μυικοι πονοι στη γαμπα αντιμετωπιση Τι είναι ο πόνος στη γάμπα; Ο πόνος στη γάμπα (το πίσω μέρος του κάτω ποδιού) προκαλείται συνήθως από κράμπα ή μυϊκή καταπόνηση. Ωστόσο, μερικές φορές ο πόνος στη γάμπα μπορεί να είναι σύμπτωμα κάτι πιο σοβαρού.
Τι προκαλεί τον πόνο στη γάμπα;
Κράμπα
Ο πόνος στη γάμπα συνήθως προκαλείται από κράμπα, όταν οι μύες συστέλλονται ξαφνικά. Αυτό μπορεί να συμβεί εάν έχετε κάνει νέες ασκήσεις, εάν είστε αφυδατωμένοι ή εάν έχετε έλλειψη σε ορισμένα μέταλλα. Οι κράμπες συνήθως υποχωρούν αρκετά γρήγορα από μόνες τους.
Στέλεχος μόσχου
Η γάμπα αποτελείται από 2 μύες που ονομάζονται γαστροκνήμιος και πέλμα. Συναντώνται στον αχίλλειο τένοντα που είναι προσκολλημένος στο οστό της φτέρνας.
Η υπερβολική διάταση ή ρήξη οποιουδήποτε από αυτούς τους 2 μύες της γάμπας είναι γνωστή ως στέλεχος της γάμπας. Κανονικά υπάρχει ένας ξαφνικός πόνος στη γάμπα και μπορεί να αισθανθείτε ένα σκασμό, θραύση ή σκίσιμο. Ένα στέλεχος μόσχου μπορεί επίσης να σημαίνει ότι αντιμετωπίζετε τα ακόλουθα συμπτώματα:
- Ξαφνικός πόνος στο πίσω μέρος του ποδιού.
- Η γάμπα είναι άκαμπτη και αδύναμη όταν περπατάτε.
- Δυσκολεύεσαι να σηκωθείς στις μύτες των ποδιών σου.
- Μπορεί να έχετε μώλωπες στη γάμπα σας μετά από 1 ή 2 ημέρες.
Άλλες πιθανές αιτίες πόνου στη γάμπα περιλαμβάνουν:
- Αχίλλειος τενοντίτιδα κατά την οποία ο αχίλλειος τένοντας γίνεται φλεγμονή
- ισχιαλγία — όταν έχετε προβλήματα με το ισχιακό νεύρο που ελέγχει το κάτω πόδι σας
- μώλωπες λόγω τραυματισμού
- διαβητική περιφερική νευροπάθεια — όταν έχετε νευρική βλάβη που επηρεάζει τα πόδια, τα πόδια, τα χέρια και το χέρι σας
- βαθιά φλεβική θρόμβωση (DVT) — όταν σχηματίζεται θρόμβος αίματος στις βαθιές φλέβες του χεριού ή του ποδιού. Αυτό είναι επείγουσα ιατρική κατάσταση. Επισκεφθείτε αμέσως το γιατρό σας εάν νομίζετε ότι μπορεί να έχετε DVT (δείτε παρακάτω)
- σύνδρομο διαμερίσματος — μια σοβαρή κατάσταση
Πότε πρέπει να δω τον γιατρό μου;
Επισκεφθείτε το γιατρό σας εάν:
- η γάμπα σας είναι πρησμένη
- η γάμπα σας είναι ασυνήθιστα δροσερή ή χλωμή
- το πόδι σας μυρίζει ή μουδιάζει
- το πόδι σου είναι αδύναμο
- έχετε κατακράτηση υγρών
- η γάμπα σας είναι κόκκινη, ζεστή και τρυφερή
- και τα δύο πόδια είναι πρησμένα και έχετε αναπνευστικά προβλήματα
- η γάμπα σας πονάει κατά τη διάρκεια ή μετά το περπάτημα
- ο πόνος χειροτερεύει ή δεν βελτιώνεται μετά από μερικές ημέρες θεραπείας στο σπίτι
- έχετε επώδυνες κιρσούς, μυικοι πονοι στη γαμπα αντιμετωπιση
Ζητήστε αμέσως ιατρική βοήθεια εάν έχετε τα συμπτώματα της DVT και έχετε πρόσφατα καθίσει για μεγάλο χρονικό διάστημα, όπως σε μια πτήση. Αυτά περιλαμβάνουν εάν:
- η γάμπα σας είναι πρησμένη
- το πόδι σου πονάει
- το δέρμα του μοσχαριού είναι κόκκινο
- η γάμπα σας αισθάνεται ζεστή ,
Πώς αντιμετωπίζεται ο πόνος στη γάμπα;
Εάν έχετε μυϊκή κράμπα, τεντώστε ή κάντε μασάζ στον μυ.Εάν έχετε στέλεχος μόσχου ή αχίλλειο τενοντίτιδα, θα πρέπει πρώτα από όλα να χρησιμοποιήσετε τη μέθοδο θεραπείας «ΡΥΖΙ»:
- Ξεκουράστε την περιοχή.
- Παγώστε την περιοχή για 20 λεπτά, χρησιμοποιώντας μια σκεπαστή παγοκύστη ή σακούλα με κατεψυγμένα μπιζέλια.
- Συμπιέστε την περιοχή με έναν επίδεσμο (αλλά αν ο πόνος επιδεινωθεί, χαλαρώστε τον επίδεσμο).
- Ανυψώστε το κάτω πόδι καθισμένοι ή ξαπλωμένοι (για παράδειγμα με μαξιλάρια), ώστε να είναι πάνω από το επίπεδο της καρδιάς. μυικοι πονοι στη γαμπα αντιμετωπιση
Μπορείτε να πάρετε αντιφλεγμονώδη φάρμακα για να ανακουφίσετε τον πόνο και να μειώσετε το πρήξιμο. Μετά από 48 ώρες, ξεκινήστε να τεντώνετε και να δυναμώνετε τους μυς, για παράδειγμα κάνοντας ανασηκώσεις φτέρνας και διατάσεις γάμπας. Μην επιστρέψετε στην πλήρη σωματική δραστηριότητα μέχρι να μπορέσετε να κινήσετε σωστά τον αστράγαλο και το γόνατό σας, ο πόνος και η ευαισθησία έχουν φύγει και η δύναμη έχει επιστρέψει πλήρως στη γάμπα σας.
Μπορεί να προληφθεί ο πόνος στη γάμπα;
Πάντα να κάνετε τέντωμα πριν και μετά την άσκηση για να διορθώσετε και να δυναμώσετε τη γάμπα. Μην κάνετε υπερβολική άσκηση και αυξήστε σταδιακά εάν ξεκινάτε κάτι νέο.
Πίνετε άφθονο νερό για να αποφύγετε τις κράμπες. Τα συμπληρώματα μαγνησίου έχει αποδειχθεί ότι αποτρέπουν τις κράμπες σε μερικούς ανθρώπους, ειδικά σε έγκυες γυναίκες, αν και τα στοιχεία δεν είναι πειστικά.
Ξάνθη νέα , ξανθη νεα , ελλαδα νεα ,
ακολουθήστε μας στο FACEBOOKhttps://www.facebook.com/profile.php?id=100069708975098