Home ΕΙΔΗΣΕΙΣ σε ποσεσ μερεσ περναει η αμυγδαλιτιδα

σε ποσεσ μερεσ περναει η αμυγδαλιτιδα

0
336
σε ποσεσ μερεσ περναει η αμυγδαλιτιδα
σε ποσεσ μερεσ περναει η αμυγδαλιτιδα

σε ποσεσ μερεσ περναει η αμυγδαλιτιδα

σε ποσεσ μερεσ περναει η αμυγδαλιτιδα

Είναι μεταδοτικό;

Η αμυγδαλίτιδα αναφέρεται σε μια φλεγμονή των αμυγδαλών σας. Επηρεάζει συνήθως τα παιδιά και τους εφήβους.

Οι αμυγδαλές σας είναι δύο μικρά οβάλ σχήματα που βρίσκονται στο πίσω μέρος του λαιμού σας. Βοηθούν το σώμα σας να καταπολεμήσει τη μόλυνση παγιδεύοντας μικρόβια από τη μύτη και το στόμα σας.

Η αμυγδαλίτιδα μπορεί να προκληθεί από μια ποικιλία λοιμώξεων και είναι μεταδοτική, πράγμα που σημαίνει ότι η λοίμωξη μπορεί να εξαπλωθεί σε άλλους. Η μόλυνση μπορεί να είναι ιογενής ή βακτηριακή.

Το πόσο καιρό είστε μεταδοτικός εξαρτάται από το τι προκαλεί την αμυγδαλίτιδα. Σε γενικές γραμμές, είστε μεταδοτικός για 24 έως 48 ώρες πριν από την ανάπτυξη συμπτωμάτων. Μπορεί να παραμείνετε μεταδοτικός μέχρι να εξαφανιστούν τα συμπτώματά σας.

Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε περισσότερα για την αμυγδαλίτιδα.

Πώς διαδίδεται;

Η αμυγδαλίτιδα μπορεί να εξαπλωθεί μέσω εισπνοής αναπνευστικών σταγονιδίων που δημιουργούνται όταν κάποιος με τη μόλυνση βήχει ή φτερνίζεται.

Μπορείτε επίσης να αναπτύξετε αμυγδαλίτιδα εάν έρθετε σε επαφή με μολυσμένο αντικείμενο. Ένα παράδειγμα αυτού είναι εάν αγγίζετε ένα μολυσμένο πόμολο και μετά αγγίζετε το πρόσωπο, τη μύτη ή το στόμα σας.

Αν και η αμυγδαλίτιδα μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία, παρατηρείται συχνότερα σε παιδιά και εφήβους. Δεδομένου ότι τα παιδιά σχολικής ηλικίας είναι συχνά κοντά ή έρχονται σε επαφή με πολλά άλλα άτομα, είναι πιο πιθανό να εκτεθούν σε μικρόβια που μπορούν να προκαλέσουν αμυγδαλίτιδα.

Επιπλέον, η λειτουργία των αμυγδαλών μειώνεται καθώς μεγαλώνετε, γεγονός που μπορεί να εξηγήσει γιατί υπάρχουν λιγότερες περιπτώσεις αμυγδαλίτιδας σε ενήλικες.

Ποια είναι η περίοδος επώασης;

Η περίοδος επώασης είναι ο χρόνος μεταξύ της έκθεσης σε ένα μικρόβιο και της εμφάνισης συμπτωμάτων.

Η περίοδος επώασης για αμυγδαλίτιδα είναι γενικά μεταξύ δύο και τεσσάρων ημερών.

Εάν νομίζετε ότι έχετε εκτεθεί σε μικρόβια αλλά δεν εμφανίσετε συμπτώματα εντός αυτού του χρονικού πλαισίου, υπάρχει πιθανότητα να μην αναπτύξετε αμυγδαλίτιδα.

Ποια είναι τα συμπτώματα της αμυγδαλίτιδας;

Τα συμπτώματα της αμυγδαλίτιδας περιλαμβάνουν:

 • πονόλαιμος, γρατζουνιές
 • διογκωμένες αμυγδαλές, στις οποίες μπορεί να υπάρχουν λευκά ή κίτρινα μπαλώματα
 • πυρετός
 • πόνος κατά την κατάποση
 • βήχας
 • διευρυμένοι λεμφαδένες στο λαιμό σας
 • πονοκέφαλο
 • αίσθημα κόπωσης ή κούρασης
 • κακή αναπνοή

Τα συμπτώματά σας μπορεί να φαίνεται να επιδεινώνονται σε δύο έως τρεις ημέρες. Ωστόσο, συνήθως θα γίνουν καλύτερα μέσα σε μια εβδομάδα.

Συμβουλές για την αποφυγή εξάπλωσης της αμυγδαλίτιδας

Εάν έχετε αμυγδαλίτιδα, μπορείτε να βοηθήσετε στην πρόληψη της εξάπλωσης της ασθένειας με τους ακόλουθους τρόπους:

 • Μείνετε σπίτι ενώ έχετε συμπτώματα. Μπορεί να εξακολουθείτε να μεταδίδετε έως ότου τα συμπτώματά σας εξαφανιστούν.
 • Πλύνετε τα χέρια σας συχνά, ειδικά μετά από βήχα, φτέρνισμα ή αγγίξτε το πρόσωπο, τη μύτη ή το στόμα σας.
 • Εάν χρειαστεί να βήξετε ή να φτερνιστείτε, κάντε τον σε έναν ιστό ή στον απατεώνα του αγκώνα σας. Φροντίστε να απορρίψετε αμέσως τυχόν χρησιμοποιημένους ιστούς.

Μπορείτε να μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισης αμυγδαλίτιδας εξασκώντας καλή υγιεινή.

Πλύνετε τα χέρια σας συχνά, ειδικά πριν το φαγητό, μετά το μπάνιο και πριν αγγίξετε το πρόσωπο, τη μύτη ή το στόμα σας.

Αποφύγετε την κοινή χρήση προσωπικών αντικειμένων, όπως σκεύη φαγητού, με άλλα άτομα – ειδικά εάν είναι άρρωστοι.

Πώς να αντιμετωπίσετε την αμυγδαλίτιδα;

Εάν η αμυγδαλίτιδα οφείλεται σε βακτηριακή λοίμωξη, ο γιατρός σας θα σας συνταγογραφήσει μια σειρά αντιβιοτικών. Πρέπει να βεβαιωθείτε ότι έχετε ολοκληρώσει ολόκληρη την πορεία των αντιβιοτικών ακόμα κι αν αρχίσετε να αισθάνεστε καλύτερα.

Τα αντιβιοτικά δεν είναι αποτελεσματικά για ιογενή λοίμωξη. Εάν η αμυγδαλίτιδα προκαλείται από ιογενή λοίμωξη, η θεραπεία σας θα επικεντρωθεί στην ανακούφιση των συμπτωμάτων, για παράδειγμα:

 • Να ξεκουραστείς αρκετά.

 • Μείνετε ενυδατωμένοι με πόσιμο νερό, τσάι από βότανα και άλλα διαυγή υγρά. Αποφύγετε τα ποτά με καφεΐνη ή ζάχαρη.
 • Χρησιμοποιήστε φάρμακα χωρίς συνταγή όπως ακεταμινοφαίνη (Tylenol) και ibuprofen (Motrin, Advil) για να ανακουφίσετε τον πόνο και τον πυρετό. Να θυμάστε ότι τα παιδιά και οι έφηβοι δεν πρέπει ποτέ να λαμβάνουν ασπιρίνη, διότι αυξάνει τον κίνδυνο για σύνδρομο Reye .
 • Γαργάρετε το αλμυρό νερό ή πιπιλίζετε μια παστίλια στο λαιμό για να διευκολύνετε έναν πονόλαιμο, γρατσουνιές Η κατανάλωση ζεστών υγρών και η χρήση υγραντήρα μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην ανακούφιση του πονόλαιμου.

Τα παραπάνω μέτρα θεραπείας στο σπίτι μπορούν επίσης να είναι χρήσιμα για την αμυγδαλίτιδα που προκαλείται από βακτηριακή λοίμωξη.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει την αφαίρεση

των αμυγδαλών σας. Αυτό συμβαίνει συνήθως εάν έχετε επαναλαμβανόμενα περιστατικά αμυγδαλίτιδας που προκαλούνται από βακτηριακές λοιμώξεις ή εάν οι αμυγδαλές σας προκαλούν επιπλοκές, όπως δυσκολίες στην αναπνοή.

Η αφαίρεση αμυγδαλών ( αμυγδαλεκτομή ) είναι μια διαδικασία εξωτερικών ασθενών που πραγματοποιείται υπό γενική αναισθησία.

Πότε να ζητήσετε βοήθεια

Ενώ πολλές περιπτώσεις αμυγδαλίτιδας είναι ήπιες και βελτιώνονται μέσα σε μια εβδομάδα, θα πρέπει πάντα να αναζητήσετε ιατρική βοήθεια εάν εσείς ή το παιδί σας αντιμετωπίσετε τα ακόλουθα συμπτώματα:

 • πονόλαιμος που διαρκεί περισσότερο από δύο ημέρες
 • δυσκολία στην αναπνοή ή στην κατάποση
 • σοβαρός πόνος
 • πυρετός που δεν εξαφανίζεται μετά από τρεις ημέρες
 • πυρετός με εξάνθημα

Το πακέτο

Η αμυγδαλίτιδα είναι μια φλεγμονή των αμυγδαλών σας που μπορεί να προκληθεί από ιογενή ή βακτηριακή λοίμωξη. Είναι μια κοινή κατάσταση σε παιδιά και εφήβους.

Οι λοιμώξεις που προκαλούν αμυγδαλίτιδα είναι μεταδοτικές και μπορούν να μεταδοθούν μέσω του αέρα ή μέσω μολυσμένων αντικειμένων. Είστε συνήθως μεταδοτικός μία έως δύο ημέρες πριν από την εμφάνιση των συμπτωμάτων και μπορεί να παραμείνετε μεταδοτικός μέχρι να εξαφανιστούν τα συμπτώματά σας.

Εάν εσείς ή το παιδί σας διαγνωστείτε με βακτηριακή αμυγδαλίτιδα, συνήθως δεν είστε μεταδοτικός όταν ο πυρετός σας έχει εξαφανιστεί και έχετε λάβει αντιβιοτικά για 24 ώρες.

Οι περισσότερες περιπτώσεις αμυγδαλίτιδας είναι ήπιες και θα εξαφανιστούν μέσα σε μια εβδομάδα. Εάν έχετε επανειλημμένα περιστατικά αμυγδαλίτιδας ή επιπλοκών λόγω αμυγδαλίτιδας, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει αμυγδαλεκτομή.

αμάθεια https://xanthitoday.gr/2021/03/16/%ce%b1%ce%bc%ce%ac%ce%b8%ce%b5%ce%b9%ce%b1/

αγχος https://xanthitoday.gr/2021/03/16/%ce%ac%ce%b3%cf%87%ce%bf%cf%82/

https://www.facebook.com/Η-αγάπη-είναι-το-παν-114159820772117/

διαβαστε επισης για το αγχος

διαβαστε επισης για τις σκεψεις μας

διαβαστε και για την ψυχολογιαολα τα αρθρα 

ξανθη νεα

Η διαδικτυακή εφημερίδα https://xanthitoday.gr/ παρέχει τα τελευταία νέα από όλη την Ελλάδα και την Ξάνθη. Παρέχει επίσης παγκόσμια νέα.

 

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here