Αμαζόνιος: Η Διακήρυξη της Μπελέμ προβλέπει συμμαχία των «8» χωρίς χρονοδιαγράμματα
Οι «8» δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν σε κοινό χρονοδιάγραμμα για τον τερματισμό της αποψίλωσης του Αμαζονίου
Οι ηγέτες των οκτώ χωρών του Αμαζονίου σε κοινή τους διακήρυξη δεσμεύτηκαν για τη σύσταση μίας Συμμαχίας που θα βάλει τέλος στην καταστροφή του τροπικού δάσους.
Η Συμμαχία προβλέπει μία σειρά κοινών περιβαλλοντικών πολιτικών και μέτρων για την ενίσχυση της περιφερειακής συνεργασίας μεταξύ των χωρών.
Η σύνοδος κορυφής της Μπελέμ αναβίωσε τον Οργανισμό Συνθήκης Συνεργασίας του Αμαζονίου (ACTO) για πρώτη φορά μετά από 14 χρόνια.
Παρόλα αυτά, οι «8» δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για το τέλος της αποψίλωσης των δικών τους τμημάτων του Αμαζονίου, ενώ διχασμένη εμφανίστηκε η Συμμαχία στο θέμα της εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων πετρελαίου που έχουν εντοπιστεί στις εκβολές του Αμαζονίου.
Συγκεκριμένα, εκπρόσωποι των «8» του Αμαζονίου δυσανασχετούν με τη συνεχιζόμενη εκστρατεία του αριστερού προέδρου της Κολομβίας Γκουστάβο Πέτρο για τον τερματισμό της εκμετάλλευσης πετρελαίου στον Αμαζόνιο. Στην ομιλία του την Τρίτη, ο Πέτρο παρομοίασε την επιθυμία της αριστεράς να συνεχίσει τις γεωτρήσεις για πετρέλαιο με τη δεξιά άρνηση της επιστήμης του κλίματος.
Είπε ότι η ιδέα της σταδιακής «ενεργειακής μετάβασης» μακριά από τα ορυκτά καύσιμα ήταν ένας τρόπος να καθυστερήσει το έργο που απαιτείται για να σταματήσει η κλιματική αλλαγή.
Η Βραζιλία, όμως, εξετάζει το ενδεχόμενο να αξιοποιήσει ένα δυνητικά τεράστιο υπεράκτιο κοίτασμα πετρελαίου κοντά στις εκβολές του Αμαζονίου και στη βόρεια ακτή της χώρας, όπου κυριαρχεί το τροπικό δάσος.
«Αυτό που συζητάμε σήμερα στη Βραζιλία είναι η έρευνα μιας εκτεταμένης και μεγάλης περιοχής – όραμά μου είναι να γίνει ίσως το τελευταίο όριο πετρελαίου και φυσικού αερίου πριν από την ενεργειακή μετάβαση», είπε ο υπουργός Ενέργειας της Βραζιλίας, Alexandre Silveira, στους δημοσιογράφους μετά την ομιλία του Πέτρο.
Πέρα από την αποψίλωση του δάσους, η σύνοδος κορυφής δεν όρισε επίσης χρονοδιάγραμμα για τον τερματισμό της παράνομης εξόρυξης χρυσού, αν και οι ηγέτες συμφώνησαν να συνεργαστούν για το θέμα και να καταπολεμήσουν καλύτερα το διασυνοριακό περιβαλλοντικό έγκλημα.
Η τελική κοινή δήλωση, που ονομάζεται Διακήρυξη της Μπελέμ, υποστήριξε σθεναρά τα δικαιώματα και την προστασία των ιθαγενών, ενώ προβλέπει συνεργασίας των «8» για τη διαχείριση των υδάτων, την υγεία, τις κοινές διαπραγματευτικές θέσεις στις συνόδους κορυφής για το κλίμα και τη βιώσιμη ανάπτυξη.
Η Βολίβια και η Βενεζουέλα είναι οι μόνες χώρες του Αμαζονίου που δεν υπέγραψαν συμφωνία του 2021 μεταξύ περισσότερων από 100 χωρών για να εργαστούν για την ανάσχεση της αποψίλωσης έως το 2030.
Πηγή της βραζιλιάνικης κυβέρνησης είπε στο Reuters πριν από τη σύνοδο κορυφής ότι στην Βολιβία οι ρυθμοί καταστροφής του δάσους αυξάνονται. Ο πρόεδρος της Βολιβίας Luis Arce δεν αναφέρθηκε στη δέσμευση για το 2030 στην ομιλία του την Τρίτη.