More
  HomeΥΓΕΙΑπριξιμο απο τσιμπιμα

  πριξιμο απο τσιμπιμα

  Published on

  spot_img

  πριξιμο απο τσιμπιμα Ο πόνος στην πλάτη, ο δύσκαμπτος αυχένας ή ο πόνος στα χέρια και τα πόδια μπορεί να οφείλεται σε ένα τσιμπημένο νεύρο. Τα νεύρα στη σπονδυλική στήλη και σε άλλα μέρη του σώματός σας μπορεί να συμπιεστούν από τον περιβάλλοντα ιστό, προκαλώντας πόνο, μούδιασμα και μυρμήγκιασμα. Ο χρόνος, η ξεκούραση και η θεραπεία στο σπίτι ανακουφίζουν τα περισσότερα τσιμπημένα νεύρα, αλλά όταν δεν το κάνουν, άλλες θεραπείες μπορούν να βοηθήσουν.

  ΣΦΑΙΡΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ

  Τι είναι ένα τσιμπημένο νεύρο;

  Ένα τσιμπημένο νεύρο είναι ένα συμπιεσμένο νεύρο. Οι γύρω ιστοί που πιέζουν τις νευρικές ρίζες μπορεί να προκαλέσουν πόνο, μούδιασμα και μυρμήγκιασμα σε διάφορες περιοχές του σώματός σας. Σε πολλές περιπτώσεις, η αιτία είναι μια κήλη δίσκου που γλιστρά έξω μεταξύ των σπονδύλων του νωτιαίου μυελού και πιέζει το νωτιαίο νεύρο που κατεβαίνει στο πόδι.

  Τα περισσότερα τσιμπημένα νεύρα προέρχονται από τον αυχένα (αυχενική ριζοπάθεια), το άνω μεσαίο τμήμα της πλάτης (θωρακική ριζοπάθεια) ή το κάτω μέρος της πλάτης (οσφυϊκή ριζοπάθεια). Μπορείτε επίσης να εμφανίσετε τσιμπημένα νεύρα στο χέρι, τον αγκώνα και τον καρπό σας ( σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα για τον καρπό).

  Τα τσιμπημένα νεύρα μπορεί να επηρεάσουν πολλές περιοχές του σώματός σας:

  • Ένα τσιμπημένο νεύρο στην αυχενική μοίρα της σπονδυλικής στήλης μπορεί να σας προκαλέσει δύσκαμπτο λαιμό και ο πόνος και το μούδιασμα μπορεί να επηρεάσουν τον ώμο και το χέρι.
  • Ένα τσιμπημένο οσφυϊκό νεύρο στο κάτω μέρος της πλάτης μπορεί να προκαλέσει πόνο στην πλάτη, τους γοφούς, τους γλουτούς και τα πόδια.
  • Η θωρακική ριζοπάθεια προκαλεί πόνο στην περιοχή του θώρακα. Εάν έχετε έντονο πόνο στο στήθος, παίξτε με ασφάλεια και καλέστε τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης.

  Ένα τσιμπημένο νεύρο μπορεί να είναι επώδυνο, αλλά συνήθως αντιμετωπίζεται με ξεκούραση, φάρμακα χωρίς ιατρική συνταγή και φυσικοθεραπεία. Οι περισσότεροι άνθρωποι αναρρώνουν πλήρως από ένα τσιμπημένο νεύρο.

  Πόσο συχνό είναι ένα τσιμπημένο νεύρο;

  Τα τσιμπημένα νεύρα είναι κοινά. κάθε χρόνο περίπου 85 στους 100.000 ενήλικες στις Ηνωμένες Πολιτείες επηρεάζονται από τσιμπημένα νεύρα. Άτομα οποιασδήποτε ηλικίας μπορεί να εμφανίσουν τσιμπημένα νεύρα, αλλά τα άτομα ηλικίας 50 ετών και άνω είναι πιο πιθανό να τα έχουν, λόγω αρθρίτιδας και εκφυλισμού στη σπονδυλική στήλη και σε άλλα μέρη του σώματος.

  Πού εμφανίζονται τα τσιμπημένα νεύρα στο σώμα μου;

  Τα τσιμπημένα νεύρα μπορεί να συμβούν σε όλο το σώμα σας με βάση τη θέση των νεύρων που επηρεάζονται. Οι πιο κοινές περιοχές όπου θα νιώσετε τα αποτελέσματα ενός τσιμπημένου νεύρου είναι:

  • Λαιμός και ώμος (συμπιεσμένα αυχενικά νεύρα).
  • Πλάτη και άνω στήθος (συμπιεσμένα θωρακικά και οσφυϊκά νεύρα).
  • Βραχίονας και αγκώνας (που προκαλείται από πίεση στο ωλένιο νεύρο, για παράδειγμα, ο πόνος σε αυτό το νεύρο γίνεται αισθητός όταν χτυπάτε το «αστείο κόκκαλο» του αγκώνα σας).
  • Καρπός και χέρι (συχνά προκαλούνται από σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα).

  Θα φύγει από μόνο του ένα τσιμπημένο νεύρο; Πόση ώρα θα πάρει?

  Ναι, οι περισσότεροι θα το κάνουν με τον καιρό (συνήθως τέσσερις έως έξι εβδομάδες). Μπορείτε να βελτιώσετε τα συμπτώματα με φάρμακα ανάπαυσης και πόνου όπως η ναπροξένη, η ιβουπροφαίνη ή η ακεταμινοφαίνη. Εάν η θεραπεία στο σπίτι δεν σας προσφέρει ανακούφιση μετά από αρκετές ημέρες, καλέστε τον παροχέα σας, ο οποίος θα σας δώσει περισσότερες οδηγίες. Μπορεί να σας ζητηθεί να έρθετε στο γραφείο για αξιολόγηση και εξετάσεις.

  Μπορεί ένα τσιμπημένο νεύρο να οδηγήσει σε πιο σοβαρά προβλήματα;

  Ένα τσιμπημένο νεύρο μπορεί να γίνει σοβαρό, προκαλώντας χρόνιο πόνο ή ακόμη και να οδηγήσει σε μόνιμη βλάβη των νεύρων. Τα υγρά και το πρήξιμο μπορούν να προκαλέσουν μη αναστρέψιμη βλάβη στα νεύρα, γι’ αυτό φροντίστε να επικοινωνήσετε με τον παροχέα σας εάν τα συμπτώματά σας επιδεινωθούν ή δεν βελτιωθούν μετά από αρκετές ημέρες.

  Συμπτώματα και Αιτίες

  Τι προκαλεί ένα τσιμπημένο νεύρο;

  Ορισμένες καταστάσεις μπορεί να προκαλέσουν συμπίεση ιστού ή οστού σε ένα νεύρο και να προκαλέσουν συμπτώματα. Αυτά περιλαμβάνουν:

  • Η ρευματοειδής αρθρίτιδα προκαλεί φλεγμονή στις αρθρώσεις που μπορεί να πιέσει τα κοντινά νεύρα.
  • Η γήρανση οδηγεί σε «φθορά» στη σπονδυλική στήλη και τους δίσκους της. Με την πάροδο του χρόνου οι δίσκοι της σπονδυλικής στήλης μπορεί να χάσουν την περιεκτικότητα τους σε νερό και να ισοπεδωθούν. Οι σπόνδυλοι (οστά του νωτιαίου μυελού) κινούνται πιο κοντά μεταξύ τους και σε απόκριση το σώμα σχηματίζει οστικές αναπτύξεις. Αυτές οι οστικές αναπτύξεις, ή σπιρούνια, μπορούν να συμπιέσουν τα νεύρα.

  Ξαφνικός τραυματισμός από αθλήματα ή ατύχημα μπορεί να οδηγήσει σε τσιμπημένο νεύρο.

  •  Οι άβολες κινήσεις ανύψωσης, τραβήγματος ή συστροφής μπορεί να προκαλέσουν κήλη δίσκου.
  • Οι επαναλαμβανόμενες εργασίες κίνησης, όπως οι εκτεταμένες περίοδοι πληκτρολόγησης σε ένα πληκτρολόγιο, μπορούν να προκαλέσουν άγχος στον καρπό και το χέρι σας. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα (φλεγμονή του τένοντα που πιέζει το μέσο νεύρο στο χέρι σας).
  • Παχυσαρκία: Το υπερβολικό βάρος μπορεί να διογκώσει τη νευρική οδό σας, ασκώντας πίεση στα νεύρα.
  • Εγκυμοσύνη: Το επιπλέον βάρος μπορεί να οδηγήσει σε συμπιεσμένα νεύρα.
  • Διαβήτης: Τα υψηλά επίπεδα γλυκόζης (σακχάρου) στο αίμα βλάπτουν τα νεύρα σας.

  Ποια είναι τα συμπτώματα ενός τσιμπημένου νεύρου;

  • Πόνος (οξύς ή θαμπός πόνος).
  • Μούδιασμα.
  • Μυϊκή αδυναμία.
  • Μυρμήγκιασμα (αίσθηση «καρφίτσες και βελόνες»).
  • Αίσθηση ότι το χέρι ή το πόδι σας έχει αποκοιμηθεί.

  Διάγνωση και Δοκιμές

  Πώς γίνεται η διάγνωση ενός τσιμπημένου νεύρου;

  Θα θελήσετε να επισκεφτείτε έναν πάροχο υγειονομικής περίθαλψης για το τσιμπημένο νεύρο σας, εάν δεν ανταποκρίνεται στη συντηρητική θεραπεία στο σπίτι. Για να βρουν την πηγή του τσιμπημένου νεύρου, οι πάροχοι εξετάζουν σωματικά το λαιμό, τα χέρια, τους ώμους και τον καρπό και τα χέρια σας. Θα ψάξουν για μυϊκή αδυναμία, θα δοκιμάσουν την αλλαγή στα αντανακλαστικά και θα ρωτήσουν για τις διαφορετικές αισθήσεις που νιώθετε.

  Απεικόνιση τεστ

  Εάν είναι απαραίτητο, μπορεί να σας ζητηθεί να υποβληθείτε σε μία ή περισσότερες από αυτές τις διαδικασίες για να παρακολουθήσετε την πηγή του προβλήματος:

  • Ακτινογραφία: Η ακτινογραφία μπορεί να δείξει στένωση και αλλαγή ευθυγράμμισης του νωτιαίου μυελού και κατάγματα.
  • Υπολογιστική τομογραφία (CT) : Η αξονική τομογραφία δείχνει τρισδιάστατες εικόνες και περισσότερες λεπτομέρειες της σπονδυλικής στήλης από μια ακτινογραφία.
  • Απεικόνιση μαγνητικού συντονισμού (MRI) : Η μαγνητική τομογραφία μπορεί να δείξει εάν η βλάβη στους μαλακούς ιστούς προκαλεί τη συμπίεση των νεύρων ή εάν υπάρχει βλάβη στο νωτιαίο μυελό.
  • Ηλεκτρομυογραφία (EMG): Οι ηλεκτρικές ώσεις των μυών που μετρώνται με ένα ΗΜΓ, μαζί με τις μελέτες αγωγιμότητας των νεύρων, μπορούν να βοηθήσουν στον προσδιορισμό του εάν ένα νεύρο λειτουργεί κανονικά. Αυτό βοηθά τον παροχέα σας να δει εάν τα συμπτώματα προκαλούνται από πίεση στις ρίζες των νεύρων της σπονδυλικής στήλης ή εάν η βλάβη των νεύρων προκαλείται από άλλη πάθηση όπως ο διαβήτης.

  Διαχείριση και Θεραπεία

  Πώς αντιμετωπίζεται ένα τσιμπημένο νεύρο;

  Η ιατρική διαχείριση (μη χειρουργική) είναι η πρώτη γραμμή θεραπείας για τα τσιμπημένα νεύρα. Αυτό περιλαμβάνει:

  • Χρόνος και ξεκούραση: Για πολλούς ανθρώπους, ο χρόνος φροντίζει ένα τσιμπημένο νεύρο και δεν χρειάζεται θεραπεία. Ο πόνος πρέπει να υποχωρήσει σε λίγες μέρες ή εβδομάδες.
  • Πάγος και ζέστη: Εφαρμόστε πάγο και θερμαίνετε όπως θα κάνατε με οποιαδήποτε πρησμένη περιοχή για προσωρινή ανακούφιση.
  • Μη συνταγογραφούμενα αναλγητικά: Η ακεταμινοφαίνη και τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ) μπορεί να βοηθήσουν τα συμπτώματά σας. Τα ΜΣΑΦ περιλαμβάνουν ιβουπροφαίνη και ναπροξένη.
  • Νάρθηκες και αυχενικά περιλαίμια (για καρπό και χέρι ή λαιμό): Ο πάροχος μπορεί να σας συμβουλεύσει να φοράτε έναν μαλακό νάρθηκα χεριών ή κολάρο λαιμού για σύντομο χρονικό διάστημα για να περιορίσετε την κίνηση καθώς θεραπεύεστε.
  • Κορτικοστεροειδή : Ο παροχέας σας μπορεί να συνταγογραφήσει ισχυρά αντιφλεγμονώδη φάρμακα όπως η πρεδνιζόνη για την ανακούφιση του πόνου. Αυτά μπορούν να ληφθούν από το στόμα (από το στόμα) ή να ενεθούν απευθείας στην πληγείσα περιοχή.
  • Φυσικοθεραπεία: Οι διατάσεις και η ελαφριά άσκηση μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της πίεσης στα νεύρα σας και στην ανακούφιση του μικρού πόνου. Μιλήστε με τον πάροχο ή τον φυσιοθεραπευτή σας σχετικά με το ποιοι τύποι ασκήσεων είναι καλύτεροι για τον τύπο του τσιμπημένου νεύρου που αντιμετωπίζετε.

  Χειρουργική επέμβαση

  Η χειρουργική επέμβαση είναι η τελευταία λύση για τη θεραπεία ενός τσιμπημένου νεύρου όταν η μη χειρουργική θεραπεία δεν έχει ανακουφίσει από την πίεση στα νεύρα. Παραδείγματα χειρουργικών επεμβάσεων που διορθώνουν τη συμπίεση του νωτιαίου νεύρου περιλαμβάνουν:

  • Πρόσθια αυχενική δισκεκτομή και σύντηξη (ACDF): Οι χειρουργοί αφαιρούν δισκοειδή ή οστικά σπιρούνια που έχουν συμπιεσμένα νεύρα από τη σπονδυλική στήλη και στη συνέχεια σταθεροποιούν τη σπονδυλική στήλη μέσω σύντηξης. Στη σύντηξη, οι σπόνδυλοι ενώνονται, σχηματίζοντας τελικά ένα ενιαίο, συμπαγές οστό.
  • Τεχνητή αντικατάσταση δίσκου (ADR): Οι τραυματισμένοι δίσκοι αφαιρέθηκαν από τη σπονδυλική στήλη και αντικαταστάθηκαν με ένα τεχνητό μέρος, όπως μια αντικατάσταση γονάτου ή ισχίου. Αυτό επιτρέπει μεγαλύτερη ευελιξία στη σπονδυλική στήλη.

  Οπίσθια αυχενική λαμινοφοραμινοτομή: 

  • Το έλασμα είναι το τοξωτό οστό πίσω μέρος του σπονδυλικού σωλήνα. Ο χειρουργός λεπταίνει το έλασμα για καλύτερη
  • πρόσβαση στην κατεστραμμένη περιοχή και αφαιρεί τα οστικά σπιρούνια και τυχόν ιστούς που συμπιέζουν το νεύρο.

  Μετά από αυτές τις χειρουργικές επεμβάσεις, η πλήρης ανάκτηση της δύναμης και της κίνησης μπορεί να διαρκέσει αρκετούς μήνες. Οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να επιστρέψουν σε μια δουλειά γραφείου μέσα σε λίγες ημέρες έως μερικές εβδομάδες μετά την επέμβαση. Ανάλογα με το χειρουργείο σας, η επιστροφή στις πλήρεις δραστηριότητες μπορεί να διαρκέσει τρεις έως τέσσερις μήνες. Ο χειρουργός σας θα σας δώσει μια γενική ιδέα για το χρόνο ανάρρωσής σας και ορισμένα άτομα

  μπορεί να χρειαστούν περισσότερο χρόνο.

  Χειρουργική επέμβαση για το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα: 

  • Για την ανακούφιση της συμπίεσης των νεύρων στον καρπιαίο σωλήνα του χεριού σας, υπάρχουν δύο χειρουργικές επιλογές: ανοιχτή (μία τομή 2 ιντσών) και ενδοσκοπική (ελάχιστα επεμβατική, με τομές μίας ή δύο ½ ίντσας). Και τα δύο γίνονται για να κόψουν τον σύνδεσμο γύρω από τον καρπιαίο σωλήνα για να αφαιρέσουν την πίεση από το μέσο νεύρο. Στην ανοιχτή χειρουργική επέμβαση, ο χειρουργός κάνει μια τομή 2 ιντσών στον καρπό σας και κόβει απευθείας τον σύνδεσμο. Στο ενδοσκοπικό, ο χειρουργός κάνει μία ή δύο μικρές τομές και μια μικροσκοπική κάμερα καθοδηγεί το χειρουργείο. Αυτό θα πρέπει να ανακουφίσει τα συμπτώματά σας και ο σύνδεσμος θα αναπτυχθεί ξανά μαζί με περισσότερο χώρο για να περάσει το νεύρο. Η πλήρης ανάρρωση μπορεί να διαρκέσει 10 έως 12 εβδομάδες, αλλά θα μπορείτε να κάνετε περιορισμένες δραστηριότητες (όπως η οδήγηση) πολύ σύντομα μετά την επέμβαση.

  Πρόληψη

  Πώς μπορώ να αποτρέψω ένα τσιμπημένο νεύρο;

  Δεν μπορούν να προληφθούν όλα τα τσιμπημένα νεύρα, αλλά μπορείτε να μειώσετε τον κίνδυνο εάν:

  • Διατηρήστε ένα υγιές βάρος και καλή στάση.
  • Κάντε ασκήσεις διατάσεων για να διατηρήσετε τους μύες δυνατούς και ευέλικτους.
  • Μην κάθεστε ή ξαπλώνετε σε μια θέση πολύ ώρα, ούτε σταυρώνετε τα πόδια σας για μεγάλο χρονικό διάστημα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε συμπιεσμένο νεύρο στο πόδι σας.
  • Προσπαθήστε να περιορίσετε και να κάνετε διαλείμματα από επαναλαμβανόμενες κινήσεις (όπως η πληκτρολόγηση). Χρησιμοποιήστε στηρίγματα καρπού ενώ εργάζεστε με πληκτρολόγιο.

  Προοπτική / Πρόγνωση

  Ποια είναι η προοπτική για ένα τσιμπημένο νεύρο;

  Πολλοί άνθρωποι αναρρώνουν πλήρως από ένα τσιμπημένο νεύρο με θεραπεία στο σπίτι. Όταν απαιτείται ιατρική ή χειρουργική θεραπεία, οι προοπτικές για πλήρη ανάκαμψη είναι εξαιρετικές.

  Ζουν με

  Πότε πρέπει να δω τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης για ένα τσιμπημένο νεύρο;

  Εάν ο πόνος και τα άλλα συμπτώματα του τσιμπημένου νεύρου σας δεν έχουν δείξει σημάδια χαλάρωσης μετά από αρκετές ημέρες, καλέστε τον παροχέα σας.

  Ξάνθη νέα , ξανθη νεα , ελλαδα νεα ,

  ακολουθήστε μας στο FACEBOOK

  Latest articles

  ποτε η γενικη αιματοσ δειχνει καρκινο

  ποτε η γενικη αιματοσ δειχνει καρκινο Εξετάσεις αίματος για τον καρκίνο: Εργαστηριακές εξετάσεις...

  αστεια στιχακια για προσκληση γενεθλιων

  αστεια στιχακια για προσκληση γενεθλιων Προειδοποίηση: Γήρανση σε εξέλιξη! Ελάτε μαζί μας για τα γενέθλια...

  ευχεσ γενεθλιων για φιλη

  ευχεσ γενεθλιων για φιλη Είστε εδώ γιατί μπορεί να είναι δύσκολο να καταλάβετε τι...

  ευχεσ για βαπτιση κοριτσιου

  ευχεσ για βαπτιση κοριτσιου Το όνομα που δίνεται στη διαδικασία ή στο μυστήριο του...

  More like this

  ποτε η γενικη αιματοσ δειχνει καρκινο

  ποτε η γενικη αιματοσ δειχνει καρκινο Εξετάσεις αίματος για τον καρκίνο: Εργαστηριακές εξετάσεις...

  αστεια στιχακια για προσκληση γενεθλιων

  αστεια στιχακια για προσκληση γενεθλιων Προειδοποίηση: Γήρανση σε εξέλιξη! Ελάτε μαζί μας για τα γενέθλια...

  ευχεσ γενεθλιων για φιλη

  ευχεσ γενεθλιων για φιλη Είστε εδώ γιατί μπορεί να είναι δύσκολο να καταλάβετε τι...