Σε πορεία κατάρρευσης ο ΣΥΡΙΖΑ Η πρόταση δημοψηφίσματος του Κασσελάκη για αποβολές αντιτάχθηκε από στελέχη που τον είχαν υποστηρίξει
Η αναταραχή έχει ξαναβυθιστεί η αξιωματική αντιπολίτευση ΣΥΡΙΖΑ, μετά την πρόταση του αρχηγού του Στέφανου Κασελάκη
για διεξαγωγή δημοψηφίσματος για αποπομπή επιφανών αντιφρονούντων από το κόμμα φαίνεται να έχει μπούμερανγκ καθώς ανώτερα στελέχη που τον υποστήριζαν μέχρι στιγμής εξέφρασαν τη διαφωνία τους.
Η ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μόλις την ημέρα της συνεδρίασης της κεντρικής επιτροπής του κόμματος, ο
Κασελάκης κάλεσε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να διεξαγάγει εσωτερικό δημοψήφισμα για την αποπομπή «τεσσάρων κομματικών που μας προσέβαλαν βάναυσα».
Τον Οκτώβριο, ο Κασελάκης είχε ανακοινώσει ότι διώχνει από το κόμμα τους Νίκο Φίλη, Πάνο Σκουρλέτη,
Δημήτρη Βίτσα και Στέφανο Τζουμάκα. Την Παρασκευή, ο Σκουρλέτης και ο Νίκος Βούτσης, πρώην πρόεδρος της Βουλής, ανακοίνωσαν την παραίτησή τους με το σκεπτικό ότι ο νέος αρχηγός εγκαταλείπει τις αριστερές αρχές.
Επιπλέον, κορυφαία στελέχη που είτε είχαν στηρίξει τον Κασελάκη είτε είχαν τηρήσει ουδέτερη στάση κατά την εκλογή νέου
αρχηγού κόμματος τον άφησαν έξω εν ψυχρώ, εκφράζοντας την αντίθεσή τους στην πρόταση του δημοψηφίσματος.
Το κοινό νήμα στις συζητήσεις τους είναι ότι δεν υπάρχει λόγος καν να μιλάμε για αποβολές μιας και έχουν ήδη ανακοινωθεί
παραιτήσεις.
Αυτά τα ζητήματα, είπαν, δεν μπορούν να λυθούν με δημοψηφίσματα.
Μεταξύ των αντιρρήσεων είναι η Όλγα Γεροβασίλη, ο
Κώστας Ζαχαριάς, ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, ο Γιάννης Ραγκούσης, ο Νίκος Παππάς και ο Αλέκος Φλαμπουράρης.
Και οι επτά αυτοί αξιωματούχοι είχαν ανώτατες θέσεις επί ηγεσίας του προκατόχου του Κασσελάκη, Αλέξη Τσίπρα.
«Δυστυχώς αυτές τις μέρες έρχονται στο φως κείμενα παραιτήσεων μελών του κόμματος. Ανάμεσά τους και μέλη που έχουν παραπεμφθεί στην επιτροπή δεοντολογίας. Οι δημόσιες δηλώσεις συνεχίζονται. Τα βάσανα των μελών μας πρέπει να σταματήσουν. Ειδικά υπό το πρίσμα των σημερινών [Παρασκευής] καταγγελτικών δηλώσεων, θεωρούμε αυτονόητο ότι οι
λόγοι για τις παραπομπές στην επιτροπή δεοντολογίας δεν ισχύουν πλέον. Πόσο μάλλον να γίνει δημοψήφισμα για ένα τέτοιο θέμα», σημείωσαν.
Η διάθεση εντός του κόμματος ήταν τουλάχιστον πολεμική ενόψει της κρίσιμης κεντρικής επιτροπής του Σαββάτου με διάφορες παρατάξεις εντός του ΣΥΡΙΖΑ να προετοιμάζουν τη στάση τους.