More
  HomeΥΓΕΙΑμουδιασμα στο αριστερο ποδι ι

  μουδιασμα στο αριστερο ποδι ι

  Published on

  spot_img

  μουδιασμα στο αριστερο ποδι Ποιος δεν έχει βιώσει κατά καιρούς ένα μικρό μούδιασμα ή μυρμήγκιασμα στα πόδια του ; Ίσως]

  έμοιαζε περισσότερο με καρφίτσες και βελόνες αφού κάθεσαι με λάθος τρόπο ή σαν κόπωση μετά από πολύ ώρα.

  Οι πιθανότητες είναι ότι ένα μουδιασμένο πόδι δεν είναι μεγάλη υπόθεση. Αλλά μερικές φορές, το μούδιασμα στα πόδια σας μπορεί να οφείλεται σε μια πιο πιεστική ανησυχία για την υγεία. Ίσως είναι καλύτερο να καταλάβετε τι μπορεί να το προκαλεί,

  ειδικά εάν αισθάνεστε συχνά μούδιασμα στα πόδια ή εάν το μούδιασμα ταξιδεύει σε άλλες περιοχές του σώματός σας.

  «Η συντριπτική πλειονότητα του μουδιάσματος και του μυρμηγκιάσματος που βλέπουμε αποδεικνύεται ότι δεν είναι κάτι

  ανησυχητικό», δήλωσε ο Anthony Geraci, MD, διευθυντής του Νευρομυϊκού Κέντρου στο Ινστιτούτο Νευροεπιστημών του

  Northwell Health στο Manhasset της Νέας Υόρκης.

  «Αν κάποιος έχει μούδιασμα και μυρμήγκιασμα που διαρκεί περισσότερο από μια εβδομάδα και περιλαμβάνει περισσότερες από μία περιοχές και κινείται ή γίνεται μεγαλύτερο, αυτό είναι το στοιχείο ότι θα μπορούσε να είναι κάτι [πιο σοβαρό]».

  Εδώ είναι μερικά πράγματα που μπορεί να σημαίνει το μούδιασμα και το μυρμήγκιασμα στα πόδια σας.

  Τσιμμένο νεύρο

  Ένα πιεσμένο νεύρο, που ονομάζεται επίσης πιεσμένο ή συμπιεσμένο νεύρο, είναι ακριβώς αυτό που ακούγεται: Μερικές από

  τις δομές γύρω από το νεύρο, όπως οι μύες, οι τένοντες, ο ιστός και το οστό, τσιμπούν το νεύρο και προκαλούν διαφορετικές αισθήσεις.μουδιασμα στο αριστερο ποδι

  Σύμφωνα με το Stanford Medicine Children’s Health , τα τσιμπημένα νεύρα μπορεί να προκαλέσουν μούδιασμα στα πόδια σας

  και πολλά πράγματα μπορεί να τα προκαλέσουν, συμπεριλαμβανομένων των τραυματισμών.

  Τα τσιμπημένα νεύρα μπορούν επίσης να προκαλέσουν ισχιαλγία, πόνο που ακτινοβολεί το μήκος του ισχιακού νεύρου, το

  οποίο εκτείνεται από το κάτω μέρος της πλάτης σας κάτω από κάθε πόδι. Και σύμφωνα με το John Hopkins Medicine , μερικοί άνθρωποι με ισχιαλγία μπορεί επίσης να εμφανίσουν μούδιασμα στα πόδια.

  Ευτυχώς, τα τσιμπημένα νεύρα συνήθως αντιμετωπίζονται χωρίς πολλή ταλαιπωρία. “Εξετάζουμε τη στάση, τη μυϊκή δύναμη

  και την ισορροπία, το να σηκώνουμε σωστά και να δυναμώνουμε τον πυρήνα”, δήλωσε η Ethel Frese, DPT , εκπρόσωπος του American Physical Therapy Association και καθηγήτρια στο Doisy College of Health Sciences στο Πανεπιστήμιο Saint Louis.

  Μερικοί άνθρωποι χρειάζονται επίσης αναλγητικά. Η χειρουργική επέμβαση μπορεί να είναι απαραίτητη σε σπάνιες περιπτώσεις

  όταν ένα τσιμπημένο νεύρο προκαλεί αδυναμία και πόνο, είπε ο Δρ Geraci.

  Κήλη Δίσκου

  Μια κήλη δίσκου μπορεί να οδηγήσει σε τσιμπημένο νεύρο.μουδιασμα στο αριστερο ποδι

  Σκεφτείτε τη σπονδυλική σας στήλη ως μια σειρά από οστά που συνδέονται με δίσκους . Σκεφτείτε τους δίσκους σαν ζελέ ντόνατς. Εάν το ζελέ συμπιέζεται, έχετε κήλη, γλίστρημα ή ρήξη δίσκου. «Αν αυτό το ζελέ συμπιέζεται προς τα πίσω, μπορεί

  να πιέσει ένα νεύρο και να προκαλέσει μούδιασμα και μυρμήγκιασμα», εξήγησε ο Frese.

  Η μικρότερη λανθασμένη κίνηση μπορεί να αποτρέψει έναν δίσκο, πρόσθεσε ο Frese. “Το βλέπουμε αυτό σε πολλούς ανθρώπους που σκύβουν πάρα πολύ. Η σκύψιμο προς τα εμπρός έχει την τάση να κάνει το ζελέ να πάει προς τα πίσω.” Το να σηκώνεις κάτι ενώ είσαι καμπουριασμένος σε αυτή τη θέση είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο, είπε ο Frese.

  Σύμφωνα με το MedlinePlus , πολλές δισκοκήλες μπορούν να αντιμετωπιστούν συντηρητικά μέσω φυσικοθεραπείας και αναλγητικών. Σε ακραίες περιπτώσεις, μπορεί να χρειαστείτε χειρουργική επέμβαση .

  Διαβήτης

  Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) , η νευρική βλάβη μπορεί να συμβεί σε άτομα με διαβήτη

  που έχουν υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα για μεγάλες περιόδους. Τα προσβεβλημένα νεύρα μπορεί να περιλαμβάνουν

  αυτά που μεταδίδουν μηνύματα μεταξύ του εγκεφάλου και της σπονδυλικής στήλης και άλλων μερών του σώματος, όπως τα πόδια.

  Υπάρχουν περισσότεροι από 100 τύποι αυτής της νευρικής βλάβης, που ονομάζεται περιφερική νευροπάθεια . Η διαβητική

  νευροπάθεια είναι η πιο κοινή περιφερική νευροπάθεια επειδή τόσοι πολλοί άνθρωποι έχουν διαβήτη τύπου 2 , είπε ο Δρ Geraci.

  Μπορείτε να αποτρέψετε τη νευροπάθεια φροντίζοντας τον διαβήτη σας με δίαιτα, άσκηση και κατάλληλα φάρμακα. Μόλις πάθετε νευρική βλάβη, συνήθως δεν υπάρχει θεραπεία — αν και υπάρχουν τρόποι να τιθασεύσετε τα συμπτώματα.

  Θα χρειαστεί επίσης να εξετάζετε τα πόδια και τα πόδια σας καθημερινά για να βεβαιωθείτε ότι δεν θα εμφανιστούν πρόσθετα

  προβλήματα. Το μούδιασμα μπορεί να σημαίνει ότι μπορεί να μην παρατηρήσετε εγκοπές ή κοψίματα που θα μπορούσαν να

  οδηγήσουν σε επικίνδυνες λοιμώξεις.

  Πολλαπλή σκλήρυνση

  Η σκλήρυνση κατά πλάκας (ΣΚΠ) είναι μια αυτοάνοση ασθένεια στην οποία το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται στο

  περίβλημα που καλύπτει τα νευρικά κύτταρα, γνωστό ως μυελίνη, σύμφωνα με το MedlinePlus .

   Θεωρείται ότι η γενετική και οι λοιμώξεις από ιούς βραδείας δράσης ή αδρανούς, όπως ο ιός Epstein-Barr, μπορεί να είναι

  παράγοντες, σύμφωνα με την Ένωση Σκλήρυνσης κατά Πλάκας της Αμερικής .

  Δεν υπάρχει θεραπεία για τη σκλήρυνση κατά πλάκας, αλλά τα φάρμακα και άλλες μέθοδοι θεραπείας όπως η φυσικοθεραπεία

  μπορεί να βοηθήσουν στον έλεγχο των συμπτωμάτων, αναφέρει το MedlinePlus.

  Λύκος

  Ο Λύκος είναι μια αυτοάνοση ασθένεια κατά την οποία το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος επιτίθεται σε υγιή κύτταρα. Σύμφωνα με το Ίδρυμα Λύκου της Αμερικής , ο λύκος μπορεί να προκαλέσει περιφερική νευροπάθεια, η οποία συνήθως οδηγεί σε μούδιασμα στα χέρια και τα πόδια, αλλά μπορεί επίσης να επηρεάσει τα πόδια.

  Αυτό το μούδιασμα μπορεί μερικές φορές να ανακουφιστεί με τη θεραπεία της υποκείμενης πάθησης και ακολουθώντας συμβουλές για υγιεινό τρόπο ζωής, όπως η ισορροπημένη διατροφή και η τακτική άσκηση, σύμφωνα με το John Hopkins Medicine .

  «Η θεραπεία για τη νευροπάθεια γενικά [ασχολείται με τα συμπτώματα], αλλά δεν επηρεάζει τη διαδικασία της υποκείμενης νόσου», είπε ο Δρ Geraci.

  Εγκεφαλικό

  Οι συγγραφείς μιας ανασκόπησης του 2018 που δημοσιεύτηκε στο Current Gerontology and Geriatrics Research σημείωσαν ότι η έρευνα δείχνει ότι περίπου το 50% και το 30% όλων των εγκεφαλικών επεισοδίων συμβαίνουν σε άτομα ηλικίας άνω των 75 και 85 ετών, αντίστοιχα.μουδιασμα στο αριστερο ποδι

  Ωστόσο, το εγκεφαλικό μπορεί να συμβεί σε οποιαδήποτε ηλικία και τα συμπτώματα τείνουν να είναι τα ίδια: μπερδεμένη ομιλία, μούδιασμα και αδυναμία ή παράλυση στη μία πλευρά του σώματος. Τα συμπτώματα εμφανίζονται ξαφνικά και είναι πιο συχνά σε άτομα με παράγοντες κινδύνου όπως υψηλή αρτηριακή πίεση, ιστορικό καπνίσματος και διαβήτη, σύμφωνα με το John Hopkins Medicine .

  Η φαρμακευτική αγωγή μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη μόνιμης βλάβης από ορισμένους τύπους εγκεφαλικών επεισοδίων, αλλά πρέπει να χορηγείται γρήγορα. Λάβετε βοήθεια με το πρώτο σημάδι εγκεφαλικού.

  Νόσος της Περιφερικής Αρτηρίας

  Η περιφερική αρτηριακή νόσος (PAD) εμφανίζεται όταν οι στενωμένες αρτηρίες μειώνουν τη ροή του αίματος στα χέρια και ειδικά στα πόδια σας, σύμφωνα με το CDC . Εκτός από το μούδιασμα και το μυρμήγκιασμα, το PAD μπορεί να κάνει το περπάτημα επώδυνο.

  Το CDC σημειώνει ότι το PAD είναι συνήθως μια κόκκινη σημαία ότι έχετε αθηροσκλήρωση, μια συσσώρευση λιπαρών εναποθέσεων στις αρτηρίες σας. Αυτό θα μπορούσε να σας δημιουργήσει πολλά άλλα προβλήματα στη γραμμή, συμπεριλαμβανομένης της καρδιακής προσβολής ή του εγκεφαλικού.

  Η διακοπή του καπνίσματος, η ισορροπημένη διατροφή και η άσκηση μπορούν να αποτρέψουν το PAD και τις επιπλοκές του. Υπάρχουν επίσης φάρμακα που βοηθούν εάν αυτά δεν είναι αρκετά.

  Όγκοι

  Σε σπάνιες περιπτώσεις, ένας όγκος θα μπορούσε να αναπτυχθεί με τρόπο που πιέζει ένα νεύρο, προκαλώντας μούδιασμα και μυρμήγκιασμα στα πόδια, σύμφωνα με την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία . Εάν είναι καρκινικό, η θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει χημειοθεραπεία, η οποία είναι επίσης γνωστό ότι οδηγεί σε περιφερική νευροπάθεια σε μερικούς ανθρώπους.

  Αν και είναι απίθανο το μούδιασμα σας να προκαλείται από καρκίνο, συζητήστε τα συμπτώματά σας με τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης.

  «Αν έχετε μούδιασμα και μυρμήγκιασμα που δεν υποχωρεί, πρέπει να σας δουν», είπε ο Frese. Ακόμη και πολλές λιγότερο τρομακτικές αιτίες μουδιάσματος των ποδιών μπορούν να ληφθούν υπόψη.

  Πόνος και μούδιασμα στα πόδια: Τι μπορεί να σημαίνουν αυτά τα συμπτώματα;

  Ο πόνος στα πόδια μπορεί να είναι διακοπτόμενος ή συνεχής και μπορεί να κυμαίνεται από έναν θαμπό πόνο έως ένα αίσθημα καψίματος, παλμών ή καψίματος. Το μούδιασμα μπορεί να γίνει αισθητό σαν απώλεια της αίσθησης ή ένα κρύο, παγωμένο αίσθημα σε μία ή περισσότερες περιοχές του ποδιού.

  Συμπίεση ή ερεθισμός του νωτιαίου νεύρου. 

  • Προβλήματα πυέλου και ισχίου. Προβλήματα των αρθρώσεων στις περιοχές της λεκάνης και του ισχίου, όπως η δυσλειτουργία της ιερολαγόνιας άρθρωσης ή η οστεοαρθρίτιδα του ισχίου, μπορεί να προκαλέσουν πόνο στα πόδια. ένας σχετικός ερεθισμός των νεύρων μπορεί να προκαλέσει μούδιασμα. Ο σπασμός των πυελικών μυών, όπως στο σύνδρομο απειροειδούς , μπορεί να προκαλέσει πόνο που ταξιδεύει προς τα κάτω κατά μήκος του ποδιού με σχετικό μούδιασμα και/ή αδυναμία. 
  • Μόλυνση. Νόσος Lyme,  Η λοίμωξη των οστών και του δίσκου, όπως η οστεομυελίτιδα ή η σπονδυλοδισκίτιδα και οι ιογενείς λοιμώξεις, όπως ο έρπης ζωστήρας ή ο HIV, είναι γνωστό ότι προκαλούν πόνο στα πόδια. 
  • Συστημικές καταστάσεις. Ενδοκρινικές και μεταβολικές διαταραχές, όπως ο υποθυρεοειδισμός και ο σακχαρώδης διαβήτης, μπορεί να προκαλέσουν βλάβη στους μύες και τα νεύρα στα πόδια που οδηγεί σε πόνο και μούδιασμα. 
  • Σύνδρομο Cauda Equina. Η συμπίεση της ιπποειδούς ουράς (μια ομάδα νωτιαίων νεύρων που κατεβαίνουν από το νωτιαίο μυελό στο κάτω μέρος της πλάτης) μπορεί να προκαλέσει έντονο πόνο, μούδιασμα και αδυναμία και στα δύο πόδια.Παρακολουθήστε βίντεο με το σύνδρομο Cauda Equina
  • Όγκοι και κύστεις. Η παρουσία αυξήσεων και μαζών στο κάτω μέρος της πλάτης, στη λεκάνη ή στο πόδι μπορεί να συμπιέσει τα αιμοφόρα αγγεία ή/και τα νεύρα και να οδηγήσει σε πόνο και μούδιασμα στα πόδια.Παρακολουθήστε βίντεο για τον μεταστατικό καρκίνο της σπονδυλικής στήλης

  Ο πόνος στα πόδια μπορεί επίσης να αναπτυχθεί λόγω καταπόνησης, άσκησης, αφυδάτωσης, γήρανσης, κακής στάσης του σώματος, κληρονομικών παραγόντων ή/και αιτιών που σχετίζονται με το επάγγελμα.

  Τα πιο κοινά συμπτώματα που μπορεί να συνοδεύουν τον πόνο στα πόδια είναι:

  • Αδυναμία. Η αδυναμία των ποδιών εμφανίζεται συνήθως όταν συμπιέζεται ένα οσφυϊκό και/ή ιερό νωτιαίο νεύρο. Αίσθημα βάρους  στο προσβεβλημένο πόδι μπορεί να δυσκολέψει την ανύψωση του ποδιού από το πάτωμα ( πτώση ποδιού ).
  • Αλλοιωμένη αίσθηση. Όταν επηρεάζεται ένα νεύρο, στο προσβεβλημένο πόδι μπορεί να εμφανιστεί μια αίσθηση καρφίτσες, μυρμήγκιασμα ή άλλες αισθήσεις που σχετίζονται με το νεύρο.
  • Πόνος στα πόδια. Ο πόνος στο πόδι μπορεί να ταξιδέψει σε μία ή περισσότερες περιοχές του ποδιού, προκαλώντας πόνο ή πόνο καύσου. Μπορεί επίσης να εμφανιστεί αδυναμία και/ή μούδιασμα στα πόδια.
  • Πόνος στάσης. Ο πόνος και το μούδιασμα στα πόδια μπορεί να αυξηθούν με ορισμένες στάσεις ή δραστηριότητες, όπως η παρατεταμένη χρονική περίοδος, το περπάτημα, το ανέβασμα σκαλοπατιών ή η όρθια στάση από καθιστή θέση.

  Η παραπάνω λίστα περιλαμβάνει αρκετά κοινά συμπτώματα που συνυπάρχουν με πόνο στα πόδια, αλλά δεν προορίζεται να είναι πλήρης. Είναι πιθανό ο πόνος και/ή το μούδιασμα στα πόδια να συνοδεύονται από σημάδια διαβήτη, καρκίνου, ορισμένων τύπων διατροφικών ελλείψεων και πολλά άλλα.

  Δείτε τις αιτίες του πόνου στα πόδια και τον πόνο στα πόδια

  Μακροπρόθεσμη προοπτική για τον πόνο στα πόδια

  Η πορεία του πόνου στα πόδια εξαρτάται από την υποκείμενη αιτία. Ο πόνος στα πόδια λόγω ριζοπάθειας είναι συχνός 4 και μπορεί να αντιμετωπιστεί καλά με μη χειρουργική θεραπεία, με 75% έως 90% βελτίωση των συμπτωμάτων. Εάν ο πόνος γίνει χρόνιος και τα νευρολογικά συμπτώματα όπως η αδυναμία και το μούδιασμα επιμένουν ή επιδεινωθούν, μπορεί να προταθεί χειρουργική επέμβαση. 

  Δείτε Οσφυϊκή ριζοπάθεια μουδιασμα στο αριστερο ποδι

  Η προοπτική για τον πόνο και το μούδιασμα στα πόδια από άλλες καταστάσεις εξαρτάται από τη σοβαρότητα και την εξέλιξη της υποκείμενης αιτίας. Η θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει μη χειρουργικές ή/και χειρουργικές μεθόδους.

  Ξάνθη νέα , ξανθη νεα , ελλαδα νεα ,

  ακολουθήστε μας στο FACEBOOK

  Latest articles

  ποτε η γενικη αιματοσ δειχνει καρκινο

  ποτε η γενικη αιματοσ δειχνει καρκινο Εξετάσεις αίματος για τον καρκίνο: Εργαστηριακές εξετάσεις...

  αστεια στιχακια για προσκληση γενεθλιων

  αστεια στιχακια για προσκληση γενεθλιων Προειδοποίηση: Γήρανση σε εξέλιξη! Ελάτε μαζί μας για τα γενέθλια...

  ευχεσ γενεθλιων για φιλη

  ευχεσ γενεθλιων για φιλη Είστε εδώ γιατί μπορεί να είναι δύσκολο να καταλάβετε τι...

  ευχεσ για βαπτιση κοριτσιου

  ευχεσ για βαπτιση κοριτσιου Το όνομα που δίνεται στη διαδικασία ή στο μυστήριο του...

  More like this

  ποτε η γενικη αιματοσ δειχνει καρκινο

  ποτε η γενικη αιματοσ δειχνει καρκινο Εξετάσεις αίματος για τον καρκίνο: Εργαστηριακές εξετάσεις...

  αστεια στιχακια για προσκληση γενεθλιων

  αστεια στιχακια για προσκληση γενεθλιων Προειδοποίηση: Γήρανση σε εξέλιξη! Ελάτε μαζί μας για τα γενέθλια...

  ευχεσ γενεθλιων για φιλη

  ευχεσ γενεθλιων για φιλη Είστε εδώ γιατί μπορεί να είναι δύσκολο να καταλάβετε τι...