More
  HomeΥΓΕΙΑμουδιασμα στο ποδι

  μουδιασμα στο ποδι

  Published on

  spot_img

  μουδιασμα στο ποδι Το μούδιασμα του κάτω ποδιού χαρακτηρίζεται από απώλεια της αίσθησης ή μυρμήγκιασμα στα κάτω άκρα. Διάφορες αιτίες που σχετίζονται με τα νεύρα είναι πιθανό να ευθύνονται για αυτήν την κατάσταση. Ακόμα κι έτσι, μπορεί επίσης να σχετίζεται με κάτι τόσο απλό όπως η κακή στάση του σώματος ή το να κάθεσαι σε στενή θέση για πολύ καιρό.

  Συνήθη συνοδά συμπτώματα μούδιασμα του κάτω ποδιού

  Εάν αντιμετωπίζετε μούδιασμα στο κάτω πόδι, είναι επίσης πιθανό να εμφανίσετε:

  • Πόνος: Αυτό μπορεί να χτυπήσει πάνω ή κάτω στο πόδι με ορισμένες κινήσεις ή θέσεις.
  • Καύση
  • Αίσθηση καρφίτσες και βελόνες
  • Αυξημένη ή μειωμένη ευαισθησία στην αφή
  • Δυσκολία στο περπάτημα
  • Αδυναμία στα πόδια, τους αστραγάλους ή τα πόδια

  Το μούδιασμα του κάτω ποδιού στο ένα ή και στα δύο πόδια μπορεί να είναι σοβαρή αιτία ανησυχίας, καθώς συχνά σηματοδοτεί μια υποκείμενη διαδικασία που απαιτεί ιατρική φροντίδα. Είναι σημαντικό να παρακολουθείτε τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης εάν αντιμετωπίζετε οποιοδήποτε από τα παραπάνω συμπτώματα.

  Αιτίες μουδιάσματος του κάτω ποδιού

  Το μούδιασμα στο κάτω πόδι εμφανίζεται όταν υπάρχει τραυματισμός ή διαταραχή στα νεύρα του κάτω άκρου. Ο τραυματισμός μπορεί να συμβεί σε ένα μόνο νεύρο ή σε μια ομάδα νεύρων και οι αιτίες είναι ευρείες και ποικίλες.

  Τα κύρια νεύρα των ποδιών που προσβάλλονται συχνότερα και οδηγούν σε μούδιασμα περιλαμβάνουν το ισχιακό νεύρο και τους κλάδους του , όπως το κοινό περονιαίο νεύρο και το κνημιαίο νεύρο . Το ισχιακό νεύρο ξεκινά από το κάτω μέρος της πλάτης και τα κλαδιά του εκτείνονται από το πίσω μέρος του ποδιού μέχρι τα δάχτυλα των ποδιών.

  Δείτε αυτήν την εικόνα εδώ για μια οπτική αναπαράσταση αυτού του νεύρου και των κλάδων του. Οποιαδήποτε διαδικασία που τραυματίζει αυτό το νεύρο και τους κλάδους του μπορεί να οδηγήσει σε μούδιασμα του κάτω ποδιού.

  Μηχανικά αίτια

  Οποιαδήποτε διαδικασία που προκαλεί σωματική βλάβη ή διαταραχή στα νεύρα στα κάτω πόδια μπορεί να οδηγήσει σε μηχανική αιτία μουδιάσματος.

  • Συμπίεση: Η συμπίεση ενός νεύρου ή πολλαπλών νεύρων στο κάτω πόδι μπορεί να προκύψει από διάφορες αιτίες, όπως συμπιεστικά ρούχα ή θέσεις ποδιών (όπως σταυρώσεις των ποδιών) ή όγκους που αναπτύσσονται απευθείας πάνω ή μέσα στο νεύρο ή τα νεύρα. Μερικές φορές οι σπόνδυλοι ή οι δίσκοι της πλάτης μπορεί να καταστραφούν , οδηγώντας σε τραυματισμό του νωτιαίου μυελού.
  • Τραύμα: Τραυματικές κακώσεις που προκαλούν κατάγματα στα οστά ή βλάβη στους μύες που περιβάλλουν τα νεύρα στο κάτω πόδι μπορεί να οδηγήσουν σε άμεση βλάβη που οδηγεί σε μούδιασμα.

  Μεταβολικά/Συστημικά αίτια

  Υπάρχουν πολλές συστηματικές, μεταβολικές καταστάσεις που μπορεί να οδηγήσουν σε βλάβη στα νεύρα του σώματος. Αυτές οι καταστάσεις επηρεάζουν τον τρόπο με τον οποίο το νεύρο στέλνει και λαμβάνει σήματα από τον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό και διαταράσσει τη σωστή αισθητηριακή λειτουργία, με αποτέλεσμα μια κατάσταση γνωστή ως νευροπάθεια.

  • Συστημική: Η δυσλειτουργία στις συστημικές διεργασίες που χρησιμοποιεί το σώμα σας καθημερινά, για παράδειγμα, η απορρύθμιση της γλυκόζης και της ινσουλίνης στον διαβήτη, μπορεί να βλάψει πολλά νεύρα στο σώμα προκαλώντας μούδιασμα που μπορεί να εμφανιστεί όχι μόνο στα κάτω άκρα αλλά και σε άλλα μέρη του σώματος όπως και τα δάχτυλα.
  • Τοξίνες: Οι τοξίνες που προκαλούν τραυματισμό στα νεύρα περιλαμβάνουν βαρέα μέταλλα όπως ο μόλυβδος και ουσίες όπως το αλκοόλ. Η υπερβολική έκθεση σε ένα από τα δύο μπορεί να προκαλέσει βλάβη στα νεύρα που μπορεί να οδηγήσει σε μούδιασμα του κάτω ποδιού.

  Φλεγμονώδη αίτια

  Οι φλεγμονώδεις αιτίες του μουδιάσματος του κάτω ποδιού μπορεί να περιλαμβάνουν τα ακόλουθα.

  • Αυτοάνοσα: Πολλές φλεγμονώδεις ασθένειες που έχουν ως αποτέλεσμα το σώμα να επιτίθεται στον εαυτό του μπορούν επίσης να επηρεάσουν τα νεύρα και να προκαλέσουν τραυματισμό που οδηγεί σε μούδιασμα. Καταστάσεις όπως η σκλήρυνση κατά πλάκας και ο λύκος είναι παραδείγματα τέτοιων αυτοάνοσων νοσημάτων .
  • Λοιμώξεις: Οι βακτηριακές λοιμώξεις μπορεί μερικές φορές να είναι η αιτία του συνδρόμου Guillain-Barre που μπορεί να προκαλέσει μούδιασμα εκτός από αδυναμία (συνήθως αμφοτερόπλευρη). Πολλαπλές ιογενείς λοιμώξεις όπως ο έρπητας ζωστήρας μπορεί να προκαλέσουν φλεγμονή και τραυματισμό νεύρων που μπορεί να οδηγήσει σε μούδιασμα του κάτω ποδιού. Ορισμένες λοιμώξεις μπορεί να προκαλέσουν μεγάλα αποστήματα στη σπονδυλική στήλη που μπορεί επίσης να προκαλέσουν συμπίεση των νεύρων στο κάτω πόδι.

  Αιτίες του κεντρικού νευρικού συστήματος

  Ζητήματα στο κεντρικό νευρικό σύστημα μπορεί να οδηγήσουν σε μούδιασμα του κάτω ποδιού.

  • Εγκέφαλος ή νωτιαίος μυελός: Οι διεργασίες στον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό μπορεί να οδηγήσουν σε μούδιασμα του κάτω ποδιού, αλλά συχνά αυτές οι παθήσεις παρουσιάζονται με σοβαρά συμπτώματα καθώς και απώλεια ελέγχου της ουροδόχου κύστης ή συνείδησης. Μια πρωταρχική πάθηση στον εγκέφαλο ή στο νωτιαίο μυελό που οδηγεί σε μούδιασμα των ποδιών είναι πιθανότατα ένας αγγειακός τραυματισμός στον εγκέφαλο ή ένας σοβαρός τραυματισμός στο νωτιαίο μυελό που μπορεί να προκαλέσει παράλυση.
  • Γενετική: Υπάρχουν πολλές παθήσεις του νευρικού συστήματος με τις οποίες γεννιούνται οι άνθρωποι, όπως το Charcot-Marie-Tooth που μπορεί να έχουν ως αποτέλεσμα μούδιασμα και άλλα συμπτώματα στα κάτω άκρα.

  Εγκεφαλικό επεισόδιο ή tia (παροδικό ισχαιμικό επεισόδιο)
  Το παροδικό ισχαιμικό επεισόδιο, ή TIA, ονομάζεται μερικές φορές «μίνι εγκεφαλικό» ή «προειδοποιητικό εγκεφαλικό επεισόδιο». Οποιοδήποτε εγκεφαλικό επεισόδιο σημαίνει ότι η ροή του αίματος κάπου στον εγκέφαλο έχει μπλοκαριστεί από θρόμβο.

  Οι παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνουν το κάπνισμα, την παχυσαρκία και τις καρδιαγγειακές παθήσεις, αν και ο καθένας μπορεί να εμφανίσει TIA.

  Τα συμπτώματα είναι «παροδικά», δηλαδή έρχονται και φεύγουν μέσα σε λίγα λεπτά επειδή ο θρόμβος διαλύεται ή κινείται μόνος του. Τα συμπτώματα του εγκεφαλικού περιλαμβάνουν αδυναμία, μούδιασμα και παράλυση στη μία πλευρά του προσώπου ή/και του σώματος. μπερδεμένη ομιλία? μη φυσιολογική όραση? και ξαφνικός, έντονος πονοκέφαλος.

  Ένα TIA δεν προκαλεί μόνιμη βλάβη επειδή τελειώνει γρήγορα. Ωστόσο, ο ασθενής πρέπει να λάβει θεραπεία, επειδή ένα TIA είναι μια προειδοποίηση ότι είναι πιθανό να συμβεί ένα πιο επιβλαβές εγκεφαλικό επεισόδιο. Μεταφέρετε τον ασθενή στο δωμάτιο έκτακτης ανάγκης ή καλέστε το 9-1-1.

  Η διάγνωση γίνεται μέσω του ιστορικού του ασθενούς. σωματική εξέταση; αξονική τομογραφία ή μαγνητική τομογραφία. και ηλεκτροκαρδιογράφημα.

  Η θεραπεία περιλαμβάνει αντιπηκτική φαρμακευτική αγωγή για την πρόληψη περαιτέρω θρόμβων. Μπορεί επίσης να συνιστάται χειρουργική επέμβαση για την εκκαθάριση ορισμένων από τις αρτηρίες.

  Σπανιότητα: Κοινή

  Κορυφαία συμπτώματα: ζάλη, μούδιασμα στα πόδια, μούδιασμα των χεριών, νέος πονοκέφαλος, δύσκαμπτος αυχένας

  Συμπτώματα που δεν εμφανίζονται ποτέ με εγκεφαλικό επεισόδιο ή tia (παροδικό ισχαιμικό επεισόδιο): αμφοτερόπλευρη αδυναμία

  Επείγον: Επείγουσα ιατρική υπηρεσία

  Σύνδρομο ανήσυχων ποδιών (RLS)

  Το σύνδρομο ανήσυχων ποδιών , που ονομάζεται επίσης RLS ή Νόσος Willis-Ekbom, είναι μια νευρολογική και αισθητηριακή διαταραχή. Προκαλεί δυσάρεστες αισθήσεις στα πόδια που ανακουφίζονται μόνο με το περπάτημα ή με την κίνηση των ποδιών.

  Η αιτία δεν είναι στα πόδια αλλά στον εγκέφαλο. Μια θεωρία είναι τα χαμηλά επίπεδα σιδήρου στον εγκέφαλο.

  Το RLS μπορεί να είναι κληρονομικό. Είναι πιο συχνή στις γυναίκες παρά στους άνδρες, ιδιαίτερα στη μέση ηλικία. Μπορεί να γίνει πιο σοβαρό καθώς το άτομο μεγαλώνει.

  Τα συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν μόνο λίγες φορές την εβδομάδα και συνήθως είναι χειρότερα τη νύχτα.

  Θα υπάρχει μια ακαταμάχητη επιθυμία να κινηθούν τα πόδια για να ανακουφιστούν οι δυσάρεστες αισθήσεις. δυσκολία στον ύπνο, με εξάντληση κατά τη διάρκεια της ημέρας και αδυναμία συγκέντρωσης. και μερικές φορές κατάθλιψη και άγχος λόγω της επίδρασης στην ποιότητα ζωής.

  Η διάγνωση τίθεται μέσω του ιστορικού του ασθενούς και της φυσικής εξέτασης. Μπορούν να γίνουν εξετάσεις αίματος και μελέτες ύπνου.

  Η θεραπεία περιλαμβάνει πρώτα την αντιμετώπιση οποιασδήποτε υποκείμενης ιατρικής πάθησης, όπως η έλλειψη σιδήρου. Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα φάρμακα κατά των επιληπτικών κρίσεων μπορεί να είναι χρήσιμα.

  Περιφερική αρτηριακή νόσος (PAD)

  Η περιφερική αρτηριακή νόσος (PAD) είναι μια χρόνια πάθηση που μειώνει τη ροή του αίματος στις αρτηρίες, συνήθως στις αρτηρίες που οδηγούν στα πόδια. 

  Αυτή η μειωμένη ροή αίματος συμβαίνει όταν συσσωρεύονται συστάδες λίπους (που ονομάζονται πλάκες) μέσα σε αυτές τις αρτηρίες, προκαλώντας στένωση. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν μούδιασμα στα πόδια, πόνο στα πόδια και τους μηρούς, κρύα πόδια και μυϊκή κόπωση. Αυτά τα συμπτώματα εμφανίζονται συχνά κατά το περπάτημα ή την άσκηση. 

  Ο κίνδυνος εμφάνισης PAD είναι υψηλότερος σε όσους καπνίζουν ή έχουν διαβήτη. Η υψηλή αρτηριακή πίεση, η υψηλή χοληστερόλη, το υπερβολικό βάρος και η έλλειψη σωματικής άσκησης μπορούν επίσης να θέτουν κάποιον σε υψηλότερο κίνδυνο.

  Θα πρέπει να εξετάσετε το ενδεχόμενο να επισκεφτείτε έναν πάροχο υγειονομικής περίθαλψης τις επόμενες δύο εβδομάδες για να συζητήσετε τα συμπτώματά σας. 

  Ο παροχέας σας μπορεί να αξιολογήσει το PAD με μια ανασκόπηση των συμπτωμάτων σας και μια φυσική εξέταση. 

  Μπορεί επίσης να γίνει μαγνητική τομογραφία. Μόλις διαγνωστεί, η θεραπεία περιλαμβάνει φαρμακευτική αγωγή, χειρουργική επέμβαση ή διαδικασίες για το άνοιγμα ή την παράκαμψη φραγμένων αρτηριών. Οι αλλαγές στον τρόπο ζωής σχετικά με τη διατροφή, την άσκηση και τη διακοπή του καπνίσματος μπορεί επίσης να βοηθήσουν.

  Σπανιότητα: Κοινή

  Κορυφαία συμπτώματα: μούδιασμα στα πόδια, αυθόρμητος πόνος στα πόδια, μειωμένη ανοχή στην άσκηση, κρύα πόδια, πόνος στους μηρούς

  Συμπτώματα που δεν εμφανίζονται ποτέ με περιφερική αρτηριακή νόσο (επιθέματα): πόνος στη γάμπα από τραυματισμό, πόνος μηρού από τραυματισμό

  Επείγον: Ιατρός πρωτοβάθμιας περίθαλψης

  Σκλήρυνση κατά πλάκας (ΣΚΠ)

  Η σκλήρυνση κατά πλάκας ή σκλήρυνση κατά πλάκας είναι μια ασθένεια του κεντρικού νευρικού συστήματος. Το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος επιτίθεται στις νευρικές ίνες και το κάλυμμα της μυελίνης τους. Αυτό προκαλεί μη αναστρέψιμες ουλές που ονομάζονται «σκλήρυνση», η οποία παρεμβαίνει στη μετάδοση σημάτων μεταξύ του εγκεφάλου και του σώματος.

  Η αιτία είναι άγνωστη. Μπορεί να συνδέεται με μια γενετική προδιάθεση. 

  Η ασθένεια εμφανίζεται συνήθως μεταξύ 20 και 50 ετών και είναι πολύ πιο συχνή στις γυναίκες παρά στους άνδρες. Άλλοι παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνουν το οικογενειακό ιστορικό. ιογενείς λοιμώξεις όπως ο Epstein-Barr. με άλλα αυτοάνοσα νοσήματα. και το κάπνισμα.

  Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν μούδιασμα ή αδυναμία στα χέρια, τα πόδια ή το σώμα. μερική ή ολική απώλεια όρασης στο ένα ή και στα δύο μάτια. μυρμήγκιασμα ή αίσθηση που μοιάζει με σοκ, ειδικά στον αυχένα. τρόμος; και απώλεια συντονισμού.

  Η διάγνωση γίνεται μέσω του ιστορικού του ασθενούς, της νευρολογικής εξέτασης, των αιματολογικών εξετάσεων, της μαγνητικής τομογραφίας και μερικές φορές της σπονδυλικής στήλης.

  Δεν υπάρχει θεραπεία για τη σκλήρυνση κατά πλάκας, αλλά η θεραπεία με κορτικοστεροειδή και ανταλλαγή πλάσματος (πλασμαφαίρεση) μπορεί να επιβραδύνει την πορεία της νόσου και να διαχειριστεί τα συμπτώματα για καλύτερη ποιότητα ζωής.

  Σπάνιο: Σπάνιο

  Κορυφαία συμπτώματα: σοβαρή κόπωση, δυσκοιλιότητα, μούδιασμα, μειωμένη σεξουαλική ορμή, σημάδια οπτικής νευρίτιδας

  Επείγον: Ιατρός πρωτοβάθμιας περίθαλψης

  Κήλη (γλίστρημα) δίσκου στο κάτω μέρος της πλάτης

  Μια κήλη, ρήξη ή “γλίστρημα” δίσκου σημαίνει ότι ένας σπονδυλικός δίσκος – ένα από τα μαλακά επιθέματα ιστού που βρίσκονται ανάμεσα σε καθένα από τα σπονδυλικά οστά – έχει συμπιεστεί και δεν έχει σχήμα. Το αντικραδασμικό υλικό του έχει εξαναγκασθεί στον δακτύλιο του ινώδους ιστού που το περιέχει, και πιθανώς μέσω αυτού. Αυτό προκαλεί πόνο, μούδιασμα και αδυναμία στα πόδια. μουδιασμα στο ποδι

  Η φυσιολογική διαδικασία γήρανσης κάνει τους δίσκους να χάνουν υγρασία και να γίνονται πιο λεπτοί, καθιστώντας τους πιο ευάλωτους στο «γλιστρήματα». μουδιασμα στο ποδι

  Πιο ευαίσθητοι είναι οι άνδρες ηλικίας 30 έως 50 ετών. Το κάπνισμα, η παχυσαρκία, η έλλειψη άσκησης και η ακατάλληλη ανύψωση είναι επίσης παράγοντες κινδύνου.

  Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν πόνο, αδυναμία, μούδιασμα και μυρμήγκιασμα στην πλάτη, το πόδι και το πόδι.

  Η διάγνωση γίνεται μέσω του ιστορικού του ασθενούς, της νευρολογικής εξέτασης και της μαγνητικής τομογραφίας.

  Η θεραπεία ξεκινά με ξεκούραση, μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα, φυσικοθεραπεία και μερικές φορές επισκληρίδιο

  ενέσεις στεροειδών στην πλάτη για να ανακουφίσει τον πόνο και τη φλεγμονή.

  Η χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση του τμήματος του δίσκου που έχει κήλη – του τμήματος που συμπιέστηκε από τη

  θέση του – μπορεί επίσης να είναι χρήσιμη. μουδιασμα στο ποδι

  Σπανιότητα: Κοινή

  Κορυφαία συμπτώματα: πόνος στη μέση, μέτρια οσφυαλγία, πόνος στην πλάτη που καταρρίπτει το πόδι, πόνος στην πλάτη

  που χειροτερεύει όταν κάθεστε, αδυναμία στα πόδια

  Επείγον: Ιατρός πρωτοβάθμιας περίθαλψης

  Τραυματισμός του περονοειδούς νεύρου

  Τα ινώδη νεύρα είναι επίσης γνωστά ως περονιακά νεύρα. Τα ινώδη νεύρα τρέχουν από το κάτω μέρος της σπονδυλικής στήλης μέχρι το πίσω μέρος του ποδιού, καταλήγοντας στη φτέρνα. Εάν είναι κατεστραμμένα ή συμπιεσμένα, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μια κατάσταση γνωστή ως πτώση ποδιού.

  Τα νεύρα της περόνης μπορεί να υποστούν βλάβη μέσω χειρουργικής επέμβασης, ειδικά αντικατάστασης ισχίου ή ολικής

  αρθροπλαστικής γόνατος. οποιοδήποτε τραυματισμό στο γόνατο ή στη μέση. ή νευρολογικές ασθένειες όπως η σκλήρυνση

  κατά πλάκας ή η νόσος του Πάρκινσον. μουδιασμα στο ποδι

  Πτώση ποδιού σημαίνει ότι το άτομο δεν μπορεί να λυγίσει το πόδι προς τα πάνω από τον αστράγαλο, επειδή τα νεύρα της

  περόνης που ελέγχουν αυτή την εκούσια κίνηση έχουν υποστεί βλάβη. Μπορεί επίσης να υπάρχει πόνος, μούδιασμα και αδυναμία στο πόδι και δυσκολία στο περπάτημα.

  Η διάγνωση γίνεται με φυσική εξέταση, μελέτες αγωγιμότητας νεύρων και απεικόνιση όπως ακτινογραφία ή μαγνητική τομογραφία.

  Η θεραπεία περιλαμβάνει τη χρήση ορθωτικών, τα οποία είναι ειδικά κατασκευασμένα παπούτσια, στηρίγματα και τιράντες για το πόδι. Φυσικοθεραπεία? και μερικές φορές χειρουργική επέμβαση για την αποσυμπίεση ή με άλλο τρόπο να βοηθήσει στην αποκατάσταση του νεύρου.

  Σπάνιο: Ασυνήθιστο

  Κορυφαία συμπτώματα: πόνος στην κατανομή του περονοειδούς νεύρου, μούδιασμα στην κατανομή του περονοειδούς

  νεύρου, δυσκολία στη βάδιση ή αδυναμία με ραχιαία κάμψη του ποδιού

  Επείγον: Περιμένετε και παρακολουθήστε

  Ινομυαλγία

  Η ινομυαλγία είναι ένα σύνολο χρόνιων συμπτωμάτων που περιλαμβάνουν συνεχιζόμενη κόπωση, διάχυτη ευαισθησία στο

  άγγιγμα, μυοσκελετικό πόνο και συνήθως κάποιου βαθμού κατάθλιψη. μουδιασμα στο ποδι

  Η αιτία δεν είναι γνωστή. Όταν εμφανίζεται η ινομυαλγία , είναι συνήθως μετά από ένα αγχωτικό σωματικό ή συναισθηματικό

  γεγονός, όπως ένα αυτοκινητιστικό ατύχημα ή ένα διαζύγιο. Μπορεί να περιλαμβάνει ένα γενετικό συστατικό όπου το άτομο βιώνει φυσιολογική αίσθηση ως πόνο.

  Σχεδόν το 90% των πασχόντων από ινομυαλγία είναι γυναίκες. Οποιοσδήποτε με ρευματική νόσο, όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα ή ο λύκος, μπορεί να είναι πιο επιρρεπής σε ινομυαλγία.

  Ο κακός ύπνος είναι συχνά ένα σύμπτωμα, μαζί με ομιχλώδη σκέψη, πονοκεφάλους, επώδυνες εμμηνορροϊκές περιόδους και

  αυξημένη ευαισθησία στη ζέστη, το κρύο, τα έντονα φώτα και τους δυνατούς θορύβους. μουδιασμα στο ποδι

  Δεν υπάρχει τυπική εξέταση για ινομυαλγία. Η διάγνωση γίνεται συνήθως όταν τα παραπάνω συμπτώματα συνεχιστούν για τρεις μήνες ή περισσότερο χωρίς εμφανή αιτία.

  Η θεραπεία περιλαμβάνει την ανακούφιση των συμπτωμάτων και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής του ασθενούς μέσω

  παυσίπονων, άσκησης, βελτιωμένης διατροφής και βοήθειας στη διαχείριση αγχωτικών καταστάσεων.

  Σπανιότητα: Κοινή

  Κορυφαία συμπτώματα: κόπωση, αρθραλγίες ή μυαλγίες, άγχος, καταθλιπτική διάθεση, πονοκέφαλος

  Συμπτώματα που εμφανίζονται πάντα με την ινομυαλγία: αρθραλγίες ή μυαλγίες

  Επείγον: Ιατρός πρωτοβάθμιας περίθαλψης

  Διαβητική νευροπάθεια

  Η διαβητική περιφερική νευροπάθεια είναι η βλάβη που προκαλείται στις νευρικές ίνες στα άκρα από ασυνήθιστα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Οποιοσδήποτε με διαβήτη διατρέχει κίνδυνο περιφερικής νευροπάθειας, ειδικά εάν το άτομο είναι υπέρβαρο ή/και καπνιστής.

  Το σύμπτωμα περιλαμβάνει πόνο, μούδιασμα και κάψιμο στα χέρια, τα χέρια, τα πόδια και τα πόδια. μυϊκή αδυναμία; απώλεια ισορροπίας και συντονισμού· και λοιμώξεις, παραμορφώσεις και πόνους στα οστά και τις αρθρώσεις των ποδιών.

  Η περιφερική νευροπάθεια μπορεί να αναπτύξει πολύ σοβαρές επιπλοκές, καθώς η υψηλή γλυκόζη αίματος εμποδίζει οποιαδήποτε μόλυνση ή βλάβη να επουλωθεί όπως θα έπρεπε. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ελκωμένες πληγές, γάγγραινα και ακρωτηριασμό. Για το λόγο αυτό, τα σημεία περιφερικής νευροπάθειας θεωρούνται επείγουσα ιατρική κατάσταση και το άτομο θα πρέπει να επισκεφτεί έναν ιατρό το συντομότερο δυνατό.

  Η διάγνωση γίνεται με τεστ ευαισθησίας και μελέτες αγωγιμότητας νεύρων.

  Δεν υπάρχει θεραπεία για τη διαβητική νευροπάθεια, αλλά τα συμπτώματα μπορούν να αντιμετωπιστούν προκειμένου να επιβραδυνθεί η ασθένεια και να αποκατασταθεί η λειτουργία. Η θεραπεία θα περιλαμβάνει βελτιώσεις στον τρόπο ζωής και χρήση παυσίπονων.

  Χρόνια ιδιοπαθής περιφερική νευροπάθεια

  Η περιφερική νευροπάθεια αναφέρεται στο αίσθημα μουδιάσματος, μυρμηκίασης και αίσθησης με καρφίτσες και βελόνες στα πόδια. Ιδιοπαθής σημαίνει ότι η αιτία δεν είναι γνωστή και χρόνια σημαίνει ότι η κατάσταση συνεχίζεται χωρίς να βελτιώνεται ή να επιδεινώνεται.

  Η πάθηση εντοπίζεται συχνότερα σε άτομα άνω των 60 ετών. Η ιδιοπαθής νευροπάθεια δεν έχει γνωστή αιτία.

  Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν άβολο μούδιασμα και μυρμήγκιασμα στα πόδια. δυσκολία στην ορθοστασία ή στο περπάτημα λόγω πόνου και έλλειψης φυσιολογικής ευαισθησίας. και αδυναμία και κράμπες στους μύες των ποδιών και των αστραγάλων.

  Η περιφερική νευροπάθεια μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την ποιότητα ζωής, επομένως θα πρέπει να επισκέπτεται γιατρός για να αντιμετωπίσει τα συμπτώματα και να μειώσει την ενόχληση. μουδιασμα στο ποδι

  Ξάνθη νέα , ξανθη νεα , ελλαδα νεα ,

  ακολουθήστε μας στο FACEBOOK

  Latest articles

  ποτε η γενικη αιματοσ δειχνει καρκινο

  ποτε η γενικη αιματοσ δειχνει καρκινο Εξετάσεις αίματος για τον καρκίνο: Εργαστηριακές εξετάσεις...

  αστεια στιχακια για προσκληση γενεθλιων

  αστεια στιχακια για προσκληση γενεθλιων Προειδοποίηση: Γήρανση σε εξέλιξη! Ελάτε μαζί μας για τα γενέθλια...

  ευχεσ γενεθλιων για φιλη

  ευχεσ γενεθλιων για φιλη Είστε εδώ γιατί μπορεί να είναι δύσκολο να καταλάβετε τι...

  ευχεσ για βαπτιση κοριτσιου

  ευχεσ για βαπτιση κοριτσιου Το όνομα που δίνεται στη διαδικασία ή στο μυστήριο του...

  More like this

  ποτε η γενικη αιματοσ δειχνει καρκινο

  ποτε η γενικη αιματοσ δειχνει καρκινο Εξετάσεις αίματος για τον καρκίνο: Εργαστηριακές εξετάσεις...

  αστεια στιχακια για προσκληση γενεθλιων

  αστεια στιχακια για προσκληση γενεθλιων Προειδοποίηση: Γήρανση σε εξέλιξη! Ελάτε μαζί μας για τα γενέθλια...

  ευχεσ γενεθλιων για φιλη

  ευχεσ γενεθλιων για φιλη Είστε εδώ γιατί μπορεί να είναι δύσκολο να καταλάβετε τι...