυτή είναι μια από τις κύριες αιτίες του συνδρόμου καύσου στα πόδια. Εμφανίζεται όταν κάτι βλάπτει τα περιφερειακά αισθητήρια νεύρα που συνδέουν το νωτιαίο μυελό με τα χέρια και τα πόδια σας. Τα άτομα που είχαν διαβήτη για μεγάλο χρονικό διάστημα και είχαν ιστορικό υψηλών επιπέδων γλυκόζης στο αίμα είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν περιφερική νευροπάθεια. Η περιφερική νευροπάθεια που σχετίζεται με τον διαβήτη αναπτύσσεται σταδιακά και μπορεί να επιδεινωθεί με την πάροδο του χρόνου. Άλλες καταστάσεις που μπορούν να προκαλέσουν περιφερική νευροπάθεια περιλαμβάνουν φάρμακα χημειοθεραπείας, ορισμένες κληρονομικές ασθένειες, αυτοάνοσες διαταραχές (συμπεριλαμβανομένης της ρευματοειδούς αρθρίτιδας ), έκθεση σε τοξικές χημικές ουσίες, λοιμώξεις, νεφρική ανεπάρκεια , διαταραχή χρήσης αλκοόλ και διατροφικές ανισορροπίες (ανεπάρκεια βιταμίνης Β, σύνδρομο δυσαπορρόφησης).

  Σύνδρομο ταρσικής σήραγγας :

  •  Ο ταρσικός σωλήνας είναι ένας στενός χώρος μέσα στον αστράγαλο κοντά στα οστά του αστραγάλου σας. Η συμπίεση ή η συμπίεση του οπίσθιου κνημιαίου νεύρου σας (το νεύρο πίσω από το μεγαλύτερο μακρύ οστό του κάτω ποδιού σας) στο εσωτερικό της καμάρας σας μπορεί να οδηγήσει σε αίσθημα καύσου, μυρμηκίασης ή πόνου σε μέρη των ποδιών σας. Οι εσωτερικοί αστραγάλοι και οι γάμπες των ποδιών σας μπορεί επίσης να επηρεαστούν.
  • Νεύρωμα Morton : Ο νευρικός ιστός μπορεί να πυκνώσει μεταξύ των οστών στη βάση των δακτύλων των ποδιών σας, προκαλώντας πόνο. Τα πολύ στενά παπούτσια μπορούν να προκαλέσουν αυτόν τον τύπο νευρώματος, αν και μπορεί επίσης να προκύψει από αθλητικό τραυματισμό, άγχος ή μη φυσιολογική θέση ή κίνηση του ποδιού σας, καθώς και από μειωμένο λίπος στο κάτω μέρος των ποδιών σας.
  • Σύνδρομο σύνθετου περιφερειακού πόνου : Αυτή η σπάνια, αλλά εξαιρετικά επώδυνη νευρική διαταραχή, μπορεί να εμφανιστεί μετά από τραυματισμό ή χειρουργική επέμβαση.

  Διαταραχή Charcot-Marie-Tooth :

  • Διαταραχή Charcot-Marie-Tooth : Αυτή η κληρονομική νευρολογική διαταραχή μπορεί να βλάψει τα περιφερικά νεύρα των ποδιών και των ποδιών σας. Η ζημιά γίνεται χειρότερη με την πάροδο του χρόνου. Το Charcot-Marie-Tooth επηρεάζει τους μύες και τα νεύρα των άκρων σας, με αποτέλεσμα την αφύσικη αδυναμία και την ανύψωση των τόξων των ποδιών σας.

  Ενδοκρινικές ή μεταβολικές διαταραχές

  • Σακχαρώδης διαβήτης : Ο διαβήτης τύπου 1 και τύπου 2 μπορεί να επηρεάσει τα περιφερικά νεύρα του σώματός σας, ειδικά τα αισθητήρια νεύρα των ποδιών και των ποδιών σας. Τα υψηλά επίπεδα γλυκόζης ή ο διαβήτης που δεν αντιμετωπίζεται σωστά μπορεί να βλάψει τα περιφερικά νεύρα σας, ειδικά μακροπρόθεσμα. Τα υψηλά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα επηρεάζουν τη μετάδοση σημάτων από αυτά τα νεύρα και μπορεί να αποδυναμώσουν τα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων.
  • Υποθυρεοειδισμός : Ένας υπολειτουργικός θυρεοειδής αδένας μπορεί να προκαλέσει αίσθημα καύσου στα πόδια σας, μαζί με αύξηση βάρους, ξηρό δέρμα ή κόπωση. καψιμο και μουδιασμα στα πελματα

  Λοιμώξεις

  • Πόδι του αθλητή (tinea pedis) : Αυτή η μυκητιασική λοίμωξη προκαλείται από μύκητες που μοιάζουν με μούχλα που ονομάζονται δερματόφυτα που αναπτύσσονται σε υγρές, ζεστές περιοχές του δέρματός σας. Τα υγρά παπούτσια και οι κάλτσες και το υγρό περιβάλλον επιτρέπουν στους μύκητες να αναπτυχθούν και να εξαπλωθούν. Τα συμπτώματα του ποδιού του αθλητή μπορεί να περιλαμβάνουν κνησμό, κάψιμο και τσούξιμο ανάμεσα στα δάχτυλα των ποδιών σας και τα πέλματα των ποδιών σας.

  Άλλες αιτίες

  • Ερυθρομελαλγία /ερυθρομαλγία: Αυτή η σπάνια διαταραχή μπορεί να προκαλέσει έντονο πόνο καύσου, αυξημένη θερμοκρασία δέρματος και ορατή ερυθρότητα (ερύθημα) στα δάχτυλα των ποδιών και στα πέλματα των ποδιών σας. Μπορεί να επηρεάσει τα χέρια σας. Η ακριβής αιτία της είναι άγνωστη. Οι επιθέσεις μπορεί να συμβούν μόνο σε συγκεκριμένες στιγμές (εξάρσεις) και να διαρκέσουν από αρκετά λεπτά έως αρκετές ημέρες, ή ο πόνος στο κάψιμο μπορεί να είναι συνεχής. Η πληγείσα περιοχή μπορεί να γίνει ευαίσθητη, πρησμένη και ζεστή.

  Υποδήματα που είναι πολύ στενά, πολύ μαλακά και με λεπτή σόλα ή δεν εφαρμόζουν σωστά:

  • Υποδήματα που είναι πολύ στενά, πολύ μαλακά και με λεπτή σόλα ή δεν εφαρμόζουν σωστά: Τα ακατάλληλα παπούτσια ή κάλτσες μπορεί να ερεθίσουν τα ευαίσθητα πόδια ή να ασκήσουν πίεση σε ορισμένα μέρη του ποδιού σας.
  • Έντονη πρόσκρουση λόγω άσκησης ή σωματικού τραυματισμού.
  • Αλλεργίες : Τα υλικά που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή παπουτσιών ή κάλτσων μπορεί να προκαλέσουν συμπτώματα.
  • Δερματίτιδα εξ επαφής : Οι βαφές ή οι χημικοί παράγοντες που χρησιμοποιούνται για το μαύρισμα του δέρματος μπορεί να ερεθίσουν το δέρμα σας.
  • Άλλες αιτίες περιλαμβάνουν χρόνια ασθένεια του βουνού, σύνδρομο Gitelman, λεϊσμανίαση , σκλήρυνση κατά πλάκας, ψυχολογική διαταραχή (ψυχοσωματική), κληρονομικές καταστάσεις και άγνωστα αίτια (ιδιοπαθή).

  Φροντίδα και Θεραπεία

  Πώς διαγιγνώσκεται το σύνδρομο καψίματος ποδιών;

  Καθώς δεν υπάρχουν δοκιμές για την αντικειμενική μέτρηση της έντασης του πόνου ή του καύσου στα πόδια, ο πάροχος υγειονομικής περίθαλψης θα προσπαθήσει να προσδιορίσει την υποκείμενη αιτία των συμπτωμάτων.

  Σωματική εξέταση

  Ο πάροχός σας θα σας ρωτήσει για το ιατρικό σας ιστορικό, συμπεριλαμβανομένων τυχόν σωματικών συμπτωμάτων που έχετε και φαρμάκων που παίρνετε. Θα δοκιμάσουν τα αντανακλαστικά σας και θα εξετάσουν τα πόδια σας για σημάδια μόλυνσης, τραυματισμού ή άλλα προβλήματα.

  ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΑΙΜΑΤΟΣ

  Ο παροχέας σας μπορεί να παραγγείλει εξετάσεις για τη μέτρηση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα σας ή τον έλεγχο για διατροφικές ελλείψεις ή ενδοκρινικές διαταραχές. Συνήθως θα ζητήσουν μια πλήρη εξέταση αίματος . Άλλες εργαστηριακές εργασίες μπορεί να περιλαμβάνουν ηλεκτρολύτες ορού και ούρων (μαγνήσιο, νάτριο, κάλιο, επίπεδα βιταμίνης Β και χλωρίδιο).

  Δοκιμασίες νευρικής λειτουργίας

  Ο παροχέας σας μπορεί να παραγγείλει ηλεκτροδιαγνωστικές εξετάσεις σε περίπτωση υποψίας νευρικής βλάβης.

  • Ηλεκτρομυογραφία : Αυτή η εξέταση βοηθά στον προσδιορισμό του τι προκαλεί πόνο, μούδιασμα ή μυρμήγκιασμα. Οι πάροχοι κάνουν αυτή τη δοκιμή εισάγοντας μια πολύ λεπτή βελόνα με ένα ηλεκτρόδιο μέσω του δέρματός σας στον μυ σας. Το ηλεκτρόδιο της βελόνας καταγράφει τη δραστηριότητα του μυός σας καθώς συστέλλεται και χαλαρώνει.
  • Δοκιμή ταχύτητας αγωγιμότητας νεύρων: Αυτή η δοκιμή βοηθά τους παρόχους πόσο γρήγορα κινούνται οι ηλεκτρικές ώσεις κατά μήκος ενός νεύρου. Οι πάροχοι κάνουν αυτό το τεστ για να διαφοροποιήσουν τις πραγματικές νευρικές διαταραχές και τις καταστάσεις στις οποίες οι μύες επηρεάζονται από τραυματισμό νεύρων. Οι πάροχοι τοποθετούν επίπεδα ηλεκτρόδια στο δέρμα σας κατά μήκος της νευρικής οδού. Τα ηλεκτρόδια εφαρμόζουν ρεύμα χαμηλής έντασης

  Πώς αντιμετωπίζεται το σύνδρομο καψίματος των ποδιών;

  Η θεραπεία για το σύνδρομο καψίματος των ποδιών εξαρτάται από τις υποκείμενες αιτίες ή καταστάσεις.

  Αυτοφροντίδα

  • Μουλιάστε τα πόδια σας σε δροσερό νερό για τουλάχιστον 15 λεπτά. Αυτό μπορεί να προσφέρει προσωρινή ανακούφιση. Το κρύο νερό δεν συνιστάται.
  • Αποφύγετε να εκθέτετε τα πόδια σας σε θερμότητα.
  • Σηκώστε τα πόδια και τα πόδια σας.
  • Λάβετε παυσίπονα χωρίς ιατρική συνταγή (αναλγητικά). Τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα , όπως η ιβουπροφαίνη, η κετοπροφαίνη ή η ναπροξένη μπορεί να ανακουφίσουν προσωρινά τον πόνο.
  • Εφαρμόστε τοπικές κρέμες και αλοιφές. Οι μη συνταγογραφούμενες κρέμες και αλοιφές που περιέχουν καψαϊκίνη μπορεί να ανακουφίσουν τον πόνο. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τοπικές αντιμυκητιακές κρέμες, λοσιόν, σπρέι ή σκόνες για τη θεραπεία του ποδιού του αθλητή.καψιμο και μουδιασμα στα πελματα

  Συνταγογραφούμενα φάρμακα

  • Η ινσουλίνη ή τα από του στόματος υπογλυκαιμικά φάρμακα μπορούν να βοηθήσουν στη διαχείριση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα σε άτομα με διαβήτη.
  • Συμπληρώματα διατροφής μπορεί να συνταγογραφούνται για άτομα με ανεπάρκεια βιταμινών.
  • Αναλγητικά . Φάρμακα όπως από του στόματος ή τοπικά ναρκωτικά ή μη ναρκωτικά φάρμακα μπορεί να συνταγογραφηθούν για την ανακούφιση του πόνου. Τοπικές κρέμες, λοσιόν, σπρέι ή επιθέματα που περιέχουν λιδοκαΐνη μπορεί να ανακουφίσουν την ενόχληση.

  Αντικαταθλιπτικά .

  •  Τα τρικυκλικά αντικαταθλιπτικά και άλλα μπορεί να βοηθήσουν στον χρόνιο πόνο που σχετίζεται με τη νευροπάθεια.
  • Αντισπασμωδικά φάρμακα . Η γκαμπαπεντίνη, η καρβαμαζεπίνη, η πρεγκαμπαλίνη και άλλα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη θεραπεία του χρόνιου πόνου.
  • Αντιμυκητιακά φάρμακα . Τα από του στόματος φάρμακα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για λοιμώξεις ανθεκτικές σε τοπικά προϊόντα.

  Άλλες θεραπευτικές επιλογές

  • Φυσικοθεραπεία και άσκηση.
  • Διατροφικές αλλαγές.
  • Επιθέματα ποδιών και ένθετα παπουτσιών (ορθωτικές συσκευές).
  • Η χειρουργική επέμβαση στα πόδια μπορεί να συνιστάται με ορισμένες υποκείμενες αιτίες σε περιπτώσεις που δεν ανταποκρίνονται σε φάρμακα ή σε πιο συντηρητικές μορφές θεραπείας.

  Μπορεί να προληφθεί το σύνδρομο καψίματος των ποδιών;

  Δεν υπάρχει τρόπος να αποφευχθεί εντελώς το κάψιμο των ποδιών, αλλά αυτές οι οδηγίες μπορεί να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση ορισμένων προβλημάτων:

  • Προγραμματίστε τακτικές εξετάσεις με έναν ποδίατρο ή ειδικό φροντίδας ποδιών. Οι τακτικοί έλεγχοι είναι απαραίτητοι εάν έχετε κάψιμο στα πόδια σε διαβήτη ή άλλες καταστάσεις που μπορεί να επηρεάσουν τα νεύρα σας. Άτομα με διαβήτη ή άλλες παθήσεις μπορεί να χρειαστεί να εφοδιαστούν με ειδικά παπούτσια.
  • Επιλέξτε παπούτσια που εφαρμόζουν σωστά και παρέχουν επαρκή αερισμό. Τα παπούτσια πρέπει να έχουν χαμηλά τακούνια, φαρδύ κουτί και να παρέχουν καλή στήριξη στις καμάρες των ποδιών σας.

  Φορέστε καθαρές, στεγνές κάλτσες για να αποτρέψετε το πόδι του αθλητή.

  •  Αλλάζετε συχνά τις κάλτσες σας εάν συμμετέχετε σε αθλήματα ή άλλες δραστηριότητες που κάνουν τα πόδια σας να ιδρώνουν.
  • Εξετάζετε τα πόδια σας καθημερινά για σημάδια μόλυνσης ή τραυματισμού. Ελέγξτε τα πόδια σας για φουσκάλες, πληγές, κοψίματα, έλκη και σπασίματα στο δέρμα σας για να αποφύγετε μολύνσεις.
  • Εάν έχετε διαβήτη, η διαχείριση του σακχάρου σας μπορεί να είναι ο μόνος πιο αποτελεσματικός τρόπος για την πρόληψη ή τη θεραπεία της νευροπάθειας που οφείλεται σε αυτήν την αιτία.

  Πότε να καλέσετε τον γιατρό

  Πότε πρέπει να αντιμετωπιστεί αυτό το σύμπτωμα από έναν πάροχο υγειονομικής περίθαλψης;

  Θα πρέπει να μιλήσετε με έναν πάροχο υγειονομικής περίθαλψης, όπως έναν ποδίατρο ή έναν νευρολόγο, εάν το αίσθημα καψίματος ή μυρμηκίασης στα πόδια σας επιμένει, επιδεινωθεί και/ή η θεραπεία στο σπίτι δεν βοηθά.

  Το κάψιμο των ποδιών μπορεί να είναι ένα προειδοποιητικό σημάδι μιας πιο σοβαρής ιατρικής κατάστασης, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, η βλάβη των περιφερικών νεύρων ή ο υποσιτισμός. Ο αδιάγνωστος ή μη θεραπευμένος διαβήτης μπορεί να οδηγήσει σε μη αναστρέψιμη βλάβη στα περιφερικά νεύρα σας.

  Ξάνθη νέα , ξανθη νεα , ελλαδα νεα ,

  ακολουθήστε μας στο FACEBOOK

  Latest articles

  ποτε η γενικη αιματοσ δειχνει καρκινο

  ποτε η γενικη αιματοσ δειχνει καρκινο Εξετάσεις αίματος για τον καρκίνο: Εργαστηριακές εξετάσεις...

  αστεια στιχακια για προσκληση γενεθλιων

  αστεια στιχακια για προσκληση γενεθλιων Προειδοποίηση: Γήρανση σε εξέλιξη! Ελάτε μαζί μας για τα γενέθλια...

  ευχεσ γενεθλιων για φιλη

  ευχεσ γενεθλιων για φιλη Είστε εδώ γιατί μπορεί να είναι δύσκολο να καταλάβετε τι...

  ευχεσ για βαπτιση κοριτσιου

  ευχεσ για βαπτιση κοριτσιου Το όνομα που δίνεται στη διαδικασία ή στο μυστήριο του...

  More like this

  ποτε η γενικη αιματοσ δειχνει καρκινο

  ποτε η γενικη αιματοσ δειχνει καρκινο Εξετάσεις αίματος για τον καρκίνο: Εργαστηριακές εξετάσεις...

  αστεια στιχακια για προσκληση γενεθλιων

  αστεια στιχακια για προσκληση γενεθλιων Προειδοποίηση: Γήρανση σε εξέλιξη! Ελάτε μαζί μας για τα γενέθλια...

  ευχεσ γενεθλιων για φιλη

  ευχεσ γενεθλιων για φιλη Είστε εδώ γιατί μπορεί να είναι δύσκολο να καταλάβετε τι...