More
  HomeΥΓΕΙΑπονοσ στο καλαμι του ποδιου

  πονοσ στο καλαμι του ποδιου

  Published on

  spot_img

  πονοσ στο καλαμι του ποδιου Πόνος στο κάτω μέρος του ποδιού Ο πόνος στο κάτω μέρος του ποδιού σας μπορεί να προκληθεί από πολλά πράγματα, από παπούτσια που δεν εφαρμόζουν σωστά μέχρι δραστηριότητες όπως τρέξιμο μεγάλων αποστάσεων ή περπάτημα. Για εργασίες που απαιτούν πολλές ώρες στα πόδια σας, ο πόνος στο κάτω μέρος του ποδιού αποτελεί επαγγελματικό κίνδυνο.

  Ο πόνος μπορεί να προκύψει από προβλήματα με τα οστά, τα νεύρα, τους χόνδρους, τους τένοντες ή τους συνδέσμους του ποδιού σας. Μερικοί άνθρωποι έχουν προδιάθεση για πόνο λόγω δομικών προβλημάτων στα πόδια, όπως το να έχουν πολύ ψηλές καμάρες ή πλατυποδία. Ανάλογα με την πάθηση, μπορεί να αισθανθείτε πόνο ή συνεχή πόνο.

  Αυτό το άρθρο καλύπτει μερικές από τις πιο κοινές αιτίες πόνου στο κάτω μέρος του ποδιού. Περιγράφει επίσης ορισμένες θεραπείες που μπορούν να βοηθήσουν και πότε είναι ώρα να επισκεφτείτε έναν πάροχο υγειονομικής περίθαλψης.

  Τι προκαλεί τον πόνο στο κάτω μέρος του ποδιού;

  Το πόδι σας είναι μια πολύπλοκη, εξαιρετικά αρθρωμένη δομή που αποτελείται από 26 οστά, 30 αρθρώσεις και σχεδόν 100 μύες και συνδέσμους. Ένας τραυματισμός οποιασδήποτε από αυτές τις δομές από τραυματισμό, μόλυνση ή ασθένεια μπορεί να οδηγήσει σε αστάθεια και πόνο στο πόδι.

  Εδώ είναι μερικές από τις πιο κοινές αιτίες του πόνου στο κάτω μέρος του ποδιού, γνωστό και ως φυταλγία.

  Πελματιαία απονευρωσίτιδα

  Μία από τις πιο κοινές αιτίες πόνου στα πόδια είναι η πελματιαία απονευρωσίτιδα. Αυτή είναι η φλεγμονή της ταινίας του ιστού που ονομάζεται πελματιαία περιτονία που εκτείνεται από το οστό της φτέρνας έως τη βάση των δακτύλων των ποδιών σας.

  Η πελματιαία απονευρωσίτιδα προκαλεί αιχμηρούς, μαχαιρωτούς πόνους στη φτέρνα και/ή πόνο στο πόδι στην καμάρα σας. Τα συμπτώματα τείνουν να είναι πιο έντονα το πρωί όταν κάνετε τα πρώτα σας βήματα από το κρεβάτι.

  Οι παράγοντες κινδύνου για πελματιαία απονευρωσίτιδα περιλαμβάνουν: 

  • Έχοντας πλατυποδία ή πολύ ψηλή καμάρα
  • Το να είσαι υπέρβαρος ή να έχεις παχυσαρκία
  • Υπερπρηνισμός (όταν τα πόδια κυλούν προς τα μέσα με κάθε βήμα)
  • Φορώντας παπούτσια με κακή στήριξη της καμάρας
  • Περπάτημα, τρέξιμο ή πολύ όρθια στάση σε σκληρές επιφάνειες
  • Περπάτημα ξυπόλητος
  • Το να είσαι έγκυος , πονοσ στο καλαμι του ποδιου

  Μεταταρσαλγία

  Μεταταρσαλγίαπεριγράφει τον πόνο στην μπάλα του ποδιού σας όπου βρίσκονται τα πέντε οστά του μεταταρσίου. Αυτά τα μακριά οστά στο μπροστινό μέρος του ποδιού σας συνδέουν τον αστράγαλό σας με κάθε ένα από τα πέντε δάχτυλά σας. Τα μετατάρσια βοηθούν στο σχηματισμό της καμάρας του ποδιού, η οποία είναι απαραίτητη για το περπάτημα και τις δραστηριότητες που φέρουν βάρος.

  Ο μεταταρσαλγικός πόνος συχνά περιγράφεται ως οξύς, πόνος ή κάψιμο. Μπορεί να επιδεινωθεί όταν στέκεστε, τρέχετε, περπατάτε ή λυγίζετε τα πόδια σας.

  Η μεταταρσαλγία είναι συχνή σε άτομα που κάνουν δραστηριότητες υψηλής έντασης, όπως το τρέξιμο ή το άλμα. Οι ηλικιωμένοι είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν μεταταρσαλγία λόγω μακροχρόνιου επαναλαμβανόμενου στρες. 

  Άλλοι παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνουν: 

  • Έχοντας ψηλές καμάρες
  • Έχοντας ιδιαίτερα μακριά οστά στα πόδια σας
  • Έχοντας σφυροδάχτυλα
  • Το να είσαι υπέρβαρος ή να έχεις παχυσαρκία
  • Φορώντας ψηλά τακούνια ή παπούτσια που δεν εφαρμόζουν καλά
  • Έχοντας προβλήματα με την κυκλοφορία του αίματος
  • Έχοντας ουρική αρθρίτιδα
  • Έχοντας διαβήτη

  Περιφερική Νευροπάθεια

  Περιφερική νευροπάθειαείναι πόνος που προκαλείται από βλάβη στα νεύρα που βρίσκονται έξω από τον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό (ονομάζονται περιφερικά νεύρα). Αυτή η κατάσταση μπορεί να προκαλέσει πόνο και άλλες μη φυσιολογικές αισθήσεις στα χέρια και τα πόδια. πονοσ στο καλαμι του ποδιου

  Ο πόνος της νευροπάθειας συχνά περιγράφεται ως μυρμήγκιασμα, κάψιμο, σοκ ή μαχαίρι. Ο πόνος συχνά επιδεινώνεται με το περπάτημα ή την ορθοστασία.

  Η βλάβη στα περιφερικά νεύρα μπορεί να προκληθεί από πολλά πράγματα, όπως ο διαβήτης, η κατάχρηση αλκοόλ, η νόσος του Lyme , οι αυτοάνοσες ασθένειες όπως ο λύκος και ορισμένα φάρμακα. πονοσ στο καλαμι του ποδιου

  Νεύρωση

  Το νεύρωμα είναι μια ανώμαλη συστάδα νευρικών κυττάρων που μπορεί να σχηματιστεί ανάμεσα στα δάχτυλα των ποδιών (συνήθως μετά από τραυματισμό). Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν πόνο στο κάψιμο στην μπάλα του ποδιού. Μπορεί επίσης να υπάρχει μούδιασμα και μυρμήγκιασμα που ακτινοβολεί στα δάχτυλα των ποδιών σας.

  Το νεύρωμα μπορεί να είναι σαν ένα βότσαλο στο παπούτσι σας. Είναι πιο συχνή μεταξύ του δεύτερου και του τρίτου δακτύλου ή του τρίτου και του τέταρτου. πονοσ στο καλαμι του ποδιου

  Τα άτομα που έχουν οριστεί ως γυναίκες κατά τη γέννηση είναι πιο πιθανό να επηρεαστούν.

  Άλλοι παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνουν:

  • Παίζοντας αθλήματα υψηλής πρόσκρουσης που περιλαμβάνουν τρέξιμο ή άλμα
  • Φορώντας παπούτσια χωρίς σωστή στήριξη
  • Φορώντας ψηλά τακούνια, στενά παπούτσια ή περιοριστικά υποδήματα όπως οι μπότες εργασίας
  • Έχοντας σφυροδάχτυλο ή κότσι.

  Σεσαμοειδίτιδα

  Σεσαμοειδίτιδαείναι η φλεγμονή των δύο μικρών οστών που βρίσκονται κάτω από το μαξιλάρι του μεγάλου δακτύλου, που ονομάζονται σησαμοειδή. Αυτά τα οστά βοηθούν στην υποστήριξη του τένοντα που κάμπτει αυτό το δάκτυλο του ποδιού.

  Τα συμπτώματα της σησαμοειδίτιδας περιλαμβάνουν θαμπό πόνο και οίδημα στη βάση του μεγάλου δακτύλου. Μπορεί να αναπτυχθεί κάταγμα λόγω πίεσης εάν ασκηθεί υπερβολική πίεση σε αυτά τα οστά.

  Οι παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνουν: 6

  • Δραστηριότητες που ασκούν πίεση στην μπάλα του ποδιού, όπως τρέξιμο, μπαλέτο ή τένις
  • Έχοντας ψηλές καμάρες
  • Φορώντας ψηλοτάκουνα

  Σύνδρομο Tarsal Tunnel

  Το σύνδρομο ταρσικής σήραγγας εμφανίζεται όταν το νεύρο που εξυπηρετεί μέρη της γάμπας και του ποδιού, που ονομάζεται οπίσθιο κνημιαίο νεύρο , συμπιέζεται σε ένα στενό χώρο μέσα στον αστράγαλο, που ονομάζεται ταρσική σήραγγα. Αυτό προκαλεί πόνο, μούδιασμα και μυρμήγκιασμα στο πόδι. 7

  Οι παράγοντες κινδύνου για το σύνδρομο ταρσικής σήραγγας περιλαμβάνουν:

  • Έχοντας πλατυποδία
  • Πρήξιμο στον αστράγαλο λόγω διάστρεμμα αστραγάλου
  • Έχετε διαβήτη, αρθρίτιδα ή άλλες ασθένειες που προκαλούν συμπίεση νεύρων.

  Σύνδρομο Guillain-Barré (GBS)

  Το σύνδρομο Guillain-Barré (GBS) είναι μια σπάνια διαταραχή που προκαλεί το ανοσοποιητικό σας σύστημα να επιτεθεί στα περιφερικά νεύρα σας. Συχνά προκαλείται από λοίμωξη του αναπνευστικού ή του πεπτικού συστήματος και περιστασιακά από ορισμένα εμβόλια.

  Για πολλούς ανθρώπους, τα πρώτα σημάδια του GBS είναι πόνος, αδυναμία ή μυρμήγκιασμα στα δάχτυλα των ποδιών, στα πόδια ή στα πόδια τους. Αυτές οι αισθήσεις τείνουν να εξελίσσονται τις επόμενες ώρες, ημέρες ή εβδομάδες και σταδιακά να εξαπλώνονται στα μπράτσα και στο πάνω μέρος του σώματος. Σε σπάνιες περιπτώσεις, το GBS μπορεί να προκαλέσει μόνιμη νευρική βλάβη, παράλυση ή θάνατο. πονοσ στο καλαμι του ποδιου

  Οποιοσδήποτε μπορεί να πάρει GBS, αλλά είναι πιο συχνός σε ενήλικες άνω των 50 ετών. Ο κίνδυνος σας είναι επίσης υψηλότερος εάν έχετε υποβληθεί σε πρόσφατη χειρουργική επέμβαση ή έχετε προϋπάρχουσα αυτοάνοση νόσο.

  Πότε να επισκεφτείτε έναν πάροχο υγειονομικής περίθαλψης

  Μερικές φορές, ο πόνος στο κάτω μέρος του ποδιού υποχωρεί από μόνος του σε λίγες μέρες. Άλλες φορές, γίνεται μια χρόνια πάθηση που επηρεάζει την ποιότητα της ζωής σας.

  Επισκεφθείτε έναν πάροχο υγειονομικής περίθαλψης εάν έχετε: 

  • Νέος πόνος που διαρκεί περισσότερο από λίγες μέρες
  • Απώλεια της αίσθησης ή μη φυσιολογικές αισθήσεις όπως μυρμήγκιασμα ή κάψιμο
  • Χρόνιος πόνος στα πόδια που επιδεινώνεται ξαφνικά
  • Πόνος που δυσκολεύει το περπάτημα ή τις καθημερινές δραστηριότητες
  • Ένας τραυματισμός που προκαλεί πόνο στα πόδια
  • Πυρετός, ρίγη και πρήξιμο του ποδιού (ενδεικτικό λοίμωξης )

  Με βάση τα συμπτώματά σας, ο πάροχος υγειονομικής περίθαλψης μπορεί να σας παραπέμψει σε ποδίατρο (ειδικό ποδιών), ορθοπεδικό (ειδικό στα οστά) ή νευρολόγο (ειδικό νεύρων).

  Πώς γίνεται η διάγνωση του πόνου στο κάτω μέρος του ποδιού;

  Για να προσδιορίσει την αιτία του πόνου στα πόδια σας, ο πάροχος υγειονομικής περίθαλψης θα εξετάσει πρώτα το πόδι σας για σημάδια πόνου, ευαισθησίας, μόλυνσης ή απώλεια εύρους κίνησης. Θα ελέγξουν επίσης για τυχόν μη φυσιολογικές αισθήσεις ή σημάδια παραμόρφωσης (συμπεριλαμβανομένων των κόγχων, του υπερπρηνισμού ή της πλατυποδίας).

  Με βάση τα ευρήματα, ο πάροχος υγειονομικής περίθαλψης μπορεί να παραγγείλει απεικονιστικές εξετάσεις για να ελέγξει τη δομή του ποδιού σας και άλλες διαδικασίες που μετρούν τη δραστηριότητα των νεύρων.

  Αυτά περιλαμβάνουν:

  • Ακτινογραφία : Αυτή η μελέτη απεικόνισης είναι κατάλληλη για τον έλεγχο αλλαγών στα οστά λόγω καταγμάτων, λοιμώξεων ή αρθρίτιδας.
  • Υπολογιστική τομογραφία (CT) : Πρόκειται για μια απεικονιστική εξέταση που συνθέτει πολλαπλές εικόνες ακτίνων Χ για τον έλεγχο για κατάγματα οστών, αρθρίτιδα και δομικές παραμορφώσεις.
  • Υπερηχογράφημα : Πρόκειται για μια εξέταση απεικόνισης που χρησιμοποιεί ανακλώμενα ηχητικά κύματα για να ελέγξει για νευρώματα, μεταταρσαλγία, σύνδρομο ταρσικού σωλήνα, πελματιαία απονευρωσίτιδα και άλλα προβλήματα μαλακών ιστών.
  • Απεικόνιση μαγνητικού συντονισμού (MRI) : Αυτή η μελέτη απεικόνισης χρησιμοποιεί ισχυρά μαγνητικά και ραδιοκύματα για να δημιουργήσει εξαιρετικά λεπτομερείς εικόνες παθήσεων μαλακών ιστών όπως πελματιαία απονευρωσίτιδα, μεταταρσαλγία, νεύρωμα, σησαμοειδίτιδα και σύνδρομο ταρσικής σήραγγας.
  • Μελέτες αγωγιμότητας νεύρων (NCS) : Αυτό περιλαμβάνει την τοποθέτηση ηλεκτροδίων στο δέρμα για τη μέτρηση της νευρικής απόκρισης εάν υπάρχει υποψία για σύνδρομο Guillain-Barré ή περιφερική νευροπάθεια.
  • Ηλεκτρομυογραφία (EMG) : Αυτό περιλαμβάνει την εισαγωγή της βελόνας μέσω του δέρματος για τη μέτρηση της νευρικής δραστηριότητας για να προσδιοριστεί εάν ο πόνος σας σχετίζεται με τους μύες, τα νεύρα σας ή κάποια άλλη αιτία.

  Διαφορικές Διαγνώσεις

  Η διαφορική διάγνωση είναι μια διαδικασία κατά την οποία ο πάροχος υγειονομικής περίθαλψης αποκλείει όλες τις άλλες πιθανές καταστάσεις που θα μπορούσαν να εξηγήσουν τα συμπτώματά σας. Αυτό είναι σημαντικό για να κάνετε μια οριστική διάγνωση του πόνου στο κάτω μέρος του ποδιού σας.

  Καταστάσεις παρόμοιες με τη σησαμοειδίτιδα περιλαμβάνουν: 9

  • Οστεοαρθρίτιδα του μεγάλου δακτύλου
  • Τενοντίτιδα ή τενοντίτιδα της άρθρωσης του μεγάλου δακτύλου
  • Αρθρίτιδα

  Οι καταστάσεις που μιμούνται το νεύρωμα περιλαμβάνουν: 10

  • Θυλακίτιδα των οστών στη βάση των δακτύλων
  • Αστάθεια στη μεταταρσοφαλαγγική (MTP) άρθρωση
  • Μια ρήξη στον σύνδεσμο στην μπάλα του ποδιού σας, πονοσ στο καλαμι του ποδιου

  Καταστάσεις με παρόμοια συμπτώματα με τη μεταταρσαλγία περιλαμβάνουν: 11

  • Νεύρωμα Morton
  • Θυλακίτιδα των οστών στη βάση των δακτύλων
  • Κατάγματα καταπόνησης στα μετατάρσια

  Πώς αντιμετωπίζεται ο πόνος στο κάτω μέρος του ποδιού;

  Η θεραπεία για τον πόνο στα πόδια εξαρτάται από τη διάγνωσή σας. Οι πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης συνήθως συνιστούν να ξεκινήσετε με συντηρητικές επιλογές και να προχωρήσετε σε άλλες θεραπείες όπως απαιτείται.

  ΤΡΟΠΟΣ ΖΩΗΣ

  Όσο πιο σημαντικός είναι ο πόνος σας, τόσο περισσότερο μπορεί να πιστεύετε ότι ο τρόπος ζωής δεν θα έχει μεγάλη επίδραση. Αυτό απλά δεν είναι αλήθεια. Υπάρχουν πολλές αποτελεσματικές στρατηγικές που μπορούν να βοηθήσουν.

  Ένθετα παπουτσιών

  Υποστηρικτικά παπούτσια ή ένθετα μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση κάποιου πόνου στα πόδια, ιδιαίτερα για καταστάσεις όπως η πελματιαία απονευρωσίτιδα, η μεταταρσαλγία και το νεύρωμα.

  Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο πάροχος υγειονομικής περίθαλψης μπορεί να συνταγογραφήσει προσαρμοσμένα ορθωτικά ένθετα παπουτσιών που έχουν σχεδιαστεί για να ταιριάζουν και να υποστηρίζουν τις ξεχωριστές καμπύλες του ποδιού σας.

  Διατροφή

  Η έναρξη μιας αντιφλεγμονώδους δίαιτας είναι ιδανική για όποιον αντιμετωπίζει πόνο. Επικεντρώνεται σε φρούτα και λαχανικά, ψάρια, ξηρούς καρπούς και δημητριακά ολικής αλέσεως. Τροφές με κουρκουμά, λεμονόνερο και αντιοξειδωτικά μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση της φλεγμονής των ποδιών. 12

  Απώλεια βάρους

  Το υπερβολικό βάρος ή η παχυσαρκία συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο πόνου, φλεγμονής και άλλων προβλημάτων στα πόδια σας. Η απώλεια βάρους, εάν χρειάζεται, μπορεί να μειώσει το άγχος στα πόδια σας.

  Η απώλεια βάρους είναι ιδιαίτερα σημαντική εάν έχετε επίσης διαβήτη, ο οποίος αποτελεί παράγοντα κινδύνου για περιφερική νευροπάθεια, μεταταρσαλγία, σύνδρομο ταρσικού σωλήνα και πολλά άλλα.

  σταση του ΣΩΜΑΤΟΣ

  Πολλοί άνθρωποι διαπιστώνουν ότι η βελτίωση της στάσης τους εξομαλύνει το άγχος στα πόδια τους και βελτιώνει τον πόνο τους. Ακόμα κι αν είχατε κακή στάση για χρόνια, μπορείτε ακόμα να τη βελτιώσετε φροντίζοντας οι ώμοι σας να ωθούνται προς τα πίσω και το βάρος σας να ισορροπεί ομοιόμορφα και στα δύο πόδια.

  Εάν έχετε την τάση να λυγίζετε, μπορείτε να δοκιμάσετε να φορέσετε ένα στήριγμα στάσης για να τραβήξετε τους ώμους σας προς τα πίσω. Ίσως σας φανεί χρήσιμο να ρυθμίζετε ένα συχνό ξυπνητήρι για να σας υπενθυμίζει να διορθώσετε και τη στάση σας.

  Τελευταίο αλλά όχι λιγότερο σημαντικό, οι διατάσεις και οι ασκήσεις ενδυνάμωσης είναι απαραίτητα για τη διόρθωση της στάσης του σώματος. Οι διατάσεις θα απελευθερώσουν την ένταση στην πλάτη, τους γοφούς και τους γλουτούς και θα σας βοηθήσουν να στέκεστε πιο ομοιόμορφα. Οι ασκήσεις που ενισχύουν τον πυρήνα, την πλάτη και τους ώμους σας θα σας βοηθήσουν να σταθείτε πιο ψηλά και να ευθυγραμμίσετε τη σπονδυλική σας στήλη.

  Φάρμακα

  Τα μη συνταγογραφούμενα αναλγητικά χρησιμοποιούνται συνήθως για την ανακούφιση του πόνου στα πόδια, όπως:

  • Tylenol (ακεταμινοφαίνη)
  • Advil/Motrin (ιβουπροφαίνη)
  • Aleve (ναπροξέν)
  • Ασπιρίνη

  Εάν οι συντηρητικές θεραπείες αποτύχουν, μια ένεση κορτιζόνης μπορεί να διευκολύνει γρήγορα τη φλεγμονή σε άτομα με πελματιαία απονευρωσίτιδα, σησαμοειδίτιδα ή νευρώματα.

  Για έντονο πόνο, μπορεί να σας χορηγηθεί ένα συνταγογραφούμενο οπιοειδές παυσίπονο όπως:

  • Tylenol με κωδεΐνη (ακεταμινοφαίνη/κωδεΐνη)
  • Vicodin (υδροκωδόνη/ακεταμινοφαίνη)
  • OxyContin (οξυκωδόνη)

  Τα οπιοειδή μπορεί να είναι εξαιρετικά εθιστικά και προορίζονται μόνο για βραχυπρόθεσμη χρήση.

  Η περιφερική νευροπάθεια μπορεί να είναι πιο δύσκολο να αντιμετωπιστεί. Γενικά αντιμετωπίζεται με φάρμακα όπως αντισπασμωδικά φάρμακα και αντικαταθλιπτικά . Αυτά αλλάζουν τον τρόπο λειτουργίας του νευρικού σας συστήματος.

   Είναι οι ενέσεις κορτιζόνης κακές για εσάς;

  Συμπληρωματικές και Εναλλακτικές Θεραπείες

  Ορισμένες συμπληρωματικές ή εναλλακτικές θεραπείες μπορεί να βοηθήσουν στην ανακούφιση του πόνου στα πόδια, όπως:

  • Βελονισμός
  • Μασάζ ποδιών και αστραγάλων
  • Κινητικές θεραπείες όπως η γιόγκα ή το τάι τσι για τη βελτίωση της μυϊκής δύναμης, της ευελιξίας και της ισορροπίας

  Μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε να εφαρμόσετε μια κρύα ή ζεστή κομπρέσα στο πόδι σας για να μειώσετε τον πόνο. Χρησιμοποιήστε πάγο μόνο για 20 λεπτά κάθε φορά έως και τρεις φορές την ημέρα. Μην τοποθετείτε παγοκύστες απευθείας πάνω στο δέρμα σας.

  Φυσικοθεραπεία

  Ο πάροχος υγειονομικής περίθαλψης μπορεί να σας παραπέμψει σε έναν φυσιοθεραπευτή εάν ο πόνος στα πόδια σας παρεμβαίνει στην καθημερινή σας ζωή, τις δραστηριότητες ή την κινητικότητά σας. Ο στόχος της φυσικοθεραπείας είναι να μειώσει τα συμπτώματά σας και την επίδραση που έχουν στην ποιότητα της ζωής σας.

  Για να το πετύχετε αυτό, ο φυσιοθεραπευτής σας θα συντάξει ένα πρόγραμμα που θα αποκαθιστά το πόδι σας ώστε να μπορείτε να περπατάτε και να στέκεστε χωρίς πόνο. Το πρόγραμμα αποκατάστασής σας μπορεί να περιλαμβάνει διατάσεις και ασκήσεις που βελτιώνουν τη δύναμη του ποδιού και του αστραγάλου, την ισορροπία και το εύρος κίνησης.

  Η φυσικοθεραπεία μπορεί να σας βοηθήσει να διαχειριστείτε την πελματιαία απονευρωσίτιδα, τη μεταταρσαλγία, το νεύρωμα ή τη σησαμοειδίτιδα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να βοηθήσει στην περιφερική νευροπάθεια.

  Χειρουργική επέμβαση

  Η χειρουργική επέμβαση είναι συνήθως η τελευταία λύση όταν όλες οι άλλες θεραπευτικές επιλογές αποτυγχάνουν να μειώσουν τον πόνο και άλλα συμπτώματα.

  Μια χειρουργική επέμβαση που ονομάζεται σησαμοειδεκτομήμπορεί να είναι απαραίτητο για πολύ σοβαρές περιπτώσεις σησαμοειδίτιδας που δεν ανταποκρίνονται στη φυσικοθεραπεία. Αυτή η χειρουργική επέμβαση περιλαμβάνει την αφαίρεση του σησαμοειδούς οστού. 13

  Η χειρουργική επέμβαση για πελματιαία απονευρωσίτιδα είναι ασυνήθιστη, αλλά μπορεί να είναι απαραίτητη εάν ο πόνος σας επιμένει παρά τους έξι έως 12 μήνες φυσικοθεραπείας. Η χειρουργική επέμβαση περιλαμβάνει την κοπή μέρους της πελματιαίας απονεύρωσης για την απελευθέρωση της έντασης και την ανακούφιση του οιδήματος. 14

  Τα σοβαρά νευρώματα που δεν βελτιώνονται με τη θεραπεία μπορούν να αντιμετωπιστούν με μια ελάχιστα επεμβατική διαδικασία που ονομάζεται νευρεκτομή. Γίνεται μια μικρή τομή στο πόδι και αφαιρείται το προσβεβλημένο νεύρο. 15

  Αρκετές πιθανές χειρουργικές επεμβάσεις μπορούν να γίνουν για σοβαρή μεταταρσαλγία, ανάλογα με το τι την έχει προκαλέσει. Αν φταίει μια παραμόρφωση, η οστεοτομία του μεταταρσίουμπορεί να γίνει για την ευθυγράμμιση του μεταταρσίου οστού. 16

  Η χειρουργική επέμβαση μπορεί να γίνει για περιφερική νευροπάθεια, επίσης ανάλογα με την αιτία. Η ελάχιστα επεμβατική διαδικασία περιλαμβάνει τη διαίρεση του προσβεβλημένου νεύρου για την ανακούφιση της πίεσης. Μπορεί να γίνει σε εξωτερικό ιατρείο. 17

  Πώς να αποτρέψετε τον πόνο στο κάτω μέρος του ποδιού

  Δεν μπορείτε πάντα να αποτρέψετε έναν τραυματισμό του ποδιού ή μια ασθένεια που οδηγεί σε πόνο στα πόδια. Υπάρχουν όμως αλλαγές στον τρόπο ζωής που μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε τον κίνδυνο δυσφορίας. Μπορείς:

  • Φοράτε ορθοπεδικά ένθετα ή υποστηρικτικά παπούτσια
  • Περπατήστε προσεκτικά και τεντώστε μετά από τραυματισμό
  • Αποφύγετε το υπερβολικό τρέξιμο, το άλμα ή τις δραστηριότητες υψηλής πρόσκρουσης 
  • Προσπαθήστε να διατηρήσετε ένα υγιές βάρος
  • Αποφύγετε τροφές που προκαλούν φλεγμονή, όπως η ζάχαρη και τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα
  • Εργαστείτε για να έχετε εξαιρετική στάση, αν δεν το έχετε ήδη κάνει
  • Ακούστε το σώμα σας και αφαιρέστε την πίεση από το πόδι σας όταν το χρειάζεστε

  Η φροντίδα της γενικής υγείας σας βοηθάει πολύ στην πρόληψη του πόνου στα πόδια. Εκτός από την υγιεινή διατροφή και την τακτική άσκηση, η προσεκτική διαχείριση τυχόν χρόνιων παθήσεων που έχετε είναι το κλειδί.

  Εάν καπνίζετε τσιγάρα, κάντε ό,τι μπορείτε για να το κόψετε . Το κάπνισμα προάγει τη χρόνια φλεγμονή. 18

  Ομοίως, εάν πιστεύετε ότι μπορεί να είστε εξαρτημένοι από το αλκοόλ , συμβουλευτείτε τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης. Η επίλυση μιας εξάρτησης από το αλκοόλ μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο περιφερικής νευροπάθειας μαζί με πολλές άλλες καταστάσεις υγείας.

  Περίληψη

  Υπάρχουν πολλές πιθανές αιτίες πόνου στο κάτω μέρος του ποδιού. Τα συμπτώματα μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με το τι φταίει.

  Για παράδειγμα, η πελματιαία απονευρωσίτιδα προκαλεί οξύ πόνο στη φτέρνα ή στο πέλμα. 

  Ξάνθη νέα , ξανθη νεα , ελλαδα νεα ,

  ακολουθήστε μας στο FACEBOOK

  Latest articles

  ποτε η γενικη αιματοσ δειχνει καρκινο

  ποτε η γενικη αιματοσ δειχνει καρκινο Εξετάσεις αίματος για τον καρκίνο: Εργαστηριακές εξετάσεις...

  αστεια στιχακια για προσκληση γενεθλιων

  αστεια στιχακια για προσκληση γενεθλιων Προειδοποίηση: Γήρανση σε εξέλιξη! Ελάτε μαζί μας για τα γενέθλια...

  ευχεσ γενεθλιων για φιλη

  ευχεσ γενεθλιων για φιλη Είστε εδώ γιατί μπορεί να είναι δύσκολο να καταλάβετε τι...

  ευχεσ για βαπτιση κοριτσιου

  ευχεσ για βαπτιση κοριτσιου Το όνομα που δίνεται στη διαδικασία ή στο μυστήριο του...

  More like this

  ποτε η γενικη αιματοσ δειχνει καρκινο

  ποτε η γενικη αιματοσ δειχνει καρκινο Εξετάσεις αίματος για τον καρκίνο: Εργαστηριακές εξετάσεις...

  αστεια στιχακια για προσκληση γενεθλιων

  αστεια στιχακια για προσκληση γενεθλιων Προειδοποίηση: Γήρανση σε εξέλιξη! Ελάτε μαζί μας για τα γενέθλια...

  ευχεσ γενεθλιων για φιλη

  ευχεσ γενεθλιων για φιλη Είστε εδώ γιατί μπορεί να είναι δύσκολο να καταλάβετε τι...